Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Dec 12, 2008 1:28 pm

Fisher napisal/-a:
Kako si pogruntal, da ti je gorivo oživelo. Kaj to pomeni in kakšne so lahko posledice? Če bi točil notri ene dva tanka nafto, ne bi pocrkalo?

Vse bolj pogosto zabijanje filtra. Izločki mikroorganizmov zabijajo filter. Najprej se je začelo v enem avtu, potem pozneje še v drugem. z enakim gorivom v ostalih avtih pa ni problema.
Naj bi jih ubil biodizel+bencin, ampak ni pomagalo. Tudi par tankov nafte ni pomagalo.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Ne Dec 14, 2008 12:05 pm

Hej,
men je tudi zdej v 600 km jih zabasalo dva ganc nova filtra, ki sta prej po starem sistemu filtriranja zdrzala najmanj po 2000 km, zdej pa po 300 vsak. :S

Zadevo da sem prisu domov (rezervo sem imel samo eno) sem resil tako da sem natocil ene 2/3 nafte. Avto zdej dela normalno.
Kej tudi mene je... ta golazen ali je kaj drugega. Zdej bom probal ene dva tanka nafte skurit da vidim kaj se dogaja.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Dec 21, 2008 8:31 pm

@Fisher: NaOH ali pa KOH. NaOH dobiš v Merkurju na kile. Za določevanje kislosti moraš olje titrirati. Jaz sem se s tem mal ukvarjal, ker sem želel vsaj približno ugotoviti kakšen olje imam. Je en mal zapleteno, ker rabiš kar nekaj stvari in moraš biti kr natančen (če češ imet kolikor toliko uporabne podatke), na faksu smo pri vajah moral tudi titrirat in sem hvalabogu mel mal izkušenj. Imaš pa carsko urejeno filtracijo! :D

@kloshar: pasterizator izgleda zanimiv, vendar pri nevtralizaciji ne smeš uporabljati toplote, ker ti ne bi samo proste maščoben kisline vezal na lug, ampak tudi vezane ->zažajfal bi se vse skupaj. Če bi hladno dal mešat za nekaj časa bi se obneslo, vendar je spet vprašanje, kako dolgo bi se čistila zmes (ločevanje olja in ostalih usedlin).

@imilet1: jaz sem šobe za golfa tukaj dobil: www.dieselsend.de. Ti znajo tudi svetovat glede uporabe rastlinskega olja, prodajajo, obnavljajo in nastavijo šobe po želji in pošljejo po pošti kar rabiš. Bi moral pa mal primerjat cene. Je treba pa nemšk znat.

@lisko: res je, pri nepravilni uporabi jedilnega olja trpi pumpa. Zdaj če frajerji na račun "rekla-kazala" začnejo vlivati svašta od svinjarije v avto in se furajo kot z dizlom, potem je totalka sprogramirana. Treba je tudi vedeti, kakšen motor imaš in kaj si lahko dovoliš z njim. In pazi z motornim oljem!!!! Če se ti nivo dviguje in opažaš zmanjševanje tlaka potem se ti olje paca in ti bo mašino zaribal!! Tvoj motor ima verjetno direkten vbrizg goriva v cilinder in ti motorji so bolj podvrženi k temu, da se jedilno olje vnese v motorno olje. Sicer se nafta tudi vnaša v motorno olje, vendar izhlapi pri toplem motorju, olje pa hlapi šele nad 200° C.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Dec 28, 2008 4:40 pm

Kar se hitro zabasanih filtrov tiče: namontirajte si predfilter! Jaz sem si prav hvaležen, da sem ga montiral (sem se sicer mal matral), ampak ko pa vsakih par tednov pogledam, koliko svinjarije se v njemu nabere (ki bi se sicer v filtru pacala), ga prav z veseljem spucam.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » To Dec 30, 2008 5:35 pm

kaksen predfilter imas?a si dal unega plasticnega z mrezico ki se da direkt na dovodno cev?

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Če Jan 08, 2009 5:04 pm

Eno takolo zadevo, ni sicer ista (nima pumpe in mrežica je plastična) vendar princip je isti. Ne moreš verjet, koliko svinjarije se že tukaj ujame.

Slika

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Če Jan 08, 2009 5:06 pm

To je del mojega predfiltra, ko je poln umazanije:

Slika

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Jan 09, 2009 9:31 am

Kaj ocvirke tankaš? :wink:

Verjetno se ti lušči svinjarija od nafte iz rezervoarja. Ali pa si nekoč slabo filtriral olje, mi je poznano iz nive. :-)

Kako pa kaj zdajle, ko je konkreten minus?

Z nivo sem že par dni na dizlu, nisem pazil, kakšno olje tankam, pa sem tankal nekaj takega, kar je pri minus temp. že v rezervoarju popolnoma gosto. :roll: Čakam, da bo ogrevana garaža kak dan prosta.

Xantia avtomatik (v tej nimam defa Warmup grelca in tudi predpumpe še ne) z dodatkom 30%nafte nima problema. Zjutraj (-14 stopinj) takoj po zagonu je bil podtlak okoli 0,8 ampak je po parih sekundah padel na 0,3.
Sem pa dal ven za test plastenko novega repičnega, in je bil zjutraj čisto tekoč. Tako da naslednjih par tankov bom skuril zalogo novega. Sončnično je pa že megleno, vendar še ni gosto.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Jan 09, 2009 10:02 am

Jas mam kar nafto, ker mi je itak basalo filter. Ne vem zakaj, mikroorganizmi ali pac mraz. Samo mraz tezko, ker mi ga je basalo proti Bologni, torej je bil avto cel cas segret. :roll:

In ker je bencin cenejsi, se pretezno zdaj vozim z bencinarjem. Tko da se samo zaloga veca. Bo treba spet na par dolgih izletov polet. :)

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Pe Jan 09, 2009 10:36 am

Fisher napisal/-a:Jas mam kar nafto, ker mi je itak basalo filter. Ne vem zakaj, mikroorganizmi ali pac mraz.

To pa je zdaj vprašanje za Gregorja - a je mogoče mraz pomoril tisto tvojo mikrogolazen?
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Jan 09, 2009 10:58 am

Rafter napisal/-a:
Fisher napisal/-a:Jas mam kar nafto, ker mi je itak basalo filter. Ne vem zakaj, mikroorganizmi ali pac mraz.

To pa je zdaj vprašanje za Gregorja - a je mogoče mraz pomoril tisto tvojo mikrogolazen?

Hja, ne vem, kaj je pomagalo. Trenutno dodajam "preventivno dozo" Grotamarja in je filter noter 4000 km. Prej je bil pa dvakrat po 1000 km zabit.

Fisher, sem 1.1. tudi jaz naredil 100 km z bencinarjem, ampak je mal mrzlo za motor zdaj. :roll: Drugih bencinarjev pa nimam. (ok, pustimo motorne žage in dva skoraj oldija ki čakata na obnovo)

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Pe Jan 09, 2009 5:26 pm

grega,nabavi si kot zadnji filter tipa FRN-ki ga imas na bojlerju.Tisti spagasti filtr pri visoki T in tlaku enostavno spusti dolocene delce,ki jih s prostim ocesom ne vidis.Imel sem iste probleme,zdaj pa imam noter naftnega ze 10.000km.FRN filter te pride 15eur

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Jan 09, 2009 11:08 pm

FRN?

Sem tudi v filtre že posumil, nabavil sem pol mikrona filtre z 99,9% učinkovitostjo(če lahk verjamem prodajalcu). Problem se je pojavljal najprej na enem avtu, zdaj se na dveh, na drugih dveh pa še vedno ni problemov.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Pe Jan 09, 2009 11:10 pm

Res je bilo olje slabo filtrirano. Sedaj ga filtriram na mikron, vendar po določenem času se spet takšna svinjarija nabere. Malo je stare svinjarije, malo svinjarije v tanku, dosti je pa sluzi, ki nastane zgleda, ko olje malo oksidira/žerko rata (glicerin).

Tudi v tem mrazu načeloma nimam problemov, je pa res, da trenutno mešam še ca. 20 % nafte zraven. Ga pa zjutraj res nisem nikoli vžigal, ko je bilo najbolj hladno, mislim pa, da -10° C ne dela težav (če je akumlator dober), malce žaga na začetku.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » So Jan 10, 2009 1:03 am

imilet1 napisal/-a:grega,nabavi si kot zadnji filter tipa FRN-ki ga imas na bojlerju.Tisti spagasti filtr pri visoki T in tlaku enostavno spusti dolocene delce,ki jih s prostim ocesom ne vidis.Imel sem iste probleme,zdaj pa imam noter naftnega ze 10.000km.FRN filter te pride 15eur

To govoriš pri filtriranju?

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » So Jan 10, 2009 9:45 am

gregor napisal/-a:Aleš, merc ima linijsko pumpo. Njej res nima kaj bit, edino kak oring lahk začne spuščat.

Linijsko? Kako to veš?
A ma mogoče Tam 110 linijsko?

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » So Jan 10, 2009 10:08 am

vsi zračno hlajeni TAMi imajo linijske pumpe

na caddy-ju sem jaz uporabljal navadne predfiltre, katere sem kupil po dober evro komad v avtotrgovini:

Slika

po dva ali tri zaporedno, zelo pomaga :wink:
And on the 8th day God created Land Rover

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Jan 12, 2009 6:09 pm

ce boste kupovali take plasticne predfiltre in ce imate toplotni izmenjevalec jih nujno kupite le v evrotonu-namrec mislim da so od mana in so edini ki zdrzijo T=90°C.Meni je filtre od filtrona dobesedno stopilo :arrow:

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » Po Jan 12, 2009 6:13 pm

take sem uporabljal pred izmenjevalcem toplote, se pravi, prvo iz tanka v tak predfilter, potem glavni filter, potem šele gretje :wink:
And on the 8th day God created Land Rover

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » To Jan 13, 2009 11:17 pm

potem je ok!

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Jan 23, 2009 12:23 pm

gregor napisal/-a:FRN?

Sem tudi v filtre že posumil, nabavil sem pol mikrona filtre z 99,9% učinkovitostjo(če lahk verjamem prodajalcu). Problem se je pojavljal najprej na enem avtu, zdaj se na dveh, na drugih dveh pa še vedno ni problemov.

Zdej kak filtr za filtrirat olje je najboljs? Jst mam une spagaste kao 1mikron.
Je to v redu al ni?

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Jan 25, 2009 9:42 pm

Kakšen filter imaš v mislih? Za filtriranje jedilnega olja? Predfilter? Za filtriranje rabljenga jedilnega olja priporočajo, da se sfiltrira na mikron. Za predfilter pa ne rabi biti tako fin, ker ti tako ali tako filter za nafto filtrira manjše delce, le toliko da grobe delce ustavi in ga lahko spereš, ko se dovolj smeti nabere.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Ne Jan 25, 2009 10:16 pm

Za filtriranje starega jedilnega olja.

Zdej imam 50 in 1 mikronski zapovrstjo vezan. Uni vodni, špagasti.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Jan 26, 2009 12:30 am

uni spagasti niso nevem kolk dobri,ker prepuscajo dolocene delcke ko je olje vroce(verjetno ga pogrejes predn ga filtriras).Predlagam da je to FRN ilter,ki je navitt kot skret papir...

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Jan 26, 2009 7:20 am

imilet1 napisal/-a:uni spagasti niso nevem kolk dobri,ker prepuscajo dolocene delcke ko je olje vroce(verjetno ga pogrejes predn ga filtriras).Predlagam da je to FRN ilter,ki je navitt kot skret papir...

E no se mi je zdelo da sem prav razumel, kar je bilo že omenjeno.

Kje se dobit ta FRN filter?

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov