Toyota LC odpadlo kolo

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
primož
Kraj: Idrija

Toyota LC odpadlo kolo

OdgovorNapisal/-a primož » Po Jan 11, 2010 8:10 pm

Pozdravljeni
Zanimajo me vasi komentarji na spodnje slike,prijateljevi zeni je to naredilo v prvi prestavi,s potomci na zadnjih sedezih.
Sam vozim isti avto javascript:emoticon(':oops:') ,pa ne vem ali lahko pricakujem isto presenecenje,te slike so stare leto in pol,lani za bozic pa mu je odpadlo se drugo kolo,zato sem se odlocil,da povprasam se vas za mnenje.
Na servisu,ne vem tocno katerem,so rekli "prvi primer na soncni strani alp"

Se nekaj podatkov: LC90, l.97, 270000km,dvignjena pri mamutu

L.P.

Slika
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Jan 11, 2010 8:29 pm

Kolikor se spomnem, je predlani okoli 1. maja v Tuniziji eni LC 90 tudi nekaj odpadlo. Se bo že lastnik oglasil, saj je ''naš''.
Sploh se pa Toyote ne kvarijo.
L :krohota_se: P Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Po Jan 11, 2010 9:11 pm

Tule gre pa za zanemarjanje avtomobila oziroma za nevzdrževanje. Za dvignit avto se najde denar za nove zglobe pa ne :evil: Sicer je možno da so bili zaribani in ni bilo zaznati zračnosti, vendar se je moralo poznati pri vožnji, če ne drugega se je moralo slišat kakšno ribanje ali škrtanje. Nobenega zgloba ne otrga, ne da bi se na tak ali drugačen način najavil. Razen ob trku.
Nobena stvar ni nepokvarljiva, če ravnaš z njo kot svinja z mehom. Tudi toyota ne......
Odtrga zglob, imate srečo v nesreči da se nikomur ni nič zgodilo, pa ne da bi zamenjali oba zgloba, ajej kam pelje ta svet.....

Uporabniški avatar
def110
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a def110 » Po Jan 11, 2010 9:33 pm

miran napisal/-a:Kolikor se spomnem, je predlani okoli 1. maja v Tuniziji eni LC 90 tudi nekaj odpadlo. Se bo že lastnik oglasil, saj je ''naš''.
Sploh se pa Toyote ne kvarijo.
L :krohota_se: P Miran

Sem bil zraven.. Ko kupiš avto, ga pelješ prvo na servis, ne v Tunizijo.
Il potere logora chi non ce l'ha

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Po Jan 11, 2010 10:15 pm

Sem videl sliko iz tunizije. Luškano... :roll:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
Gašperček 413
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a Gašperček 413 » To Jan 12, 2010 6:09 am

Tule gre pa za zanemarjanje avtomobila oziroma za nevzdrževanje.

Ali je treba še kaj dodat, mislim da ne.......

Pa srečno vožnjo

lp tom
toyota je zakon

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Jan 12, 2010 7:58 am

AŁIEN napisal/-a:Tule gre pa za zanemarjanje avtomobila oziroma za nevzdrževanje. Za dvignit avto se najde denar za nove zglobe pa ne :evil: Sicer je možno da so bili zaribani in ni bilo zaznati zračnosti, vendar se je moralo poznati pri vožnji, če ne drugega se je moralo slišat kakšno ribanje ali škrtanje. Nobenega zgloba ne otrga, ne da bi se na tak ali drugačen način najavil. Razen ob trku.
Nobena stvar ni nepokvarljiva, če ravnaš z njo kot svinja z mehom. Tudi toyota ne......
Odtrga zglob, imate srečo v nesreči da se nikomur ni nič zgodilo, pa ne da bi zamenjali oba zgloba, ajej kam pelje ta svet.....

Hm, hm...
Kdaj lahko pridem k tebi, da prekontrolirava zglobe na moji nepokvarljivi Tojoti? Pa še kaj drugega?
Pa čisto resno mislim. Ne bi rad sredi peska preklinjal japonskih jajc in (recimo) mojega šparanja pri vzdrževanju.
LP Miran

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » To Jan 12, 2010 1:56 pm

Kugle oziroma kolesne končnike bi bilo potrebno zamenjati. tudi terenca je potrebno vzdrževati.

Uporabniški avatar
Al1975
Kraj: Bevke down town
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Al1975 » To Jan 12, 2010 3:15 pm

Po hitrem pregledu slik je omenjenemu lastniku toyote odtrgalo končnik. Mislim da bo to kar je Alien napisal držalo kot pribito končnik se občuti med vožnjo če ne drugače pa ga čutiš z roko ko dobi preveliko zračnost.
Verjetno si je z tem odtrganim končnikom neredil bistveno več škode kot bi ga stalo zamenjati končnik za toyoto letnik 96-02 sprednji komplet stane 30gbp, komplet z vilicami pa 70gbp. + par ur dela :wink:
Slika

primož

OdgovorNapisal/-a primož » To Jan 12, 2010 4:00 pm

Vzdrzevanje OK
Poznam dobro lastnika,vem da avta ni zanemarjal,vem pa tudi da končnik ni imel lufta oz ga ni bilo čutiti,torej nenadno presenečenje.

Ce koncnik nima lufta ali ga jaz vseeno zamenjam(se nikoli nisem zamenjal zarnice dokler je svetila)

MarkoSkače
Kraj: Ormož

OdgovorNapisal/-a MarkoSkače » To Jan 12, 2010 5:21 pm

Predvidevam da potem tudi filtrov ne menjuješ prej kot se zapšejo. Določeni deli avta so pač pri določenih kilometrih potrebni zamenjave če hočeš z avtom kej pametnega naredit, če hočeš kam prit, oziroma če nočeš da ti odpadajo kolesa.

primož

OdgovorNapisal/-a primož » To Jan 12, 2010 6:01 pm

Ne zanemarjam avta,samo koncnike sem do sedaj menjaval samo ce so imeli luft (tudi pri FIAT-u).

Jaz bi prosil samo za konkreten odgovor,zgoraj opisani primer se ni zgodil meni ampak kolegu,avto je bil na tehnicnem en mesec prej,niso ugotovili lufta(zracnosti),tudi sam pri voznji ga ni cutil.

Imam identicen avto s 300k pa me zanima,za koliko sem zamudil preventivno menjavanje koncnika,na tehnicnem niso ugotovili nic pri voznji ne cutim nobenega lufta(':?:')

MarkoSkace,kaksni filtri(':shock:')

Uporabniški avatar
PUCH G-clase
Kraj: Žalec

OdgovorNapisal/-a PUCH G-clase » To Jan 12, 2010 6:04 pm

Kar se je men zgodilo na kamionu MAN 463 potisni drog dol padel med vožnjo končnik dobesedno na koncu konusa odletel .
posledica tega napaka v materjalu !!!!!!!!!

LP Matjaž

TRCO1
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TRCO1 » To Jan 12, 2010 7:02 pm

raznih napak v materijalih je v sloveniji veliko,ker je večina avtomobilov pripeljanih od zunaj(uvoženih) in samo poklepanih in poličanih (našminkanih za prodajo) raznih obes,končnikov,amortizerjov in podobnih stvari kar se ne vidi pa fantje ne menjajo ker je to že izguna kapitala.......saj se vidi do kam prek meje so izropani avto odpadi......

Uporabniški avatar
Puch g

OdgovorNapisal/-a Puch g » To Jan 12, 2010 7:58 pm

Mojemu očetu se je pred leti na Volvutu FH 16 540 na avtocesti snev jermov drog in to pri hitrosti 85km/h . pravi da je biv kar podvig ustaviti tovornjak povno naložen brez volana.

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » To Jan 12, 2010 9:30 pm

Ti šment.
Meni je pri patrolu razpadel volanski končnik. Tudi v prvi prestavi na dvorišču. Brez potomcev zadaj.:)
Ker je bil končnik iz leta gospodovega 1986. Avto je bil pred cca 1000 km na temeljitem pregledu kjer ni bilo opaziti čisto nič zračnosti. Ampak po 24 letih maltretiranja po naših cestah, ničkoliko treskih v štore, korenine, sneg... včasih kakšen kos avta preprosto reče, „Ne grem se več"

nikolaj
Kraj: Poljčane

OdgovorNapisal/-a nikolaj » To Jan 12, 2010 10:38 pm

Še dobro da ma moja stara YOTA kugle ko traktor da nebo na berglo padla:)

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jan 13, 2010 12:13 am

Če jaz kaj vidim, se končnik ni odlomil na mestu, kjer je narejen, da se giblje, ampak je razpadlo ohišje, ki bi po mojem moralo biti kovano iz enega kosa.
Pa meenda ja ne bo sedaj kdo rekel, da toyotine končnike za x trge kujejo iz dveh kosov in jih potem s čikgumijem skupaj lepijo?
Malo manj sranja prosim.
Kako v naprej odkriti take napake - nenazadnje je ta del končnika lepo viden, če se uležeš pod avto. Alien!! Lahko pridem na pregled ali ne??
LP Miran

PS: ko sem nekoč jaz še bil operativec v kontroli, smo odkovke pošpricali s posebnim sprejom in potem pod UV lučjo gledali, če in kje so razpoke v materialu. A se danes še tako dela?

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Sr Jan 13, 2010 3:26 am

Dragi moj bivši operativec, mislim da imaš zaradi dveh slik in enega izjemnega primera nepotrebne napade panike. Seveda lahko prideš na pregled, vendar k dr.psiho. alienu, ki ima sicer ordinacijo v kleti tega foruma in ne med avtomobili in opremo. Kakšno bova rekla in uničila en ali dva LGS monitorja, pregledala koledarje z nagimi..... saj veš kaj :oops: , pa bo vse kot je treba.
No kakorkoli že, bom kljub temu, da imam že pol steklenice viskija v riti in še pol pred seboj na mizi in zelo zanimivo delo pregledovanja koledarjev z nagimi...... saj veš kaj :oops:, katere sem dobil za novo leto z najlepšimi željami vred, poizkusil pojasniti par stvari in obenem uporabljati slovenščino, oziroma pravopis. (tako dolg stavek, pa že dolgo nisem skupaj spravil. :shock: )
No pa dajmo. Miran takole ti bom rekel (lahko me držiš za besedo): da se kaj takega zgodi tebi na tvoji toyoti je enako kot bi zadel sedmico na lotu. Nisem nostradamus ali bohnedaj (rafter sorry :lol: vem, da je pravilno bognedaj) danny, ampak lahko z gotovostjo trdim, da ni niti najmanjše možnosti za kaj takega. Zakaj to vem? Ker poznam tebe in tvoj avto.
Gremo nazaj k temi. (najprej naj si natočim enega, sicer ne vem kdo mi ga je podaril, ampak svaka mu čast, dober je k pri norcih) Po slikah sodeč si v zmoti Miran. So sicer majhne slike zato bolj sklepam takole: na prvi sliki je zlomljen zglob ( tudi končnik pri kolesu je pogovorni izraz za isto stvar) na drugi pa nihajka, ki se zdi razmesarjena na prvi pogled. Vendar je to verjetno bolj posledica udarca ob tla ali vlečenja po zlomu kot pa vzrok za okvaro. No, nihajka pri tem nima prav nobene zveze zato jo pustimo pri miru. Vrnimo se k zglobu, ki je glavni krivec. Je sicer videti da manjka kos ohišja zgloba, ampak na zunanji strani, kar gre spet pripisati k poškodbam po zlomu notranjega gibljivega dela zgloba. Na samem zglobu so pa možni samo dve okvari. Zlomljen ali odtrgan zglob. No lahko da ga mehanik ni dovolj zategnil in se odvije, ampak to ne spada med okvare ampak med malomarnost ali nestrokovnost.
Za tako poškodbo so možni vzroki: napaka v materialu, utrujenost materiala, izrabljenost in mehanska poškodba. Napaka v materialu je skoraj vedno vidna (po zlomu) v obliki lise na mestu loma, kdaj naj bi bil material utrujen je predvideno po tovarniških normativih ( lahko po prevoženih km ali pa po starosti ne glede na prevožene km, odvisno za kaj se gre), izrabljenost se ugotavlja pri rednih servisnih intervalih, mehanskih poškodb se pa itak ne da predvidevat vnaprej, se pač zgodijo.

No tule je konec prvega dela. Nadaljevanje sledi...( in bistvo problema).......moram še koledarje prelistat......Miran ti bi pa tudi lahko vedel da je sicer po mojem mnenju toyota vrhunski avto vendar zame obstajata le dve. 40 in 70. Vse ostalo je šminka. Zakaj se moram pol z tem ukvarjat :shock: OK bom tale esej o zglobih zate napisal pa čeprav bom kakšno zaradi tega, saj veš kaj :oops: manj videl v življenju. Moraš pa vedet da bi v tem času, ko sem tole pisal lahko enega samuraja tutokompleto zrihtal :evil:

2rafter, kaj praviš k moji slovenščini?? A se spomniš bede ko sem se prijavil na forum :lol: zdaj pa že govorim pet jezikov in enega jecljam, ajd kakšna vejica in ostala stavčna ločila me še mal j...... ampak suma sumarum pišem kao što govorim, mar ne ? Čeprav mi tole z dvojino še danes ni jasno :shock: vedno sem mislil da je dvojina v vzorčni zvezi z količino popitega alkohola, no zdaj pa vem da je za vse kriv Primož Trubar......mona :z_kijem_v_roki: kaj mu je bilo tega treba.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Sr Jan 13, 2010 4:58 am

AŁIEN napisal/-a:
2rafter, kaj praviš k moji slovenščini??

Vesoljček, pa si to res ti??!! :shock: :shock:
Prekleta pijača, saj te še za prepoznat ni :lol:

They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jan 13, 2010 8:15 am

Alien :shock: Res je nekaj narobe s teboj. Pojdi hitro na kontrolo k dr.psiho Alienu...
1. po mojem je na obeh slikah ena in ista stvar, le prvič bolj od blizu slikana kot drugič.
2. srečk (ali karkoli na lotu pač imajo) skoraj nikoli ne kupujem, torej v zadetek na lotu kaj veliko ne verjamem. A zakaj hudiča se mi je potem zgodilo tole:
Slika
Če je šlo to, gre lahko tudi kaj drugega :( ali pa ne :lol: , saj avto je še vedno isti, Miran pa tudi.
3. sam si rekel (ko si bil še v stari koži):
Tule gre pa za zanemarjanje avtomobila oziroma za nevzdrževanje. Za dvignit avto se najde denar za nove zglobe pa ne Evil or Very Mad Sicer je možno da so bili zaribani in ni bilo zaznati zračnosti, vendar se je moralo poznati pri vožnji, če ne drugega se je moralo slišat kakšno ribanje ali škrtanje. Nobenega zgloba ne otrga, ne da bi se na tak ali drugačen način najavil....

Moja prošnja za sprejem pri tebi (ker te tudi jaz en malček poznam vem, da imaš neprimerno več izkušenj z avtomobili kot jaz) se nanaša predvsem le na iskanje najave odtrganja zgloba. Če imaš pa še kaj LGS potem pa sploh pridem :wink:
Ko sva že pri najavah: prednja ležaja koles sta mi šla u 3 k na relaciji (po AC, da ne bo zmote) Portorož - Lj - Postojna - Razdrto, kjer sta imeli kolesi že več kot 1 oz. 1,5 cm "lufta". Verjemi mi, da se od doma nisem odpeljal s plesočima kolesoma. Po mojem lahko to klasificiraš v rubriko "brez najave". Toyota gor ali dol. :evil:
4. Nadaljevanje raje ob LGS - ko mi boš ene parkrat natočil, bom moral na koledar pogledati katerega smo :wink:

LP Miran

Uporabniški avatar
fonza
Kraj: N 46.08662;E 015.04915

OdgovorNapisal/-a fonza » Sr Jan 13, 2010 9:50 am

Miran, o tej poškodbi zadnjega difa smo že razpravljali. Na kratko : na poškodbe zobnikov vpliva vrsta elementov kot so zasnova, izračun, konstrukcija, vležajenje, vrsta olja, vzdrževanje…Narobe je razmišljati samo o poškodbi zobnikov, ki so samo eden izmed elementov gonila, vsi ti elementi pa so med seboj povezani in soodvisni . Najpogosteje je za nastanek poškodb kriva mehanična preobremenitev, ki ima za posledico nasilni lom ali pa trajnostni lom. Razlika med tema dvema poškodbama:
Pri nasilnem lomu je površina lomne ploskve grobo zrnata, vzrok je prekoračenje natezne trdnosti materiala, največkrat zaradi nenadne preobremenitve, zaradi ekstremnih udarnih momentov, zaradi vklopa ali izklopa vsled slabe sinhronizacije
Trajnostni- utrujenostni lom pa ima površino lomne ploskve sestavljeno iz dveh delov, prelomna ploskev je finizrnata, pogosto z vmesnimi linijami počivanja v obliki krogov, ki obdajajo izhodiščno točko. Vzrok za utrujenost materiala zaradi preobremenitve gonila, tresljajev …..Izhodiščna točka je pogosto razpoka zaradi poprejšnjega torzijskega udarnega elementa
Še nekaj pomembnega: Linije počivanja nastanejo, če si izmenično sledijo periode velikih utripnih ali izmeničnih obremenitev in periode malih obremenitev ali mirovanja. Če se pri napovedani obremenitvi do približno 10.000.000 izmeničnih obremenitev ne pojavi trajnostni lom, pomeni, da gonilo zdrži. Na nastanek kasnejšega trajnostnega loma pa je najpogostejši vzrok vzvratna vožnja-prenos v drugo smer
Sem zatežil, ampak določenih napak ne moremo razumeti, če ne poznamo vsaj malo teorije
LP Franci
Wine,Women&LandRovers*Not necessarly in that order

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jan 13, 2010 10:49 am

Fonza, beri temeljito! Štorijo o difu sem navedel le kot odgovor na Vesoljčkovo pripombo o loterijski verjetnosti, da bi se meni in moji joti kaj takega zgodilo.
Sicer pa... torija gor ali dol, če meni jotka škripne, ti ravno tako gor plačaš kot jaz ... se spomneš leta 2006?? :wink:
LP Miran

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Sr Jan 13, 2010 12:07 pm

Tudi Toyoti kaj odpove. Oče je nedavno menjal senzorje za dvig. Zadnji konec avta je bil nonstop maksimalno dvignjen.

Nekaj me še zanima, ali se med vožnjo opazi oz. občuti, da se bo nekaj podobnega zgodilo, kot se je tej 90ki?

Meni na grandu zmeraj nekaj poka (podobno kot žolna ko kljuva drevo - tok tok tok) :a_se_ti_je_odpeljalo: Mal se idiotsko sliš sam ne znam drugače opisat. Če se vozim po terenu se to zeeelo sliši, po cesti pa kdaj pa kdaj.
Naj še dodam, da imam eno manšeto počeno. Je lahko to vzrok?

http://www.youtube.com/watch?v=Ez-qmxBb2PE :a_se_ti_je_odpeljalo: :a_se_ti_je_odpeljalo:
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Sr Jan 13, 2010 12:11 pm

Da nimaš tudi kakšnega zgloba požrtega, ker ti je pesek prišel mimo manšete?

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov