Registracija avtomobila med potovanjem v tujini

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Slumdog
Prispevkov: 2
Pridružen: Ne Feb 28, 2016 11:37 am

Registracija avtomobila med potovanjem v tujini

OdgovorNapisal/-a Slumdog » Ne Feb 28, 2016 8:48 pm

Pozdravljeni vsi forumaši!

Potrebujem pomoč glede registracije avtomobila v tujini. Recimo, da greš na potovanje, ki traja več kot eno leto in ti slovenska avtomobilska registracija v tujini poteče. Načeloma bi moral vračat tablice oziroma it nazaj v Slovenijo in ponovno registrirat avto, kar iz očitnih razlogov ne pride v poštev.
Torej, kako je možno potovati za daljše obdobje brez teh težav s registracijo.

P.S. V starih temah nisem našel nobenega oprijemljivega odgovora.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Feb 28, 2016 9:12 pm

Ni nujno. Če je avto toliko star (mlad), da ne rabi tehničnega, lahko registracijo v tvojem imenu ( s pooblastilom) in le s prometnim dovoljenjem podaljša nekdo, ki mu prometno pošlješ po (hitri) pošti. In daš denar za zavarovanje in ostale stroške. Pa seveda ta oseba ne sme razlagati, da sta lastnik in avto nekje v Culukafriji, ker bodo birokrati našpičili ušesa in zakomlicirali do neba.
Če pa je treba delati tehničnega, :res_ne_vem:
Zanimivo vprašanje, upam, da bo kaj uporabnih odgovorov.
Miran
PS: če ti kaj pomaga moja izkušnja: po Evropi sem se nekoč vozil z avtom z arabskimi tablicami (avto je bil moj in seveda na moje ime, a vse je bilo v arabski pisavi). Edino, kar je policaje, ki so me ustavili, zanimalo, je bila polica obveznega zavarovanja, ki sem jo pa sklenil v EU.
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
mamut
Prispevkov: 1378
Pridružen: Sr Jun 11, 2003 12:52 am
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Po Feb 29, 2016 8:18 am

Nekaj ti lahko forumaš GB pove ... njegov Patrol je že 3 leta ven iz Slovenije.

Drugače jih pa za vožnjo izven Slovenije v tujini bore malo zanima ali imaš ti tehničnega in cestnino plačano ali ne....
... vse kar jih v tujini zanima je potrdilo o lastništvu (prometna) in pa če imaš sklenjeno zavarovanje za vozilo ... tega lahko skleneš brez, da je avto prisoten in brez tehničnega.

lp
Mamut
www.mamut4x4.com ... največji izbor 4x4 opreme v Sloveniji.

Uporabniški avatar
GB
Prispevkov: 156
Pridružen: Pe Maj 09, 2008 6:57 pm
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a GB » Po Feb 29, 2016 2:12 pm

Pozdravljen,

Žal kakor večinoma enostavnih stvari v Sloveniji ratajo popolnoma nemogoča.Uradno tega ni mogoče narediti vedno pa obstaja kakšna možnost vendar mislim,da ni to za na forum pa še za nas forumaše si popolno neznana oseba. Prvo se malo osebno predstavi, opis vozila in želje popotovanja potem pa lahko kakšno konkretno rečeva pa brez zamere.

lp,
Boris

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Prispevkov: 3299
Pridružen: Sr Maj 21, 2003 8:33 am
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Feb 29, 2016 2:28 pm

Nekoč se mi zdi da se je Benka Pulko javno izrazila, da so ji naši izjemoma registracijo motorja podaljšali za dve leti. Tako nekak imam v spominu.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

Slumdog
Prispevkov: 2
Pridružen: Ne Feb 28, 2016 11:37 am

OdgovorNapisal/-a Slumdog » Po Feb 29, 2016 4:07 pm

Hvala za vse informacije. Res je, možno je izjemoma dobiti registracijo za dve leti in tudi najbrž je možno nov avto registrirati "na daljavo". Ravno tako sem slišal, da ti nobeden in dobesedno nobeden (govorimo o manj razvitih državah) ne teži, če nimaš avta registriranega, če imaš sklenjeno zavarovanje, kar pa ni problem.
Kaj več o meni - s punco že dlje časa planirava eno potovanje v Južno Ameriko, ki zaenkrat nima določenega datuma vrnitve. Planirava da bi trajalo vsaj nekaj let, saj imava določenih že nekaj točk na katere greva in tam nameravava ostati za nekaj mesecev.
Vozilo, ki ga imava je starejši MB kombi. Lahko povem še kaj več :)

Glede na to, da je bilo velik informacij že podanih, bom še enkrat izpostavil kaj je osnovni problem. V primeru nevračila tablic je določena denarna kazen in celo policija lahko pride na dom terjat tablice. Zanima me kaj bi se dalo narediti glede tega, lahko mi kdo piše tudi na ZS, bi bil zelo hvaležen.

Vožnja brez tablic se mi zdi pa tako tako, se mi zdi, da bi imel probleme na vsakem koraku z raznimi uradniki.

Uporabniški avatar
adormi11
Prispevkov: 118
Pridružen: Ne Feb 19, 2012 5:54 pm

OdgovorNapisal/-a adormi11 » Po Feb 29, 2016 7:36 pm

Če je cilj Južna Amerika, kaj nebi blo ceneje kupit tam neki avto, se z njim vozit in pol prodat.
Že sam transport kombija tja in nazaj je kr draga zadeva.
Če bi se jaz spusto v kaj takega, bi se menda za to varianto odločo.

lp Adormi

Uporabniški avatar
5x4
Prispevkov: 989
Pridružen: Če Feb 09, 2006 12:18 am
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a 5x4 » To Mar 01, 2016 7:39 am

Tablice po naročilu ni potrebno vračat :wink:

Hribovc
Prispevkov: 481
Pridružen: Po Nov 30, 2015 12:46 pm

OdgovorNapisal/-a Hribovc » To Mar 01, 2016 2:26 pm

Uh, sem že kar precej zarjavel na tem področju. No, kolikor se še spomnim, za področje Evropske skupnosti ni težav. Kjerkoli znotraj Evropske skupnosti opraviš tehnični pregled, urediš zavarovanje, nato pa pošlješ potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu, potrdilo o sklenjenem obveznem zavarovanju, pooblastilo in prometno (ter izjavo o skupnem gospodinjstvu, če imaš štiri otroke ali več) nekomu v Slovenijo. Pooblaščenec nato opravi registracijo in ti potrjeno prometno pošlje nazaj.

Če pa gre avto za več kot pol leta izven Evropske skupnosti, je pa pravzaprav potrebno opraviti izvoz vozila. Za tak primer ti bodo pa znali kaj več razložiti na carini (ali pa tu, če je kdo od forumašev zaposlen na carini...). Sploh, ker do Južne Amerike ne moreš po kopnem, torej bo potrebno vozilo z ladjo ali pa letalom prepeljati do tja in posledično opraviti vse carinske postopke. Pa tudi za bivanje več kot tri mesece v katerikoli južno Ameriški državi se mi zdi da potrebuješ vizo... In slučajno vem, da v Braziliji trajna viza velja šest let in da traja presneto dolgo, da jo dejansko res dobiš. Sploh, ker moraš za pridobitev trajne vize (ki velja šest let, kot sem že omenil) opraviti Brazilski CPP. Nočeš vedeti, kako to zgleda, verjemi na besedo...

V Braziliji sicer imaš Slovensko veleposlaništvo. A se ne zanašaj preveč na njihovo pomoč...

Uporabniški avatar
GB
Prispevkov: 156
Pridružen: Pe Maj 09, 2008 6:57 pm
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a GB » To Mar 01, 2016 4:45 pm

Najpreprostejši način uvoza avtomobila v JA je z regestriranim vozilom vse ostalo so same kolobocije kakor tudi izvoz vozila iz EU in brez tekočega znanja španščine pozabi na vse skupaj.Pred tremi leti,ko sem transportiral vozilo iz Luke Koper je naša carinska služba samo pogledala vozilo in pa seznam stvari,ki sem jih imel niso pa tega vzeli.Izvoz vozila je brezveze in je časovno omejena gre pa za ATA ali TIR UVOZ-IZVOZ. Časovno ti prestop meje vzame par minut razen prehoda med Čile-Peru zaradi nore gužve in karantene.Vize se ne potrebuje do 90 dni za EU prebivalce in lahko podaljšaš na katerikoli carinski izpostavi v državi ampak ne dlje kot dodatnih 60 dni. Kolikor sem videl so rabljena vozila dražja kot v Evropi razen starih jajc in se ne splača kupovati zato je tudi večina popotnikov z lastnimi vozili in EU tablicami. Vse ostalo sva pa že podebatirala.

lp


Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti