Katera lambda je prava

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
kleno

Katera lambda je prava

OdgovorNapisal/-a kleno » Če Feb 02, 2012 2:56 pm

Najprej vsem skupaj en lep pozdrav po zelo, zelo dolgem času ... in ja, še vedno se vozim z istim GC-jem.
Torej, prišla je odločitev, da je potrebno zamenjati lambdo (med drugim) in težava je nastala katero izbrati. Odločil sem se za ponaredek, vendar imam problem z modelom. Namreč imam V8, 5.2, l.1993, tip motorja Y01 in v prometni piše 156 kW.

- Prva težava nastane, ker letniki 1993 nimajo 156kW ampak 155 ali 158 kW!? 156kW so začeli delati šele leta 1995.
- Druga težava nastane ker je originalna kataloška lambda namenjena za 2,5 I6 in 5,2 V8 motorje. Jaz pa sem na netu izsledil, da naj bi obstajali tudi bencinski 2,5 I4 motorji? ... verjetno pri "navadnem" Cherokeeju. Če pa pogledam na seznam ponaredkov, pa piše samo 2,5 - nikjer ni št. cilidrov. Ali je 2.5 I4 bencin res obstajal? Je ista lambda za I4 in I6?
- Tretja težava nastane, ker je pri Boschu pod originalen Jeep Part. No. vpisano, da je samo za 2,5. Za katerikoli 5,2 (155,156,158 kW) pa so čisto druge kataloške .. vendar imajo pa vse te sonde za 5,2 drugačen konektor od mojega (za razliko od 2,5, ki pa je dejansko pravi)!?

Torej, naj po dolgem naštevanju težav preidem k vprašanju:
Mi lahko kdo pove v čem je razlika lambd (istega proizvajalca) med različnimi modeli? Vem, da imajo drugačne konektorje, navoje in dolžino žic, vendar me zanima če dajajo tudi drugačne signale?
Po vsem tem kombiniranju lambd, sem dobil občutek, da imajo vse lambe iste karakteristike signala*.
Namreč, nimam problema nacinati svoj konektor, tudi navoj bi naredil drug, vendar če bo dajalo napačne podatke, mi to nič ne pomaga ...

*BTW: nekje na tem forumu sem prebral, da je lambda upor ... kakor sem jaz izvedel, naj bi bila lambda kot baterija in bi pri 0% kisika dajala 0,1V in pri 100% 0V. Bil je prav posnetek.
Nekatere lambde imajo še grelec (3 ali 4 žice), kar naj bi skrajšalo čas do delovne temperature, ki naj bi bila nad 300 °C - baje se pozna za do 5 min.
Razlika med boljšimi in slabšimi lambdami pa naj bi bila predvsem v odzivnem času in konstantnosti krivulje med max in min. Čeprav sama krivulja baje niti ni tako odločilna, ker naj bi se računalnik "pingponkal" med tema vrednostima. ... no, ja ... toliko sem jaz razbral iz neta ... kjer pa je tudi vedno več zadev, za katere nisi prepričan, da bi jim verjel. :(

Hvala za odgovore.
LP
kleno

odpadnik

OdgovorNapisal/-a odpadnik » Če Feb 02, 2012 5:26 pm

Živjo!

Moja izkušnja z lambdo je taka, da za pravo delovanje motorja raje malo dražja original, namreč pri mojem jeepu 40 6l, neoriginal bosch ni delovala oziroma je delala tako kot stara pokvarjena, z zamenjavo original pa je avto delal zopet normalno.

Lahko me pokličeš na mob, daš št. šasije in ti preverim za koliko ti jo dobim, , in pa seveda zamenjaj obe lambdi na vozilu, mislim da ima tudi 5.2 dve sondi.

mobi. 041 682 242

Uporabniški avatar
OrangePower

Re: Katera lambda je prava

OdgovorNapisal/-a OrangePower » Če Feb 02, 2012 5:39 pm

kleno napisal/-a:
- Prva težava nastane, ker letniki 1993 nimajo 156kW ampak 155 ali 158 kW!? 156kW so začeli delati šele leta 1995.
- Druga težava nastane ker je originalna kataloška lambda namenjena za 2,5 I6 in 5,2 V8 motorje. Jaz pa sem na netu izsledil, da naj bi obstajali tudi bencinski 2,5 I4 motorji? ... verjetno pri "navadnem" Cherokeeju. Če pa pogledam na seznam ponaredkov, pa piše samo 2,5 - nikjer ni št. cilidrov. Ali je 2.5 I4 bencin res obstajal? Je ista lambda za I4 in I6?

kleno

ZJ ima 2 sondi, ena pred katalizatorom na veji, druga na katalizatoru oziroma tik za njem. WJ pa ima 4 sonde...

Ne vem ali si se zmotil pa si mislim na 4.0 I6 ali si narobe vedel.

2.5 so samo I4 motorji - 4 cilindrc, je nastal pa potem ko so 4.0 I6 odvzeli 2 cilindra. Se pravi da 2.5 I6 ne obstoja niti so 2.5 I4 vgrajevali v grande.

Kar se pa kataloških tiče in različnih sond, najbolje da pokličeš Boruta - lipa medno. Za original vprašaj na Kmag oziroma pojdi tja, pa si sam sondo najdi v računalniku. Oni itak nimajo pojma. Govorim iz izkušenj.

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Feb 02, 2012 5:54 pm

Kolikor jaz poznam vse lambde dajejo iste signale. Razlikujejo se samo v obliki navoja in konektorjih. Je pa res, da za zihr bo delala original, ponaredek je loterija, in temu je primerna tudi cena.

kleno

Re: Katera lambda je prava

OdgovorNapisal/-a kleno » Če Feb 02, 2012 8:53 pm

OrangePower napisal/-a:
ZJ ima 2 sondi, ena pred katalizatorom na veji, druga na katalizatoru oziroma tik za njem. WJ pa ima 4 sonde...

Ne vem ali si se zmotil pa si mislim na 4.0 I6 ali si narobe vedel.

2.5 so samo I4 motorji - 4 cilindrc, je nastal pa potem ko so 4.0 I6 odvzeli 2 cilindra. Se pravi da 2.5 I6 ne obstoja niti so 2.5 I4 vgrajevali v grande.

Kar se pa kataloških tiče in različnih sond, najbolje da pokličeš Boruta - lipa medno. Za original vprašaj na Kmag oziroma pojdi tja, pa si sam sondo najdi v računalniku. Oni itak nimajo pojma. Govorim iz izkušenj.

Hvala za odgovore.
Ja, res je, toliko sem zakompliciral, da sem še sam izgubil sled ...
Torej na KMAGu imajo napisano, da je ta sonda za 6 in 8 cilindrov, na Boshu pa da je za 2.5 - se pravi za 4 cilindre.

Imam pa samo eno sondo ... hvala bogu. Je pa pred katalizatorjem oz. za delom kjer se leva in desna cev združita. Razen, če ni že takrat pred 12-timi leti nekdo odstranil ta drugo sondo ... bom to še preveril v elektro shemi.
Sicer pa naj bi sonda za katalizatorjem samo preverjala katalizator in glede na to, da je ni, bi verjetno že dobival kakšne error-je.

Številke pa so:
VIN: 1J4GZB8Y3PCxxxxxx
KMAG PN: 56005925
Bosch PN: 0258005704

Cena na KMAGU je 150 eur,
Bosch je tudi 150 eur,
Bosch na e-bayu je cca 70 eur
Ponaredki na pa med 30 in 40 eur.

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Če Feb 02, 2012 9:55 pm

poglej kolk kablov maš, in kupi univerzalno s toliko kabli in to je to.
Slika

tracar

OdgovorNapisal/-a tracar » Pe Feb 03, 2012 4:21 am

Razlika med originalom in ponaredkom je tako majhna in ti razmišljaš katero bi kupil?

kleno

OdgovorNapisal/-a kleno » Pe Feb 03, 2012 9:35 am

Hoj, Marolt, long time no see. ;)

Ja, bom kar tako naredil. Slabša od te, ki jo imam sedaj gor, verjetno ne more biti.

LP Kleno

kleno

OdgovorNapisal/-a kleno » Po Apr 02, 2012 2:03 am

Zgolj v vednost in ravnanje:
kupil sem najcenejšo lambdo - 15 eur in po 2-h mesecih in 2.000 km, zadeva še vedno dela BP. Avto lepše teče, izpuh ima normalen vonj, malo bolje potegne, ... le poraba ni padla. ;)

Sem pa vmes ugotovil, da obstaja cca 5 različnih vrst lambd, ki se med seboj razlikujejo po vrednostih. Ene kažejo polno izgorevanje s svojim maximumom, druge z minimumom in tudi vrednostih od-do se razlikujejo. Je pa res, da cca 90% avtomobilov uporablja lambde standarne vrednost in se razlikujejo eventuelno v navoju.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 48 gostov