Sklopka Pathfinder R51

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
smarty
Kraj: Postojna

Sklopka Pathfinder R51

OdgovorNapisal/-a smarty » Sr Mar 09, 2011 1:26 pm

Živjo,

Mene samo zanima, če bi se dalo kje dobiti vztrajnik za menjalnik (za Nissan Pathfinder 2.5 ročni menjalnik letnik 2007 - prevoženih 83.000km), ker imam čisto trdo sklopko ter prime čisto na vrhu. Baje so na servisu povedali, da sklopka prime približno na polovici in je mehkejša. Torej, da bi ji potrebno menjati.

Kje dobiti, da bi sami doma menjali, ker cena menjave vztrajnika je 1500 eur :?

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » Po Okt 17, 2011 12:29 pm

A mogoče kdo ve kaj bi blo narobe v tem primeru?
Zdaj ko je mrzlo zjutraj oz. lahko, da že prej mi je začelo nekaj šumeti pomoje v menjalniku.

Torej, ko užgem avto, pritisnem sklopko, dam v prvo in počasi spuščam začneki neki šumeti. Podoben zvok, ko daš volan do konca in slišim pumpo kako se matra. To zgine, ko do konca spustim sklopko in se zapeljem. Potem neha to in se ne pojavlja več, ko se enkrat voziš. Recimo, če pa na mestu poizkusim v prvi peljat za meter ali dva in nato spet stisnem sklopko ter poskušam zopet speljati se spet pojavi ta zvok. V tretje pa že neha in ni nobenega zvoka.

Hvala za pomoč!

mahvan
Kraj: Prlekija

OdgovorNapisal/-a mahvan » Po Okt 17, 2011 12:48 pm

Sicer ne vem kako izrazito je to šumenje in če ziher prihaja iz predela kjer je sklopka.
Kaj pa, če ga daš ven iz brzine in spustiš sklopko, če takrat tudi šumi potem je možno, da ti potisni ležaj spuhča kake čudne zvoke...

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » Po Okt 17, 2011 12:54 pm

Bom popoldne ko pridem domov stestiral še na mestu brez brzine ampak mislim, da nima nobenega zvoka. Sporočim...

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » Po Okt 17, 2011 8:58 pm

Vseeno je. Torej užgal sem avto. Počakal malo, stistnil sklopko in spustil... nič. Poizkusil ene 3x in po tretjič (v leeru) začne nekaj malo glasa dajat iz sebe. Nato dam v prvo in počasi spuščam in spet zvok. Pritisnem sklopko do konca in čakam.. nič. Potem spet dam v prvo in počasi spuščam in spet zvok. Speljem in dam v drugo in se nato ustavim. Dam spet v prvo in počasi spuščam in ni več zvoka. Zvok je mogoče tisto minuto ampak potem zgine. Torej pojavi se samo, ko užgem mrzel avto... Med vožnjo ni nič narobe, pravtako sem poizkusil sklopko z ročno in drugo brzino. Sklopka prime normalno in ni še fuč.

mahvan

OdgovorNapisal/-a mahvan » To Okt 18, 2011 11:41 am

Ko v brzini spuščaš sklopko se v menjalniku ne vrti nič dokler avto ne začne gibat ampak se do tega trenutka vrti samo vztrajnik z potisno ploščo lamela med njima pa miruje, ko pa popuščaš sklopko pa začne plošča potiskat lamelo k vztrajniku. Nato se začne lamela zaradi trenja vrtet in pridobivat hitrost z obrati motorja in posledično obrne tudi osi v menjalniku, kardan ter kolesa.
Brez, da slišim je težko povedat kaj spušča zvoke ampak, če je zvok prisoten preden avto začne gibat je nekaj na sklopki.
Ko gre sklopka h koncu je lahko lamela tako boga kot kak žilav karton, da jo lahko kar z roko upogibaš in taka lamela bi znala proizvajat šumeč zvok.
In dokler je sklopka mrzla boš jo težko spravil, da se bo obrnila v prazno. Meni se je začela spelavat ko sem avto močno segrel vozil v klanec v 4. brzini in porinil gas v poden.

Si se zadnje čase vozil kaj po globoki vodi, ker ji ni problem, da priteče v predel sklopke...

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » To Okt 18, 2011 12:08 pm

Nič po vodi. Preden je začelo to delat sem avto opral spodaj. Torej podvozje kot ponavadi. Zdaj pač počakam kake pol minute potem se pa odpeljem, ker če počakam malo časa ni nič slišati sklopke.

A bo kej narobe če se vozim?

fire978
Kraj: dolenjska

OdgovorNapisal/-a fire978 » To Okt 18, 2011 3:45 pm

Kaj pa dvomasni vztrajnik? Mogoče se sliši kaj v njem??

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » To Okt 18, 2011 6:47 pm

Ne vem. Ko je avto topel ni nič slišat. Se bom pač vozil dokler se bom al kaj?
Menjava cele sklopke je okol 800 eur, če sam menjaš, če pa servis pa okol 1500.

mahvan

OdgovorNapisal/-a mahvan » Sr Okt 19, 2011 12:05 am

Slab dvomastni vztrajnik bi slišal tudi med vožnjo, ker če se že en bat polomi ni več vztrajnik scentriran in vibrira ter cuka najpogosteje ob pospeševanju.
Dvomastni vztrajnik je pač ena butasta pogruntavščina avtomobilske industrije za bolj mehko speljevanje ampak, če si štorast z navadnim boš tudi z dvomastnim cukal.

Na tvojem mestu, če boš že kdaj menjaval sklopko bi se jaz pozanimal o zamenjavi sklopke z navadnim vztrajnikom. Ampak potem moraš menjat vztrajnik, lamelo, potisno ploščo ter potisni ležaj. Sam sem jih že kar nekaj zamenjal za navadne in vedno sem dobavil Valeo komplet preko http://www.olef.si/ kjer ti bojo tudi znali svetovat, če obstaja za tvoj avto.
Samo cenejša rešitev, če bo kdaj šla sklopka v maloro...

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » Sr Okt 19, 2011 7:30 am

Ali se lahko vozim dokler kaj ne gre ali bi bilo pametno razkopat pa pogledat?

pajo
Kraj: cerknica

OdgovorNapisal/-a pajo » So Okt 29, 2011 6:34 am

pri dvomasnih vztrajnikih ni nujno da tresejo če so že zdelani, lahko res spuščajo samo čudne zvoke in podobno. jaz mam izkušnje samo z vw in pajero dvomasnimi vztrajniki tako da lahko povem mnenje le o teh! pri passatu smo nadomestili vse komplet z navadnim setom ker se pač dobi in je najmanj 3x ceneje, pri pajerotu 3.2 je bla pa štala!!! ne vem če se sedaj že kaj dobi vendar ne dolgo nazaj nisi dobil nić ponaredkov, nov vztrajnik in lamela pa sta bila nesramnih 1700-2800 odvisno od servisa ali trgovine ( da se razumemo tolko je bil samo material!!!) ker je bilo treba avto uštimat za nič denarja sem lamelo nesel nalit sintarju 70 eur, dvomasni vztrajnik zavaril na 4 koncih, postružil in ga dal v logatec balansirat-120 eur --- ja in avto dela še dan danes čisto normalno brez tresenja in trdega speljevanja!!
strinjam se s prejšno navedbo da so dvomasni vztrajniki narjeni za trdonje ki jim itak ni pomoči - če jim avto ne bo cukal zaradi prehitrega spusta sklopke jim bo pa zato ker so s križišča potegnil s tretjo!!
SMARTY če si res brihten daj stvar zrihtat, ker si ne želiš scenarija da ti razfršola kuplungo ali pa vztrajnika nekje na avto cesti pri 150 na uro! sploh pa da maš sabo še ženo in otroka :zena_z_valjarjem:
urban svet

Uporabniški avatar
smarty

OdgovorNapisal/-a smarty » So Okt 29, 2011 8:13 am

Samo zanimivo je, da ni več zvoka in da se pelje normalno. Zgleda da je sam tiste par sekund bil čuden zvok, ko je zunaj blizu 0°C.

Pa tud sklopka je bolj mehka sedaj, ko je toplo zunaj. Glede speljevanja in vožnje meni nič ne cuka in lepo pelje, kar me je motilo je samo tisti čuden zvok takrat ko je mrzel in spelješ... oz spuščaš sklopko.. .potem ko zagrabi in spelje zvok zgine in se ne pojavi več...

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov