Kam bodo šli stari avtomobili?
Kam bodo šli stari avtomobili?
Zaenkrat mnogo starih in za nas gospode neuporabnih avtov iz EU "odide" v nerazvite konce sveta, še zlasti v Afriko, kjer jih lokalni kovači še mnoga desetletja vzdržujejo pri življenju.
Kaj pa čez kakšnih 10 let? Tu pri nas bodo na odpadih samo še avti z obilo elektronike, ki jih mi gospodje brez izjemno dragih elektronskih testerjev in ne vem česa še ne znamo popravljati.
Ali se bodo ti avti v neskončne čase valjali pri nas, ali pa bodo afriški kovači pogruntali, kako se da v teh modernih jajcih.. oops, avtomobilih, elektroniko obiti in avte (njih tako bolj malo briga poraba in onesnaževanje okolja) usposobiti za delovanje brez te elektronike in lambda sond in ....
A se to da? Kako?
Upam, da se bo razvila zanimiva debata!
LP Miran
Kaj pa čez kakšnih 10 let? Tu pri nas bodo na odpadih samo še avti z obilo elektronike, ki jih mi gospodje brez izjemno dragih elektronskih testerjev in ne vem česa še ne znamo popravljati.
Ali se bodo ti avti v neskončne čase valjali pri nas, ali pa bodo afriški kovači pogruntali, kako se da v teh modernih jajcih.. oops, avtomobilih, elektroniko obiti in avte (njih tako bolj malo briga poraba in onesnaževanje okolja) usposobiti za delovanje brez te elektronike in lambda sond in ....
A se to da? Kako?
Upam, da se bo razvila zanimiva debata!
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
- tata zlatko
- Kraj: Sarajevo
Re: Kam bodo šli stari avtomobili?
miran napisal/-a:Zaenkrat mnogo starih in za nas gospode neuporabnih avtov iz EU "odide" v nerazvite konce sveta, še zlasti v Afriko,
...........i u Bosnu
golf je zakon.........ne samo da se da zaobiti elektroniko, tudi cel zadnji konec
http://www.youtube.com/watch?v=3Lfktbsg2MA
Miran jaz nimam teh problemov, sem se sprijaznil z špartansko vožnjo in si naredil zalogo samurajčkov
http://www.youtube.com/watch?v=3Lfktbsg2MA
Miran jaz nimam teh problemov, sem se sprijaznil z špartansko vožnjo in si naredil zalogo samurajčkov
Hi,
najboljši avto, ki sem ga imel je bil Suzuki Maruti
.Ta tri valna mašinca je zakon,parkiraš kjerkoli hočeš in tudi nič elektronike nima.Prišel sem povsod tudi pozimi,res da šem imel žakel cementa v pritljažniku,če nisem imel me je pa nosilo
.
Ta avto mi je tako v srcu ostal da ga še bom imel enkrat nekoč.
Malo heca,zjutraj ko sem se v šolo vozil nisem bil nikoli zaspan.Ker sem imel fajno masažo,avto bil trdi kot da bi se z rolko spustil po makadamu.
Včasih sem tudi že pozabil kdaj sem ga natankal.....Skratka nori avto in zame eden najboljši.
Glede elektronike v avtomobilih,jo je pa itak preveč.Js rečem enostavno je vedno bolje kot zakomlicirano
.
P.S.kdor reče da Maruti ni mašinca,ha ha.Po snegu sem Seat kordobo vlekel,ker ji je zdrobilo homokinetični zglob.Noben ni vrjel vsi so samo
.
Lep pozdrav Marcel.
najboljši avto, ki sem ga imel je bil Suzuki Maruti
Ta avto mi je tako v srcu ostal da ga še bom imel enkrat nekoč.
Malo heca,zjutraj ko sem se v šolo vozil nisem bil nikoli zaspan.Ker sem imel fajno masažo,avto bil trdi kot da bi se z rolko spustil po makadamu.
Včasih sem tudi že pozabil kdaj sem ga natankal.....Skratka nori avto in zame eden najboljši.
Glede elektronike v avtomobilih,jo je pa itak preveč.Js rečem enostavno je vedno bolje kot zakomlicirano
P.S.kdor reče da Maruti ni mašinca,ha ha.Po snegu sem Seat kordobo vlekel,ker ji je zdrobilo homokinetični zglob.Noben ni vrjel vsi so samo
Lep pozdrav Marcel.
V bosno golfi, k alienu samuraji, k liskotu pa R5
marc, še lepše je bilo videti kako me je panda potegnila iz snega. In to(!) 17 tonski prikoličar. No je bila pa panda na asfaltu... Sem mislil da bom crknil od smeha v kabini.
marc, še lepše je bilo videti kako me je panda potegnila iz snega. In to(!) 17 tonski prikoličar. No je bila pa panda na asfaltu... Sem mislil da bom crknil od smeha v kabini.
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
Špil ferderber
Pravijo da diskovery kuri cca 10l. Ti sporočim ko se moj unese malo.
Pa nima nič štroma.
Pravijo da diskovery kuri cca 10l. Ti sporočim ko se moj unese malo.
Pa nima nič štroma.
Dimen napisal/-a:A veste kaj? Če ne bi blo elektronke bi vsi terenci žrl petnajst plus.
Stare kripe bodo šle pa v razgradnjo in v stiskalnco. Tok o tej zgodbi!
Ja ja malo morgen.....kar naj jih pridejo iskat
Okoli porabe je pa tako, zakaj pa delajo avte ki grejo 300 kmh, omejitev na avtocesti je pa 120.....pa nevem koliko konjev pa to....
Kaj pa manjka mehanskemu ajnšpricu recimo, pa klasičnem dizlu. Prav nič. Le folk je ratal razvajen pa je treba kupcem čim več ponudit, čeprav za večino stvari nikoli ne bodo vedeli da jo sploh imajo. Priročnik za uporabo je pri sodobnih avtih tako debel kot Vojna in mir. Eno leto rabiš da ga naštudiraš. Včasih je avto šel 30 let, koliko pa danes??? Jaz sem enkrat v ne vem koliko letih zamenjal mobitel in to zaradi poškodbe, nekdo jih pa v enem letu 10. Vse skupaj je en sam nateg.....
Avto je za vozit, telefon pa za telefonirat....tole zdaj je pa....
hja. jst peljem mercedesa 190 deizel 2.0 u afriko (Mavretanijo) čez dobrih 14 dni
dol majo svoje pogoje in svoja pravila kaj vzamejo in kaj ne..
mislim pa da novejših avtomobilov ni edini problem elektronika, ampak da dejansko niso delani "za večno". za primer; zakaj vse crkuje ne dolgo za prenehanjem garancije?, načrtno vstavljanje slabše kvalitnih materialov ipd.
mercedesove mašine (govorim za to 190,2.0, ki se trenutno največ bavim z njo) so narejene da DELAJO v pravem pomenu besede. kupil sem jo zdej pri nekih 400.000km in se je ravno dobro ogrela. kolega jih je popravljal, je rekel da jih je ničkoliko popravil, takih ki se jim je števec obrnil okrog (1mio km). tko da, material, znanje in tehnologijo obstajajo. samo, kdo bo pol kupovau nove aute če stari delajo?
dol majo svoje pogoje in svoja pravila kaj vzamejo in kaj ne..
mislim pa da novejših avtomobilov ni edini problem elektronika, ampak da dejansko niso delani "za večno". za primer; zakaj vse crkuje ne dolgo za prenehanjem garancije?, načrtno vstavljanje slabše kvalitnih materialov ipd.
mercedesove mašine (govorim za to 190,2.0, ki se trenutno največ bavim z njo) so narejene da DELAJO v pravem pomenu besede. kupil sem jo zdej pri nekih 400.000km in se je ravno dobro ogrela. kolega jih je popravljal, je rekel da jih je ničkoliko popravil, takih ki se jim je števec obrnil okrog (1mio km). tko da, material, znanje in tehnologijo obstajajo. samo, kdo bo pol kupovau nove aute če stari delajo?
Dimen napisal/-a:A veste kaj? Če ne bi blo elektronke bi vsi terenci žrl petnajst plus.
To pa ni res,še vedno bojo muzeji in zbiratelji starin,tudi avtomobilov.Veliko jih je ki imajo defe stare zelo.Jih obnovijo in jih vozijo naprej.
Glede elektronike,če je ne bi bilo bi pili 15+,še nisem videl pande ki bi toliko pila in nima kej elektronike.Seveda normalne porabe.
Če pa misliš kakšnega defa bo pa Picpoki kej več vedel.Če se ne motim ti je prejšna mašina v defu(bencinc) pil po izračunih 15l.Nevem kje sem to zasledil na neki tuji strani.
Lep pozdrav Marcel.
AŁIEN napisal/-a:Dimen napisal/-a:A veste kaj? Če ne bi blo elektronke bi vsi terenci žrl petnajst plus.
Ja ja malo morgen.....kar naj jih pridejo iskat![]()
Okoli porabe je pa tako, zakaj pa delajo avte ki grejo 300 kmh, omejitev na avtocesti je pa 120.....pa nevem koliko konjev pa to....
Kaj pa manjka mehanskemu ajnšpricu recimo, pa klasičnem dizlu. Prav nič. Le folk je ratal razvajen pa je treba kupcem čim več ponudit, čeprav za večino stvari nikoli ne bodo vedeli da jo sploh imajo. Priročnik za uporabo je pri sodobnih avtih tako debel kot Vojna in mir. Eno leto rabiš da ga naštudiraš. Včasih je avto šel 30 let, koliko pa danes??? Jaz sem enkrat v ne vem koliko letih zamenjal mobitel in to zaradi poškodbe, nekdo jih pa v enem letu 10. Vse skupaj je en sam nateg.....
Avto je za vozit, telefon pa za telefonirat....tole zdaj je pa....nekje sem prebral da je v enem mercedezu za 45 km žic. Ma ej, ki si mona, kot reče moj prijatu. Pa zdaj fore če sam menjaš olje pol pa avto ne more vžgat zaradi blokade.......za popiz....samo nategovanje. Če nas nebi imeli za skubljenje bi se že zdavnaj vozili na elektriko ali sončne celice......ni šans dokler lahko drago prodajajo nafto. Tolk o prizadevanju za zmanjšanje škodljivih emisij. Bla bla bla....sam ne mi rečt da klasični kliec ali golf dizel 1 bolj onesnažuje in več pokuri kot en špensi novejši avto. poleg tega je pa na enem samem plastike in kablovja za deset klasičnih avtomobilov. Da o ostalih okolju in zdravju škodljivih snoveh in materialih niti ne govorimo.
2x
Lep pozdrav Marcel.
Picpoki napisal/-a:V bosno golfi, k alienu samuraji, k liskotu pa R5
Noro,a si posnel?
Drugače sem pa na izklopu videl Impreco koje šleper iz snega potegnila
Ni vse da imaš avto težek par ton,200KM,6x6,......Važno je to da znaš uporabiti kar voziš.Js rečem avto 35% in 65% znanje šoferja.
P.S.
Da so stari avti za odpis.Poglejte po afrikikjer so pogoji neznosni ali po dokomentarcih.Vsepovsod so samo tastari defi.Simpl narejeno da ga zna vsak popraviti.
Ali rusija,temperature da te kap.Ampak še vedno carska niva še sodobne terence premaga.
Tako no,moje mnenje.
Lep pozdrav Marcel.
Včasih imam občutek da bo avto ki je že zdaj star 20 let, preživel tistega ki je ravno zapeljal iz trgovine.
Če ne drugega pa zato ker se boš novega naveličal na servis vozit pa denar stran metat.
Če ne drugega pa zato ker se boš novega naveličal na servis vozit pa denar stran metat.
pajk napisal/-a:dol majo svoje pogoje in svoja pravila kaj vzamejo in kaj ne..
Ja, delat mora brez vsake elektrike, vžgeš na poriv ko star traktor, in dela. w124 ima še za ugasnit na vakuum, ventilator na jermen, torej ustreza njihovim zahtevam
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
Ja, ja... tam v eni sosednji temi se pa kregajo, kdo bo več za Toyoto 80 dal in kako bi jo kdo rad imel in kako je to super avto.
Pa vsakdo, ki kdaj malo Potuje (veliki P je namenoma) z avtom, sanja o kakšni afriški ali avstralski verziji terenca. Zakaj neki??
Še vedno nobenega pametnega odgovora.....
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
Pozabi.....mogoč močnejše mašine ampak tiste tudi kljub super duper elektroniki porabijo 15+....
14 let star 2.5 turbo dizel s komplet obnovljenim motorjem, bosch črpalko in novimi šobami porabi 8.5 liltra nafte......40% mestne in 60% realcije. Na terenu pa mislim da se noben ne more kosat ali pogovarjat o porabi.....
20 let star 1.6 dizl(osebni) je imel 4.6litra porabe....brez vsake elektronike....
Prej sem gledal neke linke od granuillija(?) pa sem videl da se dobi yoto z takšno "dodatno opremo" da ima manj elektronike. Zanimivo...
No pa če ne bi bila tojota bi rekel da to doplačilo hitro nazaj prineseš
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta