@Fisher: NaOH ali pa KOH. NaOH dobiš v Merkurju na kile. Za določevanje kislosti moraš olje titrirati. Jaz sem se s tem mal ukvarjal, ker sem želel vsaj približno ugotoviti kakšen olje imam. Je en mal zapleteno, ker rabiš kar nekaj stvari in moraš biti kr natančen (če češ imet kolikor toliko uporabne podatke), na faksu smo pri vajah moral tudi titrirat in sem hvalabogu mel mal izkušenj. Imaš pa carsko urejeno filtracijo!
@kloshar: pasterizator izgleda zanimiv, vendar pri nevtralizaciji ne smeš uporabljati toplote, ker ti ne bi samo proste maščoben kisline vezal na lug, ampak tudi vezane ->zažajfal bi se vse skupaj. Če bi hladno dal mešat za nekaj časa bi se obneslo, vendar je spet vprašanje, kako dolgo bi se čistila zmes (ločevanje olja in ostalih usedlin).
@imilet1: jaz sem šobe za golfa tukaj dobil:
www.dieselsend.de. Ti znajo tudi svetovat glede uporabe rastlinskega olja, prodajajo, obnavljajo in nastavijo šobe po želji in pošljejo po pošti kar rabiš. Bi moral pa mal primerjat cene. Je treba pa nemšk znat.
@lisko: res je, pri nepravilni uporabi jedilnega olja trpi pumpa. Zdaj če frajerji na račun "rekla-kazala" začnejo vlivati svašta od svinjarije v avto in se furajo kot z dizlom, potem je totalka sprogramirana. Treba je tudi vedeti, kakšen motor imaš in kaj si lahko dovoliš z njim. In pazi z motornim oljem!!!! Če se ti nivo dviguje in opažaš zmanjševanje tlaka potem se ti olje paca in ti bo mašino zaribal!! Tvoj motor ima verjetno direkten vbrizg goriva v cilinder in ti motorji so bolj podvrženi k temu, da se jedilno olje vnese v motorno olje. Sicer se nafta tudi vnaša v motorno olje, vendar izhlapi pri toplem motorju, olje pa hlapi šele nad 200° C.