katere pnevmatike za lado nivo
katere pnevmatike za lado nivo
pozdravljeni!
trenutno imam na svoji ladjici pnevmatike goodyear wrangler radial 175/75 r16 ali pa je 175/80:) nism zihr..morm zjutraj pogledat
http://www.nakupovanje.net/goodyear-175 ... pr-1107446
zanima me če obstajajo kakšne bolše gume istih dimenzij za nivo? vem da obstaajo tudi ene od nokie, vendar nisem prepričan katere so bolš (nokia ali goodyear)?[/url]
trenutno imam na svoji ladjici pnevmatike goodyear wrangler radial 175/75 r16 ali pa je 175/80:) nism zihr..morm zjutraj pogledat
http://www.nakupovanje.net/goodyear-175 ... pr-1107446
zanima me če obstajajo kakšne bolše gume istih dimenzij za nivo? vem da obstaajo tudi ene od nokie, vendar nisem prepričan katere so bolš (nokia ali goodyear)?[/url]
Nazadnje spremenil Niva, dne To Jan 29, 2008 2:16 am, skupaj popravljeno 1 krat.
še tole me zanima...kolikšen je optimalni tlak v pnevmatikah za terenca? vožnja je sicer večinoma na asfaltirani cesti, malo pa tudi tam, kamor niva pač sodi:)
najbol me moti to, da dokaj hitro izgubijo oprijem te gume, ki jih imam zdaj na vozilu. recimo na mokrem cestišču, se dokaj hitro zgodi, da avto zdrsne. mogoče tlak napačen? spredaj in zadaj imam pritisk v pnevmatikah okoli 2.0-2.1 ali je to preveč?
najbol me moti to, da dokaj hitro izgubijo oprijem te gume, ki jih imam zdaj na vozilu. recimo na mokrem cestišču, se dokaj hitro zgodi, da avto zdrsne. mogoče tlak napačen? spredaj in zadaj imam pritisk v pnevmatikah okoli 2.0-2.1 ali je to preveč?
Nazadnje spremenil Niva, dne Sr Jan 30, 2008 8:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Niva napisal/-a:nevem.....zato pa prašam ali so te uredu, ali pa se da dobit kakšne bolše.ker men enostavno prehitro zdrsne, da bi se počutil res varnega. saj je res da ne vozim ravno ultra počasi, sam nevem kako hitro pa tudi ne... pač po omejitvah.
Kdaj zdrsne, in kje?
Mogoče zadaj, kadar bremzaš?
-zdrsne pogosto zadej, ko zaviram, tako da začne avto zanašat na levo ali na desno.ali pa avto kar obrne
- na zvoženmu snegu zadeva precej drsi...sem že šel postran skozi ovinek to zimo...čeprav je bilo snega zelo malo
-mokro cestišče... pri zaviranju zadeva hitro začne blokirat, volan se učasih preveč obrne..enostavno zdrsne
-------------------------------------------------------
zdaj da nebote mislili da sem na cesti nevaren:) to se ne dogaja tako pogosto. sem se navadil na te probleme in pač vozim tako da ne zdrsne...zaviram počasi, skozi ovinke grem počasi...ampak vseeno me zanima če se da dobit boljše gume? ali je mogoče krivo kaj drugega?
- na zvoženmu snegu zadeva precej drsi...sem že šel postran skozi ovinek to zimo...čeprav je bilo snega zelo malo
-mokro cestišče... pri zaviranju zadeva hitro začne blokirat, volan se učasih preveč obrne..enostavno zdrsne
-------------------------------------------------------
zdaj da nebote mislili da sem na cesti nevaren:) to se ne dogaja tako pogosto. sem se navadil na te probleme in pač vozim tako da ne zdrsne...zaviram počasi, skozi ovinke grem počasi...ampak vseeno me zanima če se da dobit boljše gume? ali je mogoče krivo kaj drugega?
Niva napisal/-a:-zdrsne pogosto zadej, ko zaviram, tako da začne avto zanašat na levo ali na desno.ali pa avto kar obrne
Mogoče ti regulator zavornega učinka zadnjih zavor ne dela in ti zadnje gume že ob zmernem bremzanju blokirajo.
Stalni 4x4 s sredinskim diferencialom se včasih obnaša kot zadnji pogon, ker je avto zadaj precej lažji.
Jaz po snegu vozim s špero.
No saj si že ugotovil. Malo bolj počasi, pa bo
Jaz sem kar zadovoljen z ruskimi 'kramparicami' (Voltyre VLI-5):
http://xarello.pl/bigpic.php?pic=tyres/VLI-5.jpg
vec podatkov pa na:
http://xarello.pl/en/catalog/voltyre_102.htm
http://xarello.pl/bigpic.php?pic=tyres/VLI-5.jpg
vec podatkov pa na:
http://xarello.pl/en/catalog/voltyre_102.htm
te gume sem pa že videl ja.sam nism vedu katere pravzaprav so:) sicr nism zihr sam za moje potrebe mislm da so kr malo prekrute:) saj moja niva vidi tudi "brezpotja" in podobno...živim namreč na 1000 metrih nadmorske višine:) tako da najti primeren prostor da peljem nivo na sprehod ni težko
ampak večinoma je pa dejansko na urejenih cestiščih, tako da tele wranglerce so sicer ravno pravšnje.samo ni mi jasno zakaj zadeva tako hitro zdrsne. drugače oprijem na terenu je mislm da zelo dobr....vsaj jaz še nisem obstal z njimi.
še eno vprašanje imam za vas..... glede na to da se v avtu ponavadi vozim sam, redko sta v avtu še 2 osebi zraven, me zanima naslednje:
-moje pnevmatike imajo index 94, kar mislm da pomeni da imajo 670 kg nosilnosti. kar pomeni 2680 kg nosilnosti za celotn avto.
lada niva 1.7 je težka cirka 1250 kg, z mano vred okoli 1330 kg
uglavnem kar hočem povedati je to, da avto ni nikoli težji od 1500 kg, ponavadi niti 1400 kg nima, saj sva v avto večinoma le 2. ali bi bilo mogoče bolje če bi pritisk v pnevmatikah malce znižal? zdaj imam kakor sem že napisal zgoraj 2.0, zadaj mogoče 2,1. ali bi bilo bolje če ga znižam na 1.8 v vseh pnevmatikah?
ampak večinoma je pa dejansko na urejenih cestiščih, tako da tele wranglerce so sicer ravno pravšnje.samo ni mi jasno zakaj zadeva tako hitro zdrsne. drugače oprijem na terenu je mislm da zelo dobr....vsaj jaz še nisem obstal z njimi.
še eno vprašanje imam za vas..... glede na to da se v avtu ponavadi vozim sam, redko sta v avtu še 2 osebi zraven, me zanima naslednje:
-moje pnevmatike imajo index 94, kar mislm da pomeni da imajo 670 kg nosilnosti. kar pomeni 2680 kg nosilnosti za celotn avto.
lada niva 1.7 je težka cirka 1250 kg, z mano vred okoli 1330 kg
uglavnem kar hočem povedati je to, da avto ni nikoli težji od 1500 kg, ponavadi niti 1400 kg nima, saj sva v avto večinoma le 2. ali bi bilo mogoče bolje če bi pritisk v pnevmatikah malce znižal? zdaj imam kakor sem že napisal zgoraj 2.0, zadaj mogoče 2,1. ali bi bilo bolje če ga znižam na 1.8 v vseh pnevmatikah?
Niva napisal/-a:odločil sem se za nakup 15 col felten, na katerih so zdaj pnevmatike 195/70. (gre za vitarine feltne). ali bi na te feltne lahko dal gume dimenzij 205/70?
lp
Preveri, če je pravi ET, da ti ne bo guma preveč ven iz blatnikov gledala spredaj.
205/70r15 s mi zdi, da je originalna dimenzija za nivo triglav.
195/80r15 imam zimske in so tudi ok.
Za 215/75r15 pa mislim, da bo treba že malo porezat rob blatnika spredaj.
205/70 R 15 je od 175/80 R 16 za 17% širša in 3% nižja, števec bo lagal za -3%.
195/80 R 15 je od 175/80 R 16 za 11% širša in 1% višja, števec bo lagal za +1%.
Načeloma je 195/80 R 15 boljša izbira.
Če potrebuješ max oprijem v zimskih razmerah, je v teh dveh 15" dimenzijah za razliko od 175-16 veliko izbire res dobrih pnevmatik;
195/80 R 15 npr. Bridgestone DM Z3 za 93,12 €
ali
205/70 R 15 npr. Michelin 4×4 Alpin za 95,76 €
sicer pa za cca. 70€ kak General Tire ipd.
Za kaj več pa ZS.
195/80 R 15 je od 175/80 R 16 za 11% širša in 1% višja, števec bo lagal za +1%.
Načeloma je 195/80 R 15 boljša izbira.
Če potrebuješ max oprijem v zimskih razmerah, je v teh dveh 15" dimenzijah za razliko od 175-16 veliko izbire res dobrih pnevmatik;
195/80 R 15 npr. Bridgestone DM Z3 za 93,12 €
ali
205/70 R 15 npr. Michelin 4×4 Alpin za 95,76 €
sicer pa za cca. 70€ kak General Tire ipd.
Za kaj več pa ZS.
easy hvala za odgovor. tak pritisk sem že preizkusil, in so pnevmatike videti dejansko prazne, tako da nisem prepričan če je tako nizek pritisk ravno najboljša ideja? ali pač?
ima kdo kašne izkušnje s tem? zdaj imam 2 bara v vseh štirih pnevmatikah..ali je to preveč? bi moral imeti zadaj manj? ( učasih me zadnji del začne prehitevati:) posebno v kakšnih ovinkih..ni rečeno da grem hitro. saj na problem sem se že navadil in vozim bolj počasi, samo vseeno bi rad to rešil. za menjavo vseh gum in felten pa zaenkrat še nimam denarja.
ima kdo kašne izkušnje s tem? zdaj imam 2 bara v vseh štirih pnevmatikah..ali je to preveč? bi moral imeti zadaj manj? ( učasih me zadnji del začne prehitevati:) posebno v kakšnih ovinkih..ni rečeno da grem hitro. saj na problem sem se že navadil in vozim bolj počasi, samo vseeno bi rad to rešil. za menjavo vseh gum in felten pa zaenkrat še nimam denarja.
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Niva napisal/-a:easy hvala za odgovor. tak pritisk sem že preizkusil, in so pnevmatike videti dejansko prazne, tako da nisem prepričan če je tako nizek pritisk ravno najboljša ideja? ali pač?
Zagotovo ti bo najbolj verodostojno mnenje lahko podal kak vulkanizer ali pa recimo na AMZS, če pa boš našel tam še kakšnega ki se spozna na offroad, si pa tak zadel terno.
Jaz osebno AMZS dostikrat ponucam za kaj manjšega. Plačani so, da so tam, naj delajo za nas, ki članarino plačujemo in nimamo doma svojega dvigala.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
Rafter napisal/-a:Niva napisal/-a:easy hvala za odgovor. tak pritisk sem že preizkusil, in so pnevmatike videti dejansko prazne, tako da nisem prepričan če je tako nizek pritisk ravno najboljša ideja? ali pač?
Zagotovo ti bo najbolj verodostojno mnenje lahko podal kak vulkanizer ali pa recimo na AMZS, če pa boš našel tam še kakšnega ki se spozna na offroad, si pa tak zadel terno.
Jaz osebno AMZS dostikrat ponucam za kaj manjšega. Plačani so, da so tam, naj delajo za nas, ki članarino plačujemo in nimamo doma svojega dvigala.
Poizkusaj pa bos nasel kwa se ti najbolj obnese.
Samo tako kaki so pa amortizerji,da te zadnji del prehiteva?
Drugace pa definitivno zadaj manj !
Nimas originalnih dimenzij gum pa zgleda kot da so prazne,ker za njih ni navedenega pritiska,in ga bos moral sam ugotoviti za svoj stil voznje.
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov