tlak v gumah
tlak v gumah
koliko naj bi bile napumpane zimske gume - predvsem za asfalt.Sedaj so 2.5 pa se mi zdi da je to premalo
Pomoje da je za zimo in asfalt še to preveč. Mislim da bi morale biti manj napumpane, da se bolj oprimejo asfalta v mrzlih dneh(ko je tudi guma mrzla) in imajo večjo površino zaradi tega na asfaltu - vsaj mislim, da se tako potem hitreje ustaviš - je pa najbrž večja poraba zaradi tega.
Če je bolj napumpana guma ima manjši del gume(voznega dela) na asfaltu in mrzla guma na mrzlem asfaltu ima potem manjši oprijem.
Če je bolj napumpana guma ima manjši del gume(voznega dela) na asfaltu in mrzla guma na mrzlem asfaltu ima potem manjši oprijem.
Pred EUR sem bil SIT!
Za asfalt mislim, da so dovolj, seveda odvisno od teže avta in lastnosti vožnje. Jst imam na moji vitari (ki ima okrog 1500kg, vožnja pa tudi ni ravno počasna) poleti napumpane okrog 2,8-2,9 bar, pozimi pa okrog 2,5.
Nekaj je tu: http://www.ilbi.info/vedite4.html
Nekaj je tu: http://www.ilbi.info/vedite4.html
Kdor dela, greši, reče petelin in zleze z race
Lp Andrej
Lp Andrej
Sibirc napisal/-a:Kake gume pa maš potem, da maš tolk napumpane? Na moji vitari piše, da naj bi ble napumpane na 1,6 bara. Sam jih pumpam na 1,7. Mel sem tud na 2,2, sam potem skor tolk ruka, k da bi se s tastarim wranglerjem vozu. Na makadamu mi najbolj paše 1,7, na asfaltu pa 2.0 bara.
na vitari res piše 1,5 al 1,6 bara, ampak zgleda taka guma napol prazna.
jaz jih pumpac 2.3-2.5 bara za asfalt
http://www.aral.de/_struktur/inside.cfm?si_id=369
Glih za orientacijo - izbereš znamko, model in serijo avta, pa ti napiše
LP, Y.
Destination: Overland
Sibirc napisal/-a:Kake gume pa maš potem, da maš tolk napumpane? Na moji vitari piše, da naj bi ble napumpane na 1,6 bara. Sam jih pumpam na 1,7. Mel sem tud na 2,2, sam potem skor tolk ruka, k da bi se s tastarim wranglerjem vozu. Na makadamu mi najbolj paše 1,7, na asfaltu pa 2.0 bara.
Res piše 1,6 bara. Pri prejšnjih gumah sm imel napumpano na 1,8-1,9, pa je robove kar pobiralo kot radirko, tako da so v dveh letih ble za v smeti.
Aja zdej imam pa Bridgestone dueler A/T 215/65/16 in te mam napumpane na okrog 2,9 bar, pa jih lepo enakomerno pobira. Tudi te bodo hmal imele 2 leti, pa je še zmeraj pol profila.
Kar pa se tiče tovarniško napisanega 1,6 bara, mislim da se je s takimi gumami za vozit samo po terenu oz. zelo ravni asfaltni cesti
Res pa je, da imamo zelo grob asfalt, poleg tega pa še veliko ovinkov in včasih težko nogo
Lp Andrej
Lp Andrej
GV napisal/-a:Bistveno lepše se pelje po asfaltu z vsaj 2,5 bara v gumah. Če pa koga preveč trese, naj si kupi pa drug avto.
To ti dam pa prav. Za takega, ki ga v terencu preveč trese, naj si izbere kakšnega citroena ali kakšno podobno limuzino
Lp Andrej
Lp Andrej
Ipsilon napisal/-a:http://www.aral.de/_struktur/inside.cfm?si_id=369
Ja tam lepo napise za Defa 1,9 in 2,6 samo to je za gume 205/80/16.
Kaj pa ce imam gor 255/85/16...
DISCO - pravi terenec s pravo obliko
@DiscoV8: Imam enak problem glede dimenzij... Zaenkrat ga rešujem s poskušanjem različnih tlakov.
LP, Y.
Ja jest imam sedaj 2,4 spredaj in zadaj, pa se avto normalno pelje. Prej sem imel 1,9 spredaj, 2,6 zadaj, pa je spredaj kr malo opletal...
Se to me zanima: A kdo slucajno ve, zakaj je potrebno spredaj (kjer je motor) imeti manj nafilane gume, kot zadaj (kjer je samo en prazen prostor)?
Ce mi to zna kdo logicno razlozit, bom zelo hvalezen...
lp, Tomas
Se to me zanima: A kdo slucajno ve, zakaj je potrebno spredaj (kjer je motor) imeti manj nafilane gume, kot zadaj (kjer je samo en prazen prostor)?
Ce mi to zna kdo logicno razlozit, bom zelo hvalezen...
lp, Tomas
DISCO - pravi terenec s pravo obliko
Z isto logiko, kot moraš po nekih pravilih imeti verige na zadnjih kolesih pa čeprav imaš samo prednji pogon!
Čisto res to ni
Motor le ni tako težak, kot pa dva potnika (si predstavljaš dva Mirana!!) in malo prtljage zadaj (pač neka povprečna obremenitev), pa še teža v prtljažniku ima ponavadi težišče daleč za zadnjimi kolesi in je zato pritisk na zadnji kolesi še večji. Motor je pa ponavadi tik nad ali pa celo malo za prednjima kolesoma, tako, da gre kar nekaj njegove teže tudi na zadnji kolesi.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
V 90tki težišče tudi slučajno ne more biti daleč za zadnjimi kolesi...
Ima pa 1 tono nosilnosti, kar bi znal biti vzrok za tako nerazumljiv tlak v pneumatikah. Za po asvaltu imam tudi jaz spredaj in zadaj 2.4, po makodamu se najlepše pelje z 1.8, po terenu, pa po potrebi 1.3 bara (recimo, da sta v vozilu dve osebi brez prtljage).
Ima pa 1 tono nosilnosti, kar bi znal biti vzrok za tako nerazumljiv tlak v pneumatikah. Za po asvaltu imam tudi jaz spredaj in zadaj 2.4, po makodamu se najlepše pelje z 1.8, po terenu, pa po potrebi 1.3 bara (recimo, da sta v vozilu dve osebi brez prtljage).
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov