Prosim za mnenje

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
traktorist

Prosim za mnenje

OdgovorNapisal/-a traktorist » To Jan 19, 2010 10:04 pm

Pozdravljeni!

Prosim če mi lahko malo svetujete za kateri avto 4x4 bi se odločil.
Namreč, ukvarjam se z kmetijstvom in žagarstvom. Rad bi kupil težjega terenca, da bi lahko z njim vozil prikolice za govedo in les do 2-3 ton, ob enem bi mi bil tudi za lep osebni družinski avto.Avto nameravam imeti kar dolgo in zanj sem mislil odšteti največ 14.000 eur. Kateri avto mislite, da bi bil dovolj kvaliteten za moje potrebe. Najraje bi imel toyoto land cruiser od l.03, pa sem žal prekratek. aja pa kolikšne porabe imajo tile terenci.

Uporabniški avatar
marjan

Re: Prosim za mnenje

OdgovorNapisal/-a marjan » To Jan 19, 2010 10:39 pm

traktorist napisal/-a: za govedo in les do 2-3 ton.

kaj takega?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ac1100.jpg

Uporabniški avatar
Matej
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Sr Jan 20, 2010 12:47 am

Jeep Grand cherokee, mogoče kakšen pick up ali pa patrol, samo ta ima baje majhno dovoljeno obremenitev kljuke. Lahko pa tudi kakšno toyoto lc, bo pa ta precej starejša in z več kilometri. Poraba pa je pri dizlih 10 do 13 litrov, pri bencinarjih pa 15 naprej. To velja za terence s spodobno močjo za vleko tako težke prikolice. Priporočam pa ti vsaj 150 km

Uporabniški avatar
maestro
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a maestro » Sr Jan 20, 2010 11:04 am

Iz tujine bi mogoče dobil toyoto za tak denar.

Uporabniški avatar
Matej
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Sr Jan 20, 2010 11:19 am

maestro napisal/-a:Iz tujine bi mogoče dobil toyoto za tak denar.

za 14k ne dobiš niti v tujini, če seveda prišteješ dajatve

traktorist

OdgovorNapisal/-a traktorist » Sr Jan 20, 2010 2:48 pm

ha, ha, ha, za mb track, upam da ni to tvoj družinski avto.
Imam golfa III že 10 let in z njim vozim tovore do 1 T, upam da terenci zmorejo kaj več, če ne, bom pa res razmislil o tvoji zamisli.
Za bolj pametne: kaj menite o, Pajero 3.2 did ali 2.5 td, se res poraba dvigne pri obremenitvi do 25 l.

Uporabniški avatar
GPW1942
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a GPW1942 » Sr Jan 20, 2010 3:28 pm

Črnega beemveja danes vozi že vsak lokalni "diler". :?
Z takim truckom pa si ne le prvi na vasi, ampak tudi prvi v mestu. Predpogoj pa je, da si zdrav kmečki fant po duši... :wink:
American Jeep-In War and Peace

Uporabniški avatar
Matej
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Sr Jan 20, 2010 5:19 pm

traktorist napisal/-a:ha, ha, ha, za mb track, upam da ni to tvoj družinski avto.
Imam golfa III že 10 let in z njim vozim tovore do 1 T, upam da terenci zmorejo kaj več, če ne, bom pa res razmislil o tvoji zamisli.
Za bolj pametne: kaj menite o, Pajero 3.2 did ali 2.5 td, se res poraba dvigne pri obremenitvi do 25 l.
jaz bi definitivno izbral 3.2 poraba pa je možno da se dvigne na 25 vendar po kakšni gorski cesti in z 3 tonsko prikolico.

Uporabniški avatar
stripi
Kraj: vukojebine

OdgovorNapisal/-a stripi » Sr Jan 20, 2010 6:17 pm

Mazda BT50

Homologirana vlečna obremenitev 3tone.
Pickup
2,5 TD motor, slabih 150km-poraba med 12 in 15 litri, bočni nagib 45°stopinj
5 sedežni komfort, zmeni se za leasing, pa si zmagal.
Prodajat jo pa ne boš hotel, ko jo boš enkrat imel.
Cena je pa menda padla iz 25k na 20-21 za novo.

Moje mnenje-odločitev je pa tvoja.
NEMOGOČE NAREDIM TAKOJ, NA ČUDEŽE JE POTREBNO MALCE POČAKATI

krivi
Kraj: divača

OdgovorNapisal/-a krivi » Če Jan 21, 2010 4:58 pm

kakorkoli, ti odsvetujem verzijo pick-up, če imaš otroke.... :? Na kratke relacije je OK, na dalše pa ne, saj za mulce od zadaj ni najbolj udobno (seveda je odvisno tudi od otroških stolčkov, če jih še uporabljaš).... Za tak denar, rajše kupi kakšnega starejšega terenca, saj pri taki vleki prav vsak terenec trpi.... :cry: (sploh če se to pogosto dogaja ) Obvezno vzami dizla, saj bencinci nimajo navora in na klancih umirajo že pri manjših težah. Zraven tega pa kupi še en karavan dizel, z malo porabo, saj boš prišparal na porabi za registracijo in še kaj zraven.... Odvisno seveda, koliko km delaš letno... Jaz sem naredil tako pa se splača 8) ... Terenec in karavan.... vsak po 5 jurčkov... :lol: terenec porabi od 12-18 že pr 1 toni vleke, karavan pa 6-8 odvisno od vožnje... :wink: če delaš dost km se fulll pozna.... jaz sem lani pršparal 4 jurčke na porabi.....

To je moj nasvet, sam se pa odloči zate primerno....

Uporabniški avatar
Matej
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Če Jan 21, 2010 7:47 pm

krivi napisal/-a:kakorkoli, ti odsvetujem verzijo pick-up, če imaš otroke.... :? Na kratke relacije je OK, na dalše pa ne, saj za mulce od zadaj ni najbolj udobno (seveda je odvisno tudi od otroških stolčkov, če jih še uporabljaš).... Za tak denar, rajše kupi kakšnega starejšega terenca, saj pri taki vleki prav vsak terenec trpi.... :cry: (sploh če se to pogosto dogaja ) Obvezno vzami dizla, saj bencinci nimajo navora in na klancih umirajo že pri manjših težah. Zraven tega pa kupi še en karavan dizel, z malo porabo, saj boš prišparal na porabi za registracijo in še kaj zraven.... Odvisno seveda, koliko km delaš letno... Jaz sem naredil tako pa se splača 8) ... Terenec in karavan.... vsak po 5 jurčkov... :lol: terenec porabi od 12-18 že pr 1 toni vleke, karavan pa 6-8 odvisno od vožnje... :wink: če delaš dost km se fulll pozna.... jaz sem lani pršparal 4 jurčke na porabi.....

To je moj nasvet, sam se pa odloči zate primerno....
grand cherokee v8 vleče veliko boljše kot vsak dizel. Za prikolico je pa fajn met avtomatika ker boš ti najn trpel pa sklopka tudi. Jaz bi na tvojem mestu izbral gc 2.7 crd. Prostoren avto za družino pa odličen na terenu in zmogljiv za vleko. Pa še cene po ugodne se posebno glede na udobje in opremo. Poraba pa 9-11 litrov. Seveda kadar nimaš prikolice.

krivi

OdgovorNapisal/-a krivi » Pe Jan 22, 2010 12:44 am

To je moj nasvet, sam se pa odloči zate primerno....[/quote] grand cherokee v8 vleče veliko boljše kot vsak dizel. Za prikolico je pa fajn met avtomatika ker boš ti najn trpel pa sklopka tudi. Jaz bi na tvojem mestu izbral gc 2.7 crd. Prostoren avto za družino pa odličen na terenu in zmogljiv za vleko. Pa še cene po ugodne se posebno glede na udobje in opremo. Poraba pa 9-11 litrov. Seveda kadar nimaš prikolice.[/quote]

Če mi zrihtaš takega, z tako porabo, pri 2-3 tone vleke, ga jaz kupim.... ne glede na ceno.... 8) to je ja poraba pri 100 km/h brez prikolice... in kosi? bog ne daj, da kaj crkne.... cene auuuuuu... pa samo orginal kosi na voljo... :roll: ja no, vsak ma svoje mišljenje... izira od lastnika.... tud jaz delam v gozdu in ti zaupam to, da za tja ni vsak terenc.... sploh pa ne nivejši, ker hitro kaj poškoduješ... cene delov pa niso zanemarljive.... in še vedno mi ni jasna poraba pri 2.7 crd, da bi ta stvar pila samo 11 l pri vleki prikolice.... kje si našel tak avto..... kupim takoj 8)

Uporabniški avatar
Matej
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Pe Jan 22, 2010 6:59 am

1. Napisal sem poraba 9-11 litrov ko ne vleceš prikolice.
2. Ne nabijaj neki s kosi... Če se ti niti sanja ne koliko stanejo, ker se dobi večino delov tudi od konkurence, cene pa niso nič višje kot za običajen avtomobil.
Če si v enem letu privarčeval 4000e zadadi 2 avtomobilov moraš pa naredit ogromno km. Če ti porabi avto 3l manj pa če upoštevaš pa da moraš registrirat vzdrževat... 2 avta moraš naredit vsaj 170 000 km na leto in to samo s karavanom.

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Jan 22, 2010 7:35 am

krivi napisal/-a: če delaš dost km se fulll pozna.... jaz sem lani pršparal 4 jurčke na porabi.....

....

:shock: orkodijo, kaj si trgovski potnik. Samo tale tvoj prihranek je marsikomu dovolj za dve leti vožnje......

Uporabniški avatar
Matej
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Pe Jan 22, 2010 7:52 am

tudi sam sem imel en čas 2 avtomobila

enega za po cesti in pa starejšega terenca, z leti pa sem videl , da rete vse skipaj kr drago....

sedaj imam cherokeeja malo poštimanega in je za povsod.

po avtocesti dre brez problema 140 km/h, za teren pa je tudi dovolj, zmore veliko več kot si povprečen uporabnik sploh upa.

odločitev kaj se splača in kaj ne pa je odločitev vsakega posameznika...

jaz vem da bo pri meni še en čas samo jeep, razen ko bom zadel na loto :D

no še par slikc
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

krivi

OdgovorNapisal/-a krivi » Pe Jan 22, 2010 8:55 am

Matej napisal/-a:1. Napisal sem poraba 9-11 litrov ko ne vleceš prikolice.
2. Ne nabijaj neki s kosi... Če se ti niti sanja ne koliko stanejo, ker se dobi večino delov tudi od konkurence, cene pa niso nič višje kot za običajen avtomobil.
Če si v enem letu privarčeval 4000e zadadi 2 avtomobilov moraš pa naredit ogromno km. Če ti porabi avto 3l manj pa če upoštevaš pa da moraš registrirat vzdrževat... 2 avta moraš naredit vsaj 170 000 km na leto in to samo s karavanom.

ne se jezit.... :?..... Pr tastarem cherokee -ju sem mel tako izkušnjo, da je blo fuuul težko dobit rabljene ali neorginalne dele.... če se je zdaj pr novejših kaj spremenilo, pa tolk bolš.... Zdaj vozim terranota 95 l, pa je redno vzdrževanje kar poceni, a bog ne daj, da ga kje rukneš al pa da ti crkne kak diferencial.... Orginal kosi so dragi, da se ti sfuzla..... :twisted: Na srečo je pa dost rabljenih na razpolago.... :lol: :lol: Drugač pa so tako kosi za konkretne terence konkretno dragi...

Pa še malo matematike... :lol:
Letno delam okoli 100 000 km.... :? lani 120 000km.... pri povprečni porabi terranota 14l in lagune 7 l ( pije manj ampak naj bo ).... Z terranotom sem naredil 20 000, kar pomeni 2800- ojrov ( če gledamo bencin po 1 ojro ).... Z lagunco pa sem naredil ostalo, kar pomeni 7000 ojrov.... Sami si pa lahko zdaj zračunate kolk bi me koštalo, če bi z terranotom naredil te km... Duplo al ne.... No jaz sem pršparal cca 4000 ojrov v enmi leti na porabi.... 8)

Kolk se pa spomnim, sem pa gor napisel, da je vse odvisno kolk km delaš... itak da se ti ne splača met dva avta, če jih delaš 10 000 na leto :lol:

Zdaj se pa še vprašam, kaj sem sploh še kaj doma????? :roll: Ni čuda, da me žena skoz kur...

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Jan 22, 2010 9:14 am

Kaj zdaj težite z osebnimi avti.
Človek pričakuje odgovor od nekoga, ki bo rekel, "ja, s takim in takim avtom vlačim parkrat na teden prikolico težko 3 tone, včasih tudi v daljše klance, in ni problema."

Vem, da je z avtomatikom fajn furat prikolico rikverc.
Kako pa je, če poleti par kilometrov vlečeš 3 tone v hrib? Pregrevanje menjalnika?
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

krivi

OdgovorNapisal/-a krivi » Pe Jan 22, 2010 9:46 am

gregor napisal/-a:Kaj zdaj težite z osebnimi avti.
Človek pričakuje odgovor od nekoga, ki bo rekel, "ja, s takim in takim avtom vlačim parkrat na teden prikolico težko 3 tone, včasih tudi v daljše klance, in ni problema."

Vem, da je z avtomatikom fajn furat prikolico rikverc.
Kako pa je, če poleti par kilometrov vlečeš 3 tone v hrib? Pregrevanje menjalnika?

moj terrano 2.4 bencin štrajka po klancih že pri prazni prikolici.... pozimi in poleti.... :cry: še na avtocesti treba kak klanc šaltat v 4 prestavo... :cry: Ni praktičen za pogoste in težke vleka.... ga odsvetujem :wink:

Uporabniški avatar
Tono
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Tono » So Jan 23, 2010 11:47 am

Traktorist, zate je Unimog.
Moje vozilo: Steyr-Puch Pinzgauer 710M, l. 1976, ex. JLA

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov