Ker je bil avto kupljen z željo po raziskovanju stranskih poti, je nadalnji razvoj avtomobila tudi usmerjen v to smer.
V aprilu se obeta ponovni obisk Tunizije, tokrat z svojim avtom, ga pa je treba za tako pot tudi malce pripravit.
Prvo stvar, za katero sem se odločil, je bila sprememba zadnjega dela avtomobila. Tam je že v štartu bil problem, ko so na vrata namontirali neoriginalen nosilec rezervnega kolesa(pajero), ki ni bil pritrjen na za to predvidena ojačana dela vrat, posledica pa je bila uničena zadnja vrata. Dobesedno jih je odpiralo kot konzervo.
Zato sem se odločil za izdelavo "heavy duty" odbijača, ki bo imel nosilec rezervnega kolesa in če že delam, sem si privoščil še luksuz...zadnji vitel
Inspiracijo sem poiskal na internetu, po pregledanih razno raznih možnih izvedb, sem od vsakega nekaj "prekopiral" in si v glavi zamislil svojo različico.
Od besed k dejanju:
Takole je izgledal avto pred posegom
Nekje je treba začeti, potem delo steče

Ker sem hotel poleg funkcijonalenega odbijača, tudi estetski izgled le tega, sem se odločil, da vitel postavim kar se da v " notranjost" silhuete avtomobila in tako zmanjšam volumen odbijača.
Ker je bilo zadaj na šasiji nekaj "karisesa", sem le tega odstranil in naredil nova mesta za pritrditev odbijača.
Odbijač je v celoti izdelan iz 5mm pločevine
Začasni nosilci, da sem lahko izdelal prave
Zgornji "pokrov" izrezan z plazmo
Počasi dobiva obliko
Pant domače izdelave za nosilec kolesa
Nosilec kolesa med izdelavo
Spodaj malo bolj zakomplicirane oblike, ampak vse naredimo
Trikotne luknje so namenjene dvigovanju z hi-lift dvigalko
Zunanji vari zbrušeni do popolnosti in v radius za lepe linije
Tukaj spodaj se skriva vitel
Izdelava štoperja nosilca kolesa, da ostane v željenem položaju, neglede na teren, na katerem stoi avto.
Ker delam vse sam, je tudi tak načrt dovolj
Tudi pritrdilna mesta za zaščito rezervarja so narejena
Pobarvano z 2K osnovno barvo
Plata vitla je iz 10mm železa, prebarvana z 2K barvo in nato še z črno
Za končno barvo sem izbral grafitno rjavo
notranjo stran sem zaščitil z zaščito za podvozje(bitumen)
Eletrifikacija vitla(kabli še niso zaščiteni)
Skoraj končano
In končni izdelek!
Toliko za enkrat