Če dokončam to poglavje o motorju...
Čas je bil, da motor zapusti domačo delavnico in se preseli v večjo.

Oba skupaj.
Manjšo prenovo je doživel tudi menjalnik in sicer menjavo vseh oljnih tesnil, proti-prašnih gumi manšet, novega potisnega ležaja, vodila ležaja in vseh vzmeti.
Zamenjal sem tudi plastiko selektorja v menjalniku in delovni cilinder sklopke.
Ter ga seveda dobro očistil in mu privoščil malo nove barve.

Najprej je bilo potrebno odstraniti stari motor.

Razlika v velikosti med menjalnikom iz 2,8 in 4,2 motorja.

Novi menjalnik že na svojem mestu. Na avto smo ga nataknili ” na roke” v treh in to na kanalu… moram priznati, da je bilo to precej mukotrpno delo, saj menjalnik tehta okoli 250kg (skupaj z reduktorjem). Podatek o teži ni izmerjen ampak pobran iz interneta.

Nato je bilo treba izdelati ploščo za pravilen položaj desnega nosilca motorja. 4.2 motor ima namreč en nosilec malce drugače pozicioniran na šasiji, da pa se zadevo rašiti z vstrezno ploščo na bloku motorja, kamor je privijačen nosilec.

Za natančno izdelavo je bilo treba motor postaviti na svoje mesto in ga ponovno odstraniti za varjenje nosilca motorja.

Motor na svojem končnem mestu.
Moram reči, da ni bilo tako enostavno, kot sem mislil, da bo zamenjati motor. Kar nekaj težav je bilo pri nastavitvi motorja v pravilen položaj, moral sem celo malo preoblikovati nosilec hladilnika in zamenjati oljne filtre z manjšimi, če sem želel montirati nov zaganjalnik (ki ga nisem imel, ko kupim motor in menjalnik). Glede predelave elektrike za ta motor, pa se mi ni zdela tako zahtevna, saj sem veliko informaciji kaj in kako dobil na Avstralskem forumu Patrol4x4.

Nato je bilo treba obstoječo izpušno cev nekoliko predelati in narediti novo cev s temperaturnim senzorjem izpušnih plinov.
Na koncu sem del izpušne cevi povil z “heat wrapom”, da bi zaščitil okolico pred visoko temperaturo. Iz istega razloga sem tudi na turbino namestil toplotno zaščito.

Nekje vmes sem zamenjal tudi hladilnik vode, saj je bil stari res dotrajan in potreben zamenjave.
Dal sem izdelati nov, debelejši trijedrni (v originalu je dvojederni) bakreno-medeninast hladilnik. Žal nimam slike tega.
Prav tako je bilo potrebno zamenjati plastiko okoli hladilnika, saj je položaj vetrnice drugačen kot pri 2.8 motorju.
(levi pokrov 2,8, desni pokrov 4,2)

In smo pri koncu še enega projekta! In ja, dela je še vedno kar nekaj.
Črpalka za gorivo potrebuje malo več pozornosti z vijakom za gorivo, še pred tem pa moram montirati intercooler kjer pa še čakam pravi moment, saj je treba cevi zanjga izdelati po meri.
EGT (exhaust gauge temp. oz., po slovensko temperatura izpušnih plinov) so zaenkrat v varnem območju (do sedaj mi je uspelo s polno naloženim avtomobilom (3300kg) po avtocesti v klanec pline spraviti na 490°C – Zgornja zdrava meja za ta motor je 550°C – kratkotrajno).
Za mano trenutno ni nobenega črnega dima izpuha, kar nakazije na “premalo” goriva, a vseeno bom raje počakal na hladilnik zraka,
da ne bi po nepotrebnem višal temperature izpušnih plinov. In pa turbina trenutno polni z 0,7 bar. Razmišljam, da ga bom povečal na/do 1 bar, ko bo vse ostalo opravljeno. S tem bi moral ostati na varni strani, kar se tiče predelav na tem motorju.
Na motor sem vgradil še oljni separator(hvala @game-on za celotno dobavo).
Za konec lahko mogoče še enkrat na hitro preletim, kaj vse je bilo zamenjano.
MOTOR:
- Čisto vsa tesnila, vsi semeringi, O-ringi in ostali tesnilni elementi.
- Nekaj ključnih vijakov sem zamenjal z novimi (čep karterja, vijaki in matice ojnic, vijaki glave motorjev,...).
- Zamenjani so bili ležaji ojnic in glavne gredi.
- Zamenjani so bili batni obročki.
- Glava je bila deležna pregleda puščanja in nato je sledila zamenjava vodil ventilov, teflonov, rezkanje novih sedežov v glavi, popravlanje sedežov na obstoječih ventilih, zamenjane predkomore, katere sem dobil z veliko muko šele iz Avstralije.
- Prav tako so bile zamenjane grelne svečke z novimi in seveda, obnove je bil deležen tudi sklop vbrizga (pumpa, injektorji).
- Tudi vsi senzorji in tipala na motorju so zamenjana z novimi.
- Vgradila se je nova črpalka vode in nov termostat.
- Vgrajena je bila nova visko sklopka ventilatorja.
- Vgrajen je bil nov alternator.
- Vgrajen je bil nov zaganjač motorja.
- Zamenjani so bili vsi klinasti jermeni.
- Zamenjani so bili vsi ležaji napenjalcev jermenov.
- Zamenjan je bil hladilnik vode z novim, večjim (3 jedrni). Baker/medenina.
- Vgrajena je bila nova vetrnica za hlajenje motorja.
- Vse cevi vode, so bile zamenjane z novimi. Vključno z cevmi hladilnika vode. Tudi gumi cevi gretja kabine so bile precej težavne, kar se tiče dobave in so morale priti prav tako iz daljne Avstralije.
- Zamenjan je bil čep olja na pokorvu ventilov in čep vode na hladilniku vode.
- Zamenjano je bilo ohišje ventilatorja na hladilniku vode.
- Zamnejani so bili nosilci motorja.
- Zamenjana je bila garnitura sklopke in vodilo osi menjalnika v vztrajniku.
- Zamnejana je bila glavna jermenica in konusna puša jermenice.
- Vgrajen je bil nov izpušni kolektor, nova turbina in zamenjan del izpušnega sistema.
MENJALNIK IN REDUKTOR:
- Vsi semeringi.
- Potisni ležaj sklopke.
- Vodilo potisnega ležaja.
- Vzmeti ročice potisnega lezaja.
- Delovni cilinder sklopke in cev med glavnim in delovnim cilindrom sklopke.
- Plastika v selektorju prestav.
- Vse gumi manšete (5 kos).
Vsi zgoraj našteti deli so bili zamenjani izključno z originalnimi deli, z izjemo ogrevalnih svečk, alternatorja, turbine, izpušnega kolektorja ter zaganjača.
Menjal nisem:
- Batov in valjev = obraba je bila v mejah toleranc, z lepo vidnimi sledmi honanja. Zamenjava valjev in batov, bi strošek obnove povečala za nekje
dodatnih 2000eur.
- Čepov vode na bloku = nevem, zdeli so se mi kot novi in nisem videl pretiranega smisla / na glavi so bili zamenjani (naredili pri obnovi glave).
- Ventili v glavi so bili deležni samo brušenja, ker jim ni nič manjkalo.
- Kompresor klime je bil samo obnovljen, prav tako sem preventivno pretesnil črpalko servo volana.
Večino novih delov sem nabavil na Partsouq-u (Dubaj), kjer originalne nadomestne dele dobiš mnogo ceneje kot pri nas,
od naročila pa do prejema paketa pa traja nekje okrog 10 dni.
Kar nekaj delov sem bil primoran naročiti iz Avstralije, ker jih drugje enostavno nisem našel. Tu je pot trajala običajno precej dlje, le v primeri predkomor, je bil paket v mojih rokah v 14 dneh.
Montažna mast je prispela celo iz ZDA. Sem prepričan, da se dobi kaj podobnega tudi bližje, a niti ni bilo tako drago ( cca 26eur z poštnino vred).
Nekaj malega sem kupil tudi pri nas na pooblaščenem servisu, predvsem dele, katere nisem predvidel v naprej, pa sem jih potreboval čim prej.
In če se dotaknemo še tistega, kar najbrž vsakega zelo zanima -
cena projekta?
Celoten projekt je stal nekaj čez 9.000 eur.
Ogromno denarja, pa vendar... ko začneš gledat kaj in koliko si kupil, se pač hitro nabere.
Motor 1500, menjalnik 400, hladilnik vode 690, sklopka 550, samo ležaji ojnic so recimo stali 360eur...tukaj majhnih zneskov pač ni.
Samo ves materjal iz Partsouq-a je stal 2800eur.
Kot je rekel @gregor, družine pa otrok nimam in si tole nekako lahko privoščim.
Pa tudi tako na splošno se mi zdi vreden vložek v ta motor. Ni najboljši na svetu, a je s primernim vzdrževanjem in pažnjo na njega, zagotovo en boljših za ta avto!