Par vprašanj GC 2002

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » To Feb 19, 2013 3:07 pm

Sv rider : Zaradi snega dvigovati avto je totalno brzeveze in škoda €.

Kaj če bo snega še več, boš potem avto še malo dvignil ???

Po snegu, pesku ipd podlagah je potrebno voziti mirno in počasi. Z poden gasom ne prideš daleč.

SVrider
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Feb 19, 2013 4:12 pm

Prvi pogoj so seveda dobre pnevmatike. Ne mislim avta dvigovat zaradi snega. S trailmaster vzmetmi bi dosegel rahlo višjo odmaknjenost od tal, ter zmanjšal nagibanje karoserije, torej dvojna zmaga. Več ne rabim, ne bom vozil hard offroada, nekega hudega terenskega izgleda avta pa tudi ne rabim.

Malo spremljam eBay za vzmetmi. Zadnjič mi je ušel en rabljen komplet za 180€ :?
Naprej gre pa gor vlečna kljuka. Je pa verjetno pametno se pred montažo le-te odločit če se bo avto kaj dvigovalo 8)

Uporabniški avatar
GB
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a GB » To Feb 19, 2013 11:00 pm

Lejga človek,ki uporablja svojo glavo. Pravilno si se odločil,če uporabljaš zadevo izključno za civilne namene potem si nabavi prave zimske pnevmatike in si zmagal drugo bi pa bilo ,da bi zadevo uporabil za resen off road.

lp,
Boris

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Pe Feb 22, 2013 3:19 pm

Na tole sem naletel, mogoce komu koristi...

http://www.ebay.de/itm/HOHERLEGUNGSKIT- ... 460c806edc

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Pe Mar 29, 2013 9:34 am

Ker je pri plinski napeljavi crknil elektromagnetni ventil pri uparjalniku, je šel avto na servis, kjer sem še malo potarnal nad visoko porabo in razliko v moči med pogonom na bencin in plin.

Fantje so se res poglobili, spreminjali premer vbrizgalnih šob, spreminjali nastavitve, testne vožnje...
Rezaultat par ur dela je da avto s plinskim pogonom leti ko sam satan, ni več počasnega pridobivanja vrtljajev, poraba je pa padla za 2 litra :lol: :lol:
Ob zelo nevarčni vožnji, gas do podna iz vsakega križišča, avtocesta krepko nad omejitvijo...pa ni šlo čez 17 litrov 8) :shock:
Torej enakovredno 9l bencina :twisted: Ni slabo za 2 toni pločevine in 190kW :lol:

Pa še vprašanje glede gretja sedežev. Na sovoznikovem ne dela več. Je to že kakšna znana hiba teh avtov? Da ne razkopljem celega avta...
Varovalke so OK.

Uporabniški avatar
kloshar

OdgovorNapisal/-a kloshar » Pe Mar 29, 2013 11:17 am

SVrider napisal/-a:Pa še vprašanje glede gretja sedežev. Na sovoznikovem ne dela več. Je to že kakšna znana hiba teh avtov? Da ne razkopljem celega avta...
Varovalke so OK.

To je pogosta hiba, tako kot lopute prezračevanja. Se pa da popraviti z malo truda. Najprej demontiraš sedež (pred demontažo daj naslon sedeža na pol nazaj) odklopiš vse konektorje. Odmontiraš naslon. Potem odhaklaš kaveljčke usnjene prevleke sedala in zavihaš prevleko. Pod prevleko boš videl žičke, ki v paru izginjajo v peno sedeža do grelnih elementov, te žičke po parih sledi do konektorja in za vsak par preveri z ohmmetrom, če je OK. Ko najdeš defektni tokokrog, preglej dotični žički in na mestu, kjer je žička počena, le-to zalotaj in zaščiti s skrčljivo cevko. Ponavadi so zlomljene žičke, ki se nahajajo na zunanjem sedežnem delu, kjer se vsedeš v avto. Včasih je pena na mestu, kjer je žička zlomljena, tudi požgana, to ti olajša iskanje. Na koncu vse žičke preventivno polepi s termolepilom (pištola za vroče lepljenje). Potem te čaka le še test in sestavljanje. Prvič, ko sem sam to delal, je trajalo skoraj dve uri, naslednjič, ko pa sem to delal na sovoznikovi strani pa le tričetrt ure. Pri meni je blo na obeh straneh enako, lahko pa je zlomljen grelni element, ki se ga ne da popraviti, lahko pa kupiš na servisu drug grelni element in ga zamenjaš (je treba z olfo previdno zrezat peno pri strani in zamenjati grelni element)? Kataloška grelnega elementa je 5019769AA. Upam, da ti bo tole kaj pomagalo. :lol:
So pa na netu tudi angleška navodila s slikcami...mal poguglaj... Wj heated seat repair...
Slika

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Pe Mar 29, 2013 11:50 am

Res hvala za izčrpen odgovor :moli: :skace_od_srece: 8) 8) Bo v veliko pomoč :D

Sicer se bližajo toplejši meseci, ampak kakšno gospodično še zna zazebst v tazadnjo :twisted: :D

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Mar 29, 2013 12:13 pm

SVrider napisal/-a:.... gas do podna iz vsakega križišča ...... :lol: ......

Vidiš, za to se pa splača imeti avto na 8 ognjev .... sound of America!! oooohh

Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » To Apr 02, 2013 1:26 pm

sv rider: katero plinsko napeljavo imaš ?

igorp8
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a igorp8 » To Apr 02, 2013 2:37 pm

Pa še vprašanje glede gretja sedežev. Na sovoznikovem ne dela več. Je to že kakšna znana hiba teh avtov? Da ne razkopljem celega avta...
Varovalke so OK.
To zna pa bit problem pri :zena_z_valjarjem: .
Ko sem kupil avto sem spotoma vzel še to, zdaj pa imam problem ker mi moja pravi da se nebi slučajno zgodilo da kupim še kakšnega brez gretja................ bom kmalu ostal brez :a_vi_mene_malo: in :gladi_ga_po_glavi:

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Apr 02, 2013 9:15 pm

RangeRover napisal/-a:sv rider: katero plinsko napeljavo imaš ?

G1
Cena za G1 je bila 2000€, Prins pa 2700€.

Spet en problemček...

Tresejo zavore :? Najbolj občutno je pri močnem zaviranju nad 80km/h. Po testiranju na AMZS naj bi tresle zadnje. Zamenjal sem diske, ploščice in pa na levi strani še zavorni bat in tesnila. Vse je lepo podmazano in laufa tako kot je treba. Vibracije niso izginile.
Na zalogi imam še komplet sprednjih zavor, ampak jih nebi rad menjal brez razloga.
Mogoče kakšna zračnost v volanskih končnikih, zrabljeni silen bloki?
Drugače avto nič ne trese in opleta po cesti, če izvzamemo guncanje karoserije :D

kuku
Kraj: Burja

OdgovorNapisal/-a kuku » Sr Apr 03, 2013 6:15 am

Zanimivo, običajno trese prednji par. Glede na to, da imaš 2002 letnik in bi že moral imet akebono čeljusti (jih je imel že moj, pa je bil 2001), ki naj ne bi ukrivljale diskov.
Je pa tale problem rak rana wj-jev, tudi amerikanosi redno jamrajo nad tresenjem pri zaviranju, sploh iz višjih hitrosti. Podobno je recimo z ogrevanjem sedežev (če se prav spomnim, ti je eden že šel), zamakanjem odtoka klime na sopotnikovi strani, zamakanjem šibedaha, pa eni starejši pravijo da radi spustijo kaj malega vode noter okrog tesnila prednje šipe, nedelovanje dvoconske klime (ena stran hladi, ena ne, problem je običajno v mešalnih loputah, ki se polomijo na nosilčkih -> treba dat celo armaturo narazen)... tako da bodi pozoren tudi na take malenkosti. Mojemu recimo ni delalo ogrevanje sedežev, zamakala je klima (čeprav mislim, da sem tisto uredil s čiščenjem odtoka), treslo ob močnem zaviranju z višjih hitrosti (recimo na izvozu iz AC). Aja, pa kontrolam za radio na volanu se je tudi mešalo :)

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Sr Apr 03, 2013 7:56 am

Ja so že Akebono dvobatne čeljusti.

Na avtu je že bila menjana večina pomankljivost...lopute za prezračevanje z motorčki, letvice na oknih, dvižni pogon stranskega okna...prejšnji lastnik je preventivno vsakih 24000km menjal vse ležaje v diferencialih. Menjana je bila veriga pogona ventilov, krmilni mehanizem, servo črpalka...ma vse po vrsti, res je bil en pedantnež 8)

Zavore pa od začetka niso tresle. Je treba pa to nujno sanirat ker je skrajno neprijetno in nevarno.

kuku
Kraj: Burja

OdgovorNapisal/-a kuku » Sr Apr 03, 2013 8:05 am

Potem pa čestitke, res dobro poskrbljeno za vse skupaj.
Če imaš 4.7, potem ti predlagam (zgolj zaradi svoje slabe izkušnje), da ob priliki preveriš kompresijo na cilindrih.

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Sr Apr 03, 2013 9:20 am

Ja vgrajen je 4.7HO motor.
Mislim da ni potrebe po preverjanju kompresije ker ima le 110000km za seboj :lol:

bular
Kraj: bula

OdgovorNapisal/-a bular » Sr Apr 03, 2013 12:44 pm

drugače lahko preveriš diske z merilno uro- daš gume dol pa stisneš nazaj vijake z kako podloženo matico in preveriš koliko vije(tja do 5stotink je normalno, nad 10 je pa že problem, če je preveč odstraniš še disk in preveriš še osovino(premnik)-včasih je med diskom in osovino kar nekaj rje..lahko je pa tudi kaj zvito :roll:
nissan tractor 3.3sdt

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Sr Jun 05, 2013 2:41 pm

Mogoče kakšno mnenje o Rancho podvozju? Predvsem primerjava s Trailmaster podvozjem.
Rancho je občutno cenejši.

Od menjave vzmeti pa pričakujem višjo odmaknjenost od tal in manj opletanja karoserije v zavojih ter slabi cesti.

Uporabniški avatar
kloshar

OdgovorNapisal/-a kloshar » Če Jun 06, 2013 7:26 am

SVrider napisal/-a:Od menjave vzmeti pa pričakujem višjo odmaknjenost od tal in manj opletanja karoserije v zavojih ter slabi cesti.

Odmaknjenost od tal ja, manj nagibanja karoserije pa ne, kvečjemu več. Razen, če nimaš sedaj zanič amortizerjev, ampak potem je treba zamenjati le amortizerje. Po dvigu bo avto občutno bolj nestabilen kot pred dvigom. To nestabilnost se da za malenkost zmanjšati z močnejšima stabilizatorjema, ampak bo še vedno slabše od originalnega novega avta (govorim za vožnjo po cesti). Sem imel v GC trailmaster 2", trailmaster 2" + 1,5 podložke spredaj in IronRock 4". Pri vsakem od teh dvigov je potrebno zamenjati oz. predelati sprednji kardan, ker na terenu ti homokinetični zglob zanesljivo crkne. Če bo pa avto cafe racer (offroader), pol pa ni panike s kardani, le končnike stabilizatorjev je treba podaljšat za 3cm.
Slika

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » Če Jun 06, 2013 9:11 am

To da višja odmaknjenost tal pomeni višje težišče in posledično večje nagibanje karoserije, mi je jasno.
Je bilo že večkrat rečeno da se s trailmaster vzmetmi karoserija manj nagiba.
Trenutno se vozim na 5cm posedenih vzmeteh, tako da bi bila po menjavi razlika več kot očitna.
Kakšnega ekstremnega terena pa avto ne bo videl. Bolj občasno.
Stabilizator sem imel pa že ogledan. Le nekako se ne morem odločit za nakup. Ker bo na terenu zadnje kolo hitro v zraku.
Želim izboljšati voznost jeepa in ga ne spremenit v neko zibajočo škatlo na kolesih ki se bo prevrnila na vsakem ovinku, zato sprašujem za mnenja uporabnikov :D

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Okt 08, 2013 3:01 pm

Takole je...
spredaj je potrebno menjat kolesne lezaje, pri višji hitrosti se sliši sprednji diferencial in pa ležaji v sp. diferencialu še niso bili nikoli menjani. Prevoženih ima 230.000km.

Lahko kupim nove ležaje+zobnike za diferencial...700€

Razmišljam pa tudi v smeri da bi zamenjal kar kompletno sprednjo premo z rabljeno. Samo nekako vidim problem v tem da je težko dobit tako v brezhibnem stanju, pa še ne da se je preizkusit ker ni več na avtu.

Ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Kako je s premontažo? Na voljo imam samo kanal za popravila, dvigala nimam.
Išče se pa za 4.7 HO motor, 2003 letnik z vari/hydra lock diferencialom

Uporabniški avatar
Tex
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 08, 2013 3:43 pm

SVrider napisal/-a:Ob zelo nevarčni vožnji, gas do podna iz vsakega križišča, avtocesta krepko nad omejitvijo...pa ni šlo čez 17 litrov 8) :shock:

šele sedaj sem opazil tole temo, ampak vseeno, ali nam ti malo buče prodajaš ?
Drive With Style...

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Okt 08, 2013 4:57 pm

Ne, žal se ne ukvarjam s pridelavo buč :D
Resno, po celodnevnem nastavljanju plinskega sistema pri G1 je avto res odziven, pospešuje gladko brez obotavljanja, hitro se zvrti do rdečega polja, res ga je veselje vozit :D
Po AC vozim okrog 150, ostala vožnja je dinamična, brez divjanja, pri pospeševanju ga ne šparam...poraba po računalniku je 15,5l, realna pa 18l LPG. Kar je povsem sprejemljivo za to kanto z aerodinamiko na ravni zidaka :twisted: Pri ceni LPG 0,70€/l je to 12,6€/100km, kar je enakovredno 9,15l dizla ali 8,7l bencina :shock: 8) Ni slabo.
No temu je še potrebno prištet nekaj bencina za zagon motorja, na LPG preklopi po nekje dveh minutah in pa 20€ za mazalno sredstvo za ventile vsakih 10.000km.

Uporabniški avatar
Tex
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 08, 2013 5:13 pm

Malo se mi zdi,da bi bil vseeno dober tudi za predelavo buč, pa brez zamere...

Ravno sistem G1 je bil reklamiran, da se ne nastavlja, ampak se nastavi sam po avtomobilskem računalniku ! ( super, morda so zadevo izboljšali, in se sedaj, da nastavljat )
Tudi porabo imaš neverjetno nizko za tvoj stil vožnje !?
Seveda pa ti bom hvaležen, če mi poveš kje dobiš plin po 0.70eu, ker po tej ceni ga ni že vsaj pol leta, če ne celo leto dni !
Drive With Style...

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Okt 08, 2013 7:19 pm

Nimam razloga da bi nakladal, tako da kar sem povedal, tudi drži.
Ja sistem se sam prilagaja in nima prednaložene mape. Vseeno pa obstajajo parametri, ki se jih da spreminjat. Med drugim tudi premer šob na plinskih injektorjih. Lahko rečem da je majstr probal najmanj 6 različnih velikosti, preden je izbral optimalne.
Na začetku, ko je bil predelan na plin, je bila poraba 22l/100km in tudi avto je bil slabo odziven. Potem smo pa malo zatežili tam na G1, so se cel dan ukvarjali za avtom in ga lepo zrihtali :P 8)

SVrider

OdgovorNapisal/-a SVrider » To Okt 08, 2013 7:20 pm

LPG po 0,7€ se dobi na Verovškovi v Ljubljani-Butan plin.
na Petrolu je pa 0,777€, če se ne motim.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: AŁIEN in 13 gostov