Jeep Cherokee nekaj začetniških vprašanj!

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
seba

Jeep Cherokee nekaj začetniških vprašanj!

OdgovorNapisal/-a seba » Če Jul 15, 2010 1:27 pm

Pozdravljeni!

Ker se sam na terence ne spoznam najbolje, bi vas poznavalce vprašal za nasvet.
Zadnje čase me zelo mika Jeep Cherokee, letnik nekje med 1997 in 2001, torej ''facelift'' model.
Oče ima Cherokeeja 1999 letnik 2,5TD in mu je že enkrat menjal glave (malo po nakupu od drugega lastnika... :? ).

Torej:
1.Sem v dilemi ali iskati 2,5 bencinarja ali 2,5 TD-ja in pač upam, da bo vse ok z motorjem? (Aja, še to...močnejši motorji me ne mikajo).
2.Ali bencinar 2,5 res tako veliko pije, kot nekateri trdijo in ali so kakšne podobne težave s temi bencin motorji kot z diesel-i (pokanje glav)?
3.Pa še to, ali so karoserije teh faceliftanih Cherokeejev enako močne kot tiste prejšnje do 96 letnika? Torej ali so vsi letniki Cherokeejev XJ karoserijsko enako 'robustni'?

Potem pa še to, avto bi sčasoma predelal, torej dvignil za 7-10cm, mu dodal širše plastične obrobe, kakšen strešni prtlažnik, offroad gume in širša platišča, v zapore diferencialov pa se vsaj na začetku še nebi spuščal. Torej predelal bi ga v osnovi bolj vizuelno, ter iz čisto praktičnih razlogov še povišal.

4.Zanima me, če kdo lahko tako bolj ''na palec'' oceni, koliko pride opisana predelava za Jeepa, da bom vedel, koliko bo potrebno dati na stran za predelavo, po nakupu Jeepa!?.

Mogoče sem kako vprašanje zastavil malo laično (beri: butasto) ampak kot sem že omenil, sem na področju terenskih vozil še zelo ''zelen''.

Če pa slučajno kdo ve za kakega nakupa vrednega Jeepa Cherokeeja se pa priporočam za informacije.

LP, Seba.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Če Jul 15, 2010 1:58 pm

Bencinarja vzami ker se najbol splača pa obrni kokr hočeš.
Smo imeli doma 4.0 in 2.5TD čirokija 97 do 2001 letnik in je ogromna razlika.

2.5TD sport ima porabo tam 9 do 10 litrov (liter gor ali dol odvisno od noge).

Verjemi da nočeš poleti vozit 2.5TD. Imam Granda 2.5TD, avto se ne premika, ko vklopiš klimo nabije temperaturo zelo blizu 100°C, če se pa še po avtocesti voziš več kot 120 pa sploh umira.
Menjalnik = FAIL!

Morš razumet da je avto načrtovan za AMC motorje in ne za VM.

2.5 bencinarja se mi zdi da ni navadnega čirota, samo wrangler, mogoče se motim.

Sploh pa oprema pri 4.0 ki smo ga imeli je daleč pred 2.5TD Sport.

Če imaš veliko denarja pa vzami od klosharja granda wj pa imaš zelo lepega, zelo nobel, zelo predelanega, powerfull Jeepa. HighOutput.Press :D

Skratka preveč problemov imam/jo s 2.5TD VM motorji. Pa verjemi da če enkrat zamenjaš glave še ne pomeni da bojo večne.

PS: Bencin v avtomobile, dizel v počasne stroje in japonske terence :twisted: . Hecam se z japončki. :P
VM - Turbotronic®

seba

OdgovorNapisal/-a seba » Če Jul 15, 2010 3:52 pm

Hvala Mitsurugi2,

Zaenkrat bom vztrajal pri navadnem čirotu, ker za granda itak nimam denarja :cry: , je pa ta od klosharja res zelo zelo lep. Ampak za kaj takega imam trenutno preslabo plačo :( oz. preveč drugih stroškov (gradnja). Iščem nekaj za par tisoč €, tam do max 4-5k. Starejši letniki se pa itak prodajajo že za 2-3k. Na Avto.net se prodaja en navaden čiro 1996 letnik že predelan, (http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3893713&show=1), ki mi je tud fantastičen, sam na žalost zopet z denarjem ne sežem do tega ranga.

Tko da zato pravim, da bom kupil čist standardnega, pol ga bom pa počasi in po zmožnostih predeloval...

Drugače je pa res tako kot praviš 2,5td res ne gre nikamor ampak na srečo oz. žalost moj fotr tko nima klime v svojem, ki bi še dodatno pojedla moč motorju. No mene sicer dejstvo, da 2,5td čiro ne gre nikamor niti ne moti, ker bi ga imel več al manj za prevoz tovorne prikolice in za prevažanje downhill koles po hribih...).

Če torej povzamem je torej bolje da gledam za 2,5 bencinarji. Čeprav sedaj nisem več prepričan ali obstajajo navadni čiroti med 1997 in 2000 2,5 bencinarji? Mogoče kdo ve ali pa lahko kje preveri to?

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Če Jul 15, 2010 6:20 pm

Sej dobiš solidnega granda za 4k eur. Sploh V8.

Drgač pa ja ravno prišel s Pop Tvja. Torej od bežigrada do rudnika pa je kazalček stal malo pod 100%. Klima ubije ta motor.

Dobro premisli. Bencinar je zmaga in dejansko je Jeep. Dizel je neki vsiljenega v Jeepa.

Lp
VM - Turbotronic®

robinzon
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a robinzon » Če Jul 15, 2010 9:14 pm

Koliko pa pokuri bencinar?

Uporabniški avatar
Matt

OdgovorNapisal/-a Matt » Če Jul 15, 2010 10:43 pm

4.0 cca 14 litrckov :)

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Pe Jul 16, 2010 7:03 am

Matt napisal/-a:4.0 cca 14 litrckov :)

UF! :shock:

seba

OdgovorNapisal/-a seba » Pe Jul 16, 2010 8:34 am

Ja, 14 litrčkov je verjetno kadar ga lepo 'šparaš', če maš pa težjo nogo al pa zahteven teren gre pa samo še navzgor ta številka.

Sej je res, da je bencinar v Jeep-u tisto pravo, samo poraba je pa pri meni vseeno en faktor, ki ga morm upoštevat, tko da 4.0 sigurno sedaj ne pride v poštev :cry: .

Še vedno me pa zanima, ali so bili med 1997 in 2000 letom navadni čiroti z 2,5 bencinskim motorjem? Zdej ne vem kolk gre zaupat raznim internetnim stranem, ampak po podatkih ki jih navajajo naj bi 2,5 bencinarji bili z 130KM.

In sicer sem našel tele podatke;
---------------------
Foreign Engines

1984-1986 2.1 L Renault turbodiesel I4
1997-2000 2.5 L (150 CID) AMC 150 I4, 130 hp (97 kW)
1997-2001 2.5 L VM Motori turbodiesel I4 (sold in Europe, Australia and South America)
1997-1999 4.0 L (242 CID) 242 I6, 190 hp (142 kW)
2000-2001 4.0 L (242 CID) 242 Power Tech I6, 193 hp (144 kW)

Not available in the US Italian VM 2.5L Turbo Diesel - 140 hp (104 kW), 236 lb·ft (320 N·m) torque
----------------------------------------------------

Kakor tu navajajo naj bi obstajal, samo ne vem če so ga prodajali tudi pri nas....??? :?

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » Pe Jul 16, 2010 10:21 am

Jz ti predlagam bencinaraj in če dobiš 4.0 je to top of the pop.
4.0 Ima kar veliko opreme (elektriko, na oknih sedežih, klimo, tempomat, lep reduktor)v kolikor dobiš limited, kar so pa skoraj vsi.

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Pe Jul 16, 2010 10:55 am

Če si na tesnem z denarjem, pusti amerikanska jajca in si kupi raje kakšnega pajerota, teranota, vitaro, kijo...
Normalen disel pokuri pol manj kot bencinar, pa še nafto se vedno kje dobi cenejše. Tistih 20 dni na leto ko je vroče lahko zdržiš tud brez klime.
Skratka, nikar se zapičit v en avto zato ker ti je že domač, ampak kupi raje nekaj manj luksuznega in bolj uporabnega za pameten denar. Če boš kupoval fensi avto za malo denarja ga boš lahko dvigoval edino z dvigalko dvakrat na teden ko ga boš šravfal.

Uporabniški avatar
Matej
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Pe Jul 16, 2010 12:36 pm

robinzon napisal/-a:Če si na tesnem z denarjem, pusti amerikanska jajca in si kupi raje kakšnega pajerota, teranota, vitaro, kijo...
Normalen disel pokuri pol manj kot bencinar, pa še nafto se vedno kje dobi cenejše. Tistih 20 dni na leto ko je vroče lahko zdržiš tud brez klime.
Skratka, nikar se zapičit v en avto zato ker ti je že domač, ampak kupi raje nekaj manj luksuznega in bolj uporabnega za pameten denar. Če boš kupoval fensi avto za malo denarja ga boš lahko dvigoval edino z dvigalko dvakrat na teden ko ga boš šravfal.

a lahko zrihtaš to poceni nafto?

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » Pe Jul 16, 2010 1:24 pm

Če smo že pri gorivu :roll: . klosharjev 4.7 H.o. z 265 konji in LPG pokuri manj kot CRD

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Pe Jul 16, 2010 2:05 pm

Ni nujno da večji motor pokuri več od manjšega. Npr peugeot 206, 2.0 hdi ima čist isto porabo kot 1.4 hdi.
To vem iz izkušenj.

Vedno se najde kakšen sod cenejše nafte. Mal povprašaš okol avtoprevoznikov in gradbenikov. Nekateri na ta način dobijo gotovino iz firme.

Mojega patrola tanka firma kjer sem zaposlen, zato se ne sekiram za porabo. Če bi pa tankal sam bi pa kupil manj požrešen avto. :lol:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Pe Jul 16, 2010 2:12 pm

RangeRover napisal/-a:Če smo že pri gorivu :roll: . klosharjev 4.7 H.o. z 265 konji in LPG pokuri manj kot CRD

x2

Poznam veliko 4.7 na LPG s končnim računom nižjim kot moj nepremični 2.5VM.

Lej če hočeš ravno Jeepa ti povem da v nobenem drugem terencu se ne boš počutil tako dobro, vzameš bencinarja + LPG pa je stvar rešena.

Imel sem subaruja foresterja 2007, LC 95 d4d, vozim LC 120 od fotra, samuraja '97, vozil patrola GR, pathfinderja, navaro, 4 runnerja, rav4, bmw x5, vitare, pajerota pinini, MB G,...
V nobenem od teh se nisem počutil bombastično. Ne pravim da je perfekten, ampak ima neko dušo ta jeep, potegnejo noro, zvok brutalen, že sam pogled iz voznikovega sedeža na haubo je bomba. Porabo pač spregledaš ali pa urediš z LPG.

No da ne bom preveč težil. Mene je kljub porabi in servisom prepričal.
Užitek in konec. Je pa res da ima vsak svoj okus.

Zgleda da bom končno prodal svojega 2.5 nekomu ki ima živce za to, sam grem pa na nekaj drugega. ko bo šansa pa pride GC 5.9, 4.7 ali celo 5.7. Ti pa še enkrat odsvetujem dizla jeepa katerekoli generacije. No go.

Če pa hočeš šparat kupi golfa 2 td.
VM - Turbotronic®

Guzzler

OdgovorNapisal/-a Guzzler » Pe Jul 16, 2010 2:15 pm

Jest mam 2.5 letnik 96 - torej pred FL - moram rečt, da mi je bil to vedno tisti pravi čiro na vogale - gor so 31ke, dvignjen pri Mamutu in mi žre povprečno okoli 11,5 - relacija pač liter manj, mesto dober liter več, sploh, ko je v igri klima. Premakne se kar, mu pa včasih zmanjka malo moči, ko je s polnim avtom po vročini treba rinit v kak hud klanec. Sicer pa je konjev za normalno rabo dovolj. Priporočam.

Tale zgleda ugoden in ja - so imeli 2,5 bencinarje v FL modelih
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3940007&show=1

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Jul 16, 2010 2:35 pm

Če se ti zdi da čiro preveč pokuri probaj samuraja ali pa vitaro.....voziš se v gajbi za krompir pokuri pa enako, pa še to pod pogojem da je vse OK.
Edini pravi cheeroki je stara kockasta gajba z 4.0. Kar se terena tiče.....vse ostalo je shit. Za šminko in cesto je pa druga stvar.....
Kar se pa čirotov in porabe tiče, suma sumarum na koncu z bencinarjem ceneje prideš skozi. Pa tudi če bi dražje, vsaj voziš se.
Če pa po vsej sili hočeš dizla ti je že nekdo dal dober nasvet, kupi pajero. Nimaš kaj falit. Pa je tudi 10+ kar se porabe tiče.....

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Pe Jul 16, 2010 2:54 pm

Kar je Alien povedal drži. Pozabi na šparanje pri terencu (pravem terencu).
Še vedno ti pa ostane novi Dacia al kaj je nek 4x4 wannabe terenec z manjšo porabo. ,^^

Ti pa še nekaj povem. Ko na VM2.5 vklopiš 4x4 gre poraba višje kot pri bencinarju. Grand Cherokee 4.0 5.2 in 5.9 naprimer imajo 4x4 full time in priklopljiv reduktor. 2.5TD ima pa zadnji pokon, priklopljiv gnil 4x4 part time (torej na trdi podlagi ne smeš zavijat) in ti povem da nima avto moči za 4x4.

Men je kr smešno ko na snegu speljem v klanec. Kr ne gre. Pa daš več gasa za power pa se še bolj zakoplješ.

Vse kar je na mojem GC 2.5TD laredo je sfaljeno za moje pojme.

Edini avto ki je brez napak kar se motorja in pogona tiče je naš mali samurajček. Če ti je vroče daš streho dol, voziš, tankaš, voziš, zategneš volan ker redno popusti in resonira, pa spet tankaš in voziš.
Pri 100.000km prvič opereš šajbe, pri 200.000km mal vijake zategneš na gumah pa tko naprej. Če ga moja mama ni sfukala ga noben ne bo. Ampak pozabi ker to ni daily avto ampak kinderjajček za vikend.
Če gre pa karkoli narobe pa sam vn skočiš.

Lp
VM - Turbotronic®

seba

OdgovorNapisal/-a seba » Pe Jul 16, 2010 3:03 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Edini avto ki je brez napak kar se motorja in pogona tiče je naš mali samurajček. Če ti je vroče daš streho dol, voziš, tankaš, voziš, zategneš volan ker redno popusti in resonira, pa spet tankaš in voziš.
Pri 100.000km prvič opereš šajbe, pri 200.000km mal vijake zategneš na gumah pa tko naprej. Če ga moja mama ni sfukala ga noben ne bo. Ampak pozabi ker to ni daily avto ampak kinderjajček za vikend.
Če gre pa karkoli narobe pa sam vn skočiš.
Lp

:lol: tole me je pa nasmejalo... :lol: ...še posebej zadnji stavek.

Ja Guzzler hvala za link..., tega ki je sedaj na avto.netu sem danes videl in sem že govoril z prodajalcem tko, da ga grem čez vikend pogledat, potem bomo pa vidli. Je pa 2,5 bencinar AMC motor, že faceliftan...že nekoliko zvišan in se mi kar dopade...

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Jul 16, 2010 4:09 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Če gre pa karkoli narobe pa sam vn skočiš.

Lp

:lol: :lol: pa še res je.......
Bo treba katapult sedeže nabavit :wink:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Pe Jul 16, 2010 4:20 pm

Ma avto leti k metek, sploh če je od swifta gti motor. Občutek je kot da se izstreli iz mesta kot metek. Potem ko pripelješ 100 do ovinka pa počas dojameš da ne bo šlo in že iščeš izhod.
Stock samuraj je nesposoben zvozit ovinka več kot 60kmh. Nemogoče. Volan hoče pobegnit, s sedeža te fukne, avto je pa itak že na dveh kolesih.
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Pe Jul 16, 2010 5:29 pm

Pri 4.0 in naprej, ne pozabite na ceno registracije. Ni ravno mačji kašelj, sploh, če nimate nobenih bonusov.
LP by Jereb

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » So Jul 17, 2010 9:02 am

Dobro, pri 2.5TD ne pozabite prišteti še 4 glave, tesnila, ipd... Se zna nabrat 1500 do 2000eur pri popoldancih in x2 na uradnem servisu. :lol:

Šala...

Ma res je višja registracija ampak če hočeš terenca in užitek se je treba sprijaznit s tem. Osebno dam raje še enkrat več za registracijo pa da je avto zverina z vsaj 6 cilindri. Ampak dokler tata kupuje in plača bo kokr je.

Pajero V6 3000 ^^
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » So Jul 17, 2010 10:22 am

Odpiram servis za 2.5TD WM motorje :D :D :D
Koliko so problematični toliko so enostavni za popravila.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » So Jul 17, 2010 10:31 am

Ja sej ni problem, motor je enostaven. Problem je $$$ ker se ne splača. Raje potem ta denar za registracijo in LPG in imaš pravo amerikansko mrcino. Kaj imaš od VM? Jst imam strah. Strah kdaj bo spet kej odpovedal.

Sm pa ugotovu neki novega glede temperature. Na isti relaciji ob enakem času sem testiral z zaprtim pokrovom motornega dela in nato z malenkost odprtim. Za eno celo črtico je padla temperatura. Epic. Zdj treba samo še cel pokrov snet dol pa bo mogoče uporaben avto za poletje.
VM - Turbotronic®

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » So Jul 17, 2010 11:42 am

Če nikoli nisi videl letečega pokrova motorja?

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov