OdgovorNapisal/-a kloshar » Ne Avg 28, 2016 11:17 am
Pri izolaciji gre za dve vrsti izočlacije, ki jih pravzaprav ponavadi kombiniraš: zvočno in tolpotno. Za zvočno izolacijo na splošno velja, da je za zmanjšanje hrupa z nižjo frekvenco potrebno povečati maso pločevine, kar se ponavadi naredi z butilnimi ploščami (silent coat), debelejše kot daš, bolj boš zadušil zvok nižjih frekvenc (kotalenje koles, hrup iz pogonov, izpuh...). Smiselno je polepiti tudi streho (meni se je zelo poznalo, ko sem celo streho polepil s 2mm debelim silent coatom, čez pa nalepil 5mm kaširano penasto oblogo za streho (pazi, da uporabiš termo obstojno lepilo za lepljenje pene na silent coat, če ne, se ti bo čez par let vse skupaj obesilo s stropa). Sam silent coat je potrebno z kovinskim valjčkom iz podložk ali ležajev dobro pritisniti na očiščeno pločevino, fajn je, da je takrat, ko to delaš, čim topleje, vsaj +20°C. Za boke, vrata in pod avta, pa je smiselno uporabiti 4 ali 5 mm butil plošče. Butil lahko nadomestiš tudi z izotektom, vendar sem bil malo skeptičen, kaj se bo zgodilo s protikorozijsko zaščito pločevine (barvo), ko bom "varil" izotekt na pločevino. Zato sem sam uporabil butil plošče, ki se hladno lepijo. Za zadušitev zvokov višjih frekvenc pa je potrebno uporabiti penasto izolacijo (penasta guma, armaflex, filc, itd), ki pa je hkrati tudi toplotna izolacije. izogibaj se klasičnih PU pen, ki se napijejo vode. Pena mora imeti zaprto celično strukturo. Sam sem okoli motornega prostora (motor je med sedeži) uporabil 10mm filc (filc Mengeš), na bokih pa samolepilno penasto gumo 2cm debeline (draga!) in ko mi jo je zmanjkalo, sem uporabil PVC peno 2cm. Sedaj, ko imaš avto podrt, se splača dati vsaj butilno (ali izotekt) zvočno izolacijo, kar so bo zelo poznalo pri hrupu. Moraš pa nalepiti butil NA VSE enojne pločevinaste ravne površine večje od 10x10cm (predvsem moraš biti pozoren na vrata, ki jih je težko oblepiti in boke). Bitil plošče za moj kombi so stale okoli 250E, predvidevam, da bi za ferozo to bilo okoli 150E. Filc je poceni, PVC pena tudi, penasta samolepilna guma pa draga (150E za 2m2 debeline 20mm). Pa še enkrat pazi, da ne boš površen, saj učinek ne bo tak, kot je treba (sam sem na bokih in vratih malo poenostavil (lenobapress), pa bom moral ponoviti vajo enkrat v prihodnosti. Boš pa s tem povečal tudi maso vozila, pri meni je bilo tega materiala za kakih 30kg.