Ena tema za razmišljanje

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Dec 07, 2012 12:51 pm

Ne sam zanima me kolk sploh razmišljate o tem, glede na to da se vsak dan vozite po cesti.
Moja seminarska obsega 40 strani teorije in praktičnih preizkusov.
Trenutno delam PP predstavitev za dans zvečer. Tak da je že končana. Bi mi blo pa zanimivo primerjat vaše pa moje rezultate :D
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Dec 07, 2012 1:22 pm

marolt 4x4 napisal/-a:...
pa še vedno ni noben napisal za koliko je treba zmanjšat hitrost?

Ko sem pred davnimi leti kupil Goodyear F1, so se mi zdele tako dobre za po dežju, da bi ti takrat odgovoril: je ni treba zmanjšati, ker zavirajo enako kot po suhem. Danes mislim malo drugače, a dosti drugače ne.
:lol: Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Dec 07, 2012 1:22 pm

Aha, pa povej, da rabiš odgovore na anketo :-)

Ne znam odgovorit s številkami, vozim po občutku.
Ponavadi po mokri cesti počasneje kot je potrebno, vendar na to ne morem vplivat (kolona).
Tam kjer cesto poznam tudi vem kje je nevarnost da bom zaplaval in kje ne.

marolt 4x4 napisal/-a:Reakcijska pot ni odvisna od podlage. In če voziš po mokrem asfaltu ne vem zakaj bi bil manj zbran za volanom?

Ko se vsedeš za volan, ne.
Po eni uri vožnje pa zase vem da nisem več toliko zbran, ker zaradi slabše vidljivosti, dvigovanja vode od drugih vozil, moram bit precej bolj zbran kot v lepem vremenu. Marsikdo je tudi občutljiv na slabo vreme in se mu reakcijski čas podaljša.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Dec 07, 2012 1:26 pm

ampak če morš bit bolj zbran v dežju, pol nimaš daljšega reakcijskega časa. Prej krajšega :)
Slika

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Dec 07, 2012 1:28 pm

Verjetno si mislu da ti je bolj zoprno v takem vremenu vozit in da si slabše razpoložen? Jaz pri sebi nism opazu, da bi bil kaj manj zbran zaradi mokre ceste. Če pozna kdo kako raziskavo na to temo bi jo pa z veseljem prebral, ker je še nism zasledil.
Slika

Uporabniški avatar
Korando
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Pe Dec 07, 2012 1:52 pm

marolt 4x4 napisal/-a:ampak mi se še vedno vozimo v dežju in v suhem, pa še vedno ni noben napisal za koliko je treba zmanjšat hitrost?

Z vrhunskimi gumami bi rekel da skoraj ne rabiš zmanjševati hitrost v dežju, ajde naj bo cca 5 do 15%, z slabimi pa tja do 50%, z starimi lizikami tudi več ;s

In do kakšnih ugotovitev si se ti dokopal?

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Dec 07, 2012 5:30 pm

Nnekje 40% manjšo hitrost v ovinkih, pri zaviranju okoli 50% manjšo hitrost, na ravnem pa 20% manjšo hitrost.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » So Dec 08, 2012 2:23 pm

Eni ga tudi serjete. NIKOLI ne more biti na enakih gumah enaka zavorna razdalja na mokrem kot na suhem. Pol trenja sploh ni ali kako? Je pa razlika med dobro gumo in slabo v enakih pogojih tudi do 18 metrov pri hitrosti 60 kmh.
Pri konkretnem vprašanju se pa gre za to kakšna je razlika na istih gumah, na istem avtu, tudi šofer in reakcijski čas nimajo veze z vprašanjem.
Za izračun torej rabimo samo naslednje: maso avtomobila, hitrost in koeficient trenja.

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Ne Dec 09, 2012 11:15 am

Bravo Cule
Končno eden konkreten odgovor. Mase ne rabiš ker se pokrajša, ker gre za isti avtomobil. Rabiš samo koeficiente trenja.

v splošnem velja: kt na suhem asfaltu 0,6 in na mokrem 0,3.
Slika

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Ne Dec 09, 2012 11:20 am

Aja pa še eno trditev sm zasledil: nemogoče je reči za kolk % je slabše na mokrem.

No to pa ravno ni res, ker je to bistvo moje naloge, da se da dokaj natančno dokazat za koliko je treba zmanjšat.
Slika

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Dec 09, 2012 12:47 pm

No tisto maso sem pač napisal, kaj bi rabili za izračun. Ker pa je vse isto, je dejansko edina spremenjljivka, ki vpliva na to s kakšno hitrostjo naj bi vozili, samo trenje. Oziroma razlika v trenju na suhi in mokri cesti.

Matjazzz
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a Matjazzz » Po Dec 10, 2012 12:01 am

marolt 4x4 napisal/-a:Aja pa še eno trditev sm zasledil: nemogoče je reči za kolk % je slabše na mokrem.

No to pa ravno ni res, ker je to bistvo moje naloge, da se da dokaj natančno dokazat za koliko je treba zmanjšat.

Kakor vem sem to napisal jaz.

V teoriji se da razglabljat podolgem in počes. Kolikor jaz vem obstaja žnj vrst in tipov gum. Gume primejo bolje v suhem in slabše v mokrem. Pomemben je trenje in trenje nastaja med gumo in podlago. Žnj gum ima različne lastnosti nekatere se slabo odrežejo v suhem in druge v mokrem. Razmerje med suhim in mokrim pa ni in nikoli ne bo procentualno enako. Vsaka guma ima svoj trenje. Tudi temperatura podlage je važna in temperatura gume. Vsak mm asfalta ki je naoljen vpliva na trenje v mokrem in suhem. Če gledam naše ceste vsake pet metrov izrezan in poštukan ''nov'' asfalt tako da na vozilu med zaviranjem vsa 4 kolesa niso na isti podlagi tudi vpliva na zavorno pot. Prva kolesa prevzamejo tudi do 70% zavorne sile zadnja. Lahko se tudi upošteva vozila ki ima po oseh drugačne pnevmatike.
Zame je nemogoče napovedat pa reči v mokrem boš imel 33,92% daljšo zavorno pot.
Na ravnem v idealnih razmerah se formula manj zakoplicira, vendar takšne raziskave nam ne pokažejo realnih razmer.

Ste že slišali za pojem mastna cesta?

Priznam pa da je moj prvi odgovor temeljil bolj kot ne na prilagojena hitrost...nas je bilo več takih :)

Me pa močno zanima kaj boste ugotovili in kako boste podkrepili teorijo z prakso.

lp m
nikoli ne reci nikoli

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Dec 10, 2012 9:27 pm

Janez, ker si pri koritu (a si še?), bi bilo najbolje, da nas povabiš na "tvoj" poligon v Vranskem in ti tam v praksi malo pokažemo razlike.
Pa boš potem iz praktičnih rezultatov potegnil teoretične formule. Kako se že temu reče?
Od nas bi pa po vsej verjetnosti marsikdo rade volje prišel na gratis dan na Vranskem :wink:
LP Miran

Riot88
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a Riot88 » Po Dec 10, 2012 9:34 pm

Ni nujno gratis, lahko je tudi sindikalna cena za skupino, bi bilo zanimivo.
Maknite ruke s mog volana,maknite dupe sa mog sica,ja putujem bez GPSa,
GPSa sa nebesa......:veselo_za_volanom:

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » So Dec 15, 2012 9:52 am

marolt 4x4 napisal/-a:

Torej posploseno bi to pomenilo da bi morala biti recimo hitrost v mokrem ovinku 50% nizja kot v suhem?ali se motim?

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » So Dec 15, 2012 12:26 pm

Zame mora biti hitrost taka, da v vsakem vremenu pridem ziv in zdrav, brez poskodb ostalih udelezencev prometa in s celim avtomobilom na cilj. Vmes pa nimam casa racunat raznih procentov in drugeha podbnega sranja.
LP by Jereb

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » To Dec 18, 2012 2:08 pm

ferrarist napisal/-a:
marolt 4x4 napisal/-a:

Torej posploseno bi to pomenilo da bi morala biti recimo hitrost v mokrem ovinku 50% nizja kot v suhem?ali se motim?

motiš se, ker imaš pospešek oz. pojemek merjen s kvadratom hitrosti.
se pravi koren iz 0,5
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Dec 21, 2012 1:05 pm

Janez, kot vedno imam spet en pameten predlog:
Ne glede na naše inženirstvo, mogoče je tudi kakšen mag ali celo dr kinematskih ali prometnih znanosti med nami, je najbolje, da za nasvet vprašaš uradno požegnanega strokovnjaka prometne stroke.
Če še nisi, se včlani (je zastonj) v Prometni klub Radia Slovenije (bivši Voznik-vozniku) in kot član boš imel brezplačno uro nasvetov sodnega izvedenca prometne stroke. Resda naj bi bili za člane na voljo brezplačni nasveti po prometni nesreči, a ni vrag, da ti ne bo izdal čarobne formule razlike oprijema.
A nisem poln dobrih idej?? :wink:
LP Miran

moja.malenkost
Kraj: pesnica

OdgovorNapisal/-a moja.malenkost » Pe Dec 21, 2012 1:25 pm

da ga j...... se moram vključit v debato. kaj pa bi naj to pomenilo , vsi ti izračuni in znanost okrog tega? ali se greste statistiko ali je govora o varnosti. Možno, da sem kje kaj spregledal ( nedeljski bralec malo preko vrstic). z številkami se operira samo v pravdanju v praksi pa izkušnje, trezna glava in REAKCIJSKI ČAS kateri je sestavljen iz: štrckanje po telefonu, prerekanje z ženo, nastavljanje radia , vrtanje po nosu.... in še in še. Vsi vemo pogooglat in pomodrovat kje-kdaj , s čem je daljša zavorna pot. ali se je kdo kdaj vprašal kaj se je dogajalo v zadnjih sec pred potrebo zaviranja. samo na poligonih ali podobnih testih je govora o = dolžini zavorne poti, nikakor pa to ni primerljivo z ???? gledaš mačko ob vozišču in ???

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Dec 21, 2012 2:25 pm

moja.malenkost napisal/-a:da ga j...... se moram vključit v debato. kaj pa bi naj to pomenilo , vsi ti izračuni in znanost okrog tega? ali se greste statistiko ali je govora o varnosti. Možno, da sem kje kaj spregledal ( nedeljski bralec malo preko vrstic). z številkami se operira samo v pravdanju v praksi pa izkušnje, trezna glava in REAKCIJSKI ČAS kateri je sestavljen iz: štrckanje po telefonu, prerekanje z ženo, nastavljanje radia , vrtanje po nosu.... in še in še. Vsi vemo pogooglat in pomodrovat kje-kdaj , s čem je daljša zavorna pot. ali se je kdo kdaj vprašal kaj se je dogajalo v zadnjih sec pred potrebo zaviranja. samo na poligonih ali podobnih testih je govora o = dolžini zavorne poti, nikakor pa to ni primerljivo z ???? gledaš mačko ob vozišču in ???

Ja, ja, ja .... tako kot tole bereš, tako (upam da ne) šofiraš. :wink:
Prvi prispevek na prvi strani te teme poleg ostalega pravi oz. sprašuje:
Evo moje vprašanje. Za koliko je treba zmanjšat hitrost na mokri cesti, da bi imeli enak oprijem kot na suhi cesti? Recimo pri zaviranju.

In zato pametujemo.
Miran

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Če Jan 03, 2013 1:21 pm

Ja Miran ti si vedno poln dobrih idej.

Mam pa še eno OFF Tipoc idejo, Z Iztokom sma spet začela z organizacijo Naklo 2013. :D

Do takrat bom pa tud že mel kake oprijemljive rezultate. Teoretično imam že tak vse izračunano. Praksa pa čaka na konc moje bolniške, da lahko začnemo preizkušat.
Pa srečno 2013 vsem
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Jan 03, 2013 2:18 pm

Boltez/Marolt!
Spet bo!!!
:skace_od_srece: :skace_od_srece: :stisk_roke:
Bravo!
Ampak najprej zdravje! Sedaj je še čas, da ti ga zaželim čimveč!
Miran

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » To Jan 08, 2013 7:40 pm

enako, saj zato je zmeri cajt :lol:
Slika

madmax

OdgovorNapisal/-a madmax » To Jan 15, 2013 11:07 am

Sretna ti nova. :lol: :lol: :lol: