10.000€ kazni za dashcam

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6653
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

10.000€ kazni za dashcam

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » To Sep 23, 2014 12:15 am

Bolj ali manj imamo tudi pri nas kamere v avtu. vendar je treba biti previden, ker niso povsod dovoljene.
Najhuje je v Avstriji. Kamere so prepovedane, kazen 10.000€ in odvzem kamere za prvič, za drugič 25.000€ in odvzem kamere. NORO!
Dashcam je prepovedan tudi v Belgiji, Luxemburgu in Portugalskem. V Švici lahko snemate samo na zasebnem prostoru. V Nemčiji ni regulirano, lahko pa vas toži kdorkoli, ki ste ga posneli. In bo tožbo tudi dobil neglede na okoliščine.
Dovoljene so na Nizozemskem, Danskem, Franciji, VB, Španiji, Italiji, Malti, Norveškem, Srbiji in BiH. Na Madžarskem je dovoljena pod pogojem, da je nastavljena na najmanjšo možno resolucijo in da ne hranite posnetkov starejših od pet dni. Hrvaška nima regulirano.
Zanimivost je Rusija. Tam ne samo, da je dovoljena ampak velja posnetek z dascama, kot dokaz na sodišču in na zavarovalnicah.

Kakorkoli že, Avstrijci so pri marsičemu lahko vzor sam tule so pa svetovni prvaki...........v negativnem smislu. Matkurjo!!!!!

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Prispevkov: 3299
Pridružen: Sr Maj 21, 2003 8:33 am
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » To Sep 23, 2014 6:55 am

Uf. To pa je koristna informacija.
Naši motoristi se veselo snemajo po avstriji, in nekateri posnetke objavljajo na netu.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

uzitek
Prispevkov: 577
Pridružen: Ne Jan 17, 2010 9:30 pm
Kraj: oplotnica

OdgovorNapisal/-a uzitek » To Sep 23, 2014 7:07 am

uf, pa še res je.Prvič slišim, kolega je lani z motorja snemal za menoj celo pot.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4341
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: 10.000€ kazni za dashcam

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Sep 23, 2014 9:27 am

AŁIEN napisal/-a:...
Kakorkoli že, Avstrijci so pri marsičemu lahko vzor sam tule so pa svetovni prvaki...........v negativnem smislu. Matkurjo!!!!!


Dvorezen meč. In odvisno s strani s katere gledaš. S tvoje strani je recimo negativno, s strani ljudi, ki nočejo biti na nobenem posnetku in hočejo svojo "osebno svobodo", pa zelo pozitivno.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
SiMoN`
Prispevkov: 60
Pridružen: So Jan 26, 2008 8:26 pm
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SiMoN` » To Sep 23, 2014 2:52 pm

Te kazni se nanašajo na objavljene posnetke, ali samo če te ustavijo na cesti? Organizirane dogodke se verjetno lahko snema, ali? Kje piše kaj več o tem?

Lp SiMoN`

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Sep 23, 2014 10:29 pm

Hvala za info, bo treba kamerco pred potjo v A pospraviti.
Dashcam uporabljam predvsem za take posnetke:
http://youtu.be/s3aH_ZZ7JBA

Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6653
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

Re: 10.000€ kazni za dashcam

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Sep 25, 2014 12:48 pm

SiMoN` napisal/-a:Te kazni se nanašajo na objavljene posnetke, ali samo če te ustavijo na cesti? Organizirane dogodke se verjetno lahko snema, ali? Kje piše kaj več o tem?

Lp SiMoN`

Te kazni se nanašajo na to, če te dobijo s kamero na cesti. Če prav razumem pri njih to ureja zakon o videonadzoru:
http://help.orf.at/stories/1717004/


Nebivedu napisal/-a:
Dvorezen meč. In odvisno s strani s katere gledaš. S tvoje strani je recimo negativno, s strani ljudi, ki nočejo biti na nobenem posnetku in hočejo svojo "osebno svobodo", pa zelo pozitivno.


V mislih sem imel višino kazni.
glede tega s katere strani gledaš je pa tako: kamere so povsod, na vsakem kandelabru, mitnici, bencinski, lokalu, trgovini..........predkratkim so eno našlo v sanitarijah lokala sredi Ljubljane.........v UK v večjem mestu niti prdnit ne moreš, da te ne bi posnelo vsaj nekaj kamer istočasno.
Zdaj naj mi pa nekdo razloži v čem je fora, na cesti ne smeš snemat, ko serjem, jem, pijem, tankam, kupujem me pa lahko povsem legalno snemajo. Kje so moje pravice?? Torej vsi lahko snemajo državljane le državljani ne smemo tega počet?
Pa pustimo to, to je zelo obsežna tema, ki nima veze s tem, kar sem hotel povedat. In to je nenormalna višina kazni. Manj dobiš če povoziš človeka.
Samo še to: v rusiji se je z množično uporabo avtokamer zelo zmanjšalo podkupovanje v policiji, zavarovalniške goljufije in več kot prepolovil čas reševanja zavarovalniških zahtevkov, manj je tudi zahtevkov in prekrškov. Posnetkov je poln YT pa ni nobene panike. Nasprotno, vsak pazi, da ga kdo ne posname pri početju neumnosti.
Zanimivost je recimo Avstralija (če drži) na javnih puvršinah je kamera dovoljena, na zasebnih ne...........torej obratno kot v Švici. Ponekod lahko snemaš sliko tona pa ne. V Avstriji ima lahko taksist kamero vendar lahko snema samo notranjost avtomobila in pod pogojem da na avtu jasno piše, da se vrši videonadzor.
Uglavnem cel šmorn okoli tega. Nekaj smo debatirali okoli tega in sem šel iz firbca mal preverit kaj drži in kaj ne. Potem sem pa samo :shock: :pije_kavo_in_bere_casopis: :shock: :pije_kavo_in_bere_casopis: :shock: :pije_kavo_in_bere_casopis: :shock: :shock: Zaradi ene čisto preproste stvari si lahko v težavah za brezveze.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4341
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Sep 25, 2014 12:52 pm

Glede višine kazni se pa čisto strinjam s tabo, tukaj ni debate.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6653
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Sr Okt 01, 2014 9:35 am

Slovenija in dashcam

Pri snemanju vožnje s kamerami, ki jih imajo vozniki nameščene v svojih osebnih vozilih, gre za obdelavo osebnih podatkov, kot jo opredeljuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), saj posnetki, ki pri takem snemanju nastanejo, predstavljajo zbirko osebnih podatkov. Možna je sicer tudi situacija, ko taki posnetki ne bi predstavljali zbirke osebnih podatkov, ki bi bila podana v primeru, da bi bili posnetki tako slabe kakovosti, da na njih ne bi bilo mogoče prepoznati posnetih posameznikov, niti drugih podatkov, ki bi omogočali prepoznavo oziroma določitev takega posameznika (npr. registrska številka vozila), vendar pa je tak primer v praksi manj verjeten. Za obdelavo osebnih podatkov mora praviloma obstajati vsaj ena od zakonsko določenih pravnih podlag, vendar pa je v primeru snemanja vožnje s kamero nameščeno v osebnem vozilu mogoče uporabiti izjemo iz 7. člena ZVOP-1, ki določa, da se ta zakon ne uporablja za obdelavo osebnih podatkov, ki jo izvajajo posamezniki izključno za osebno uporabo, družinsko življenje ali za druge domače potrebe (t.i. zasebna uporaba). Posameznik torej lahko snema dogajanje iz svojega avtomobila, tudi če za to nima pravnih podlag iz ZVOP-1, vendar je pri razpolaganju s takimi posnetki omejen in jih lahko uporablja samo in izključno za navedene potrebe. Če pa bi posnetke uporabil na drug način, ki presega zasebno uporabo, bi moral za to imeti posebno pravno podlago v zakonu ali osebni privolitvi posameznikov na posnetku. Posameznik torej posnetke, ki jih napravi s kamero v svojem avtomobilu lahko uporablja sam in v okviru svoje družine, vsaka druga uporaba oziroma razpolaganje s posnetki pa je mogoče samo, če to določa zakon ali če to dovoli posameznik, katerega osebni podatki se nahajajo na posnetku. Kakršnakoli javna objava posnetkov, tudi objava na način, kot ste ga navajali v vašem vprašanju (objava na spletu, v spletnih forumih) nedvomno presega zasebno uporabo in je dovoljena zgolj v primeru, če bi se z njo strinjali vsi, ki se na takem posnetku nahajajo oziroma se na njem nahajajo njihovi podatki.

Naša zakonodaja s področja varstva osebnih podatkov je torej jasna: posameznik lahko snema dogajanje v prometu, a če so na njem prepoznavne druge osebe (ali registrska številka avta) posnetke lahko pregleduje le sam ali v krogu svoje družine. Takšnih posnetkov torej ne sme objavljati v javnosti (prek spleta ali kako drugače), oziroma jih lahko, če bi snemane osebe v to privolile ali če na njih ne moremo prepoznati drugih oseb ali njihovih osebnih podatkov – pred objavo bi moral torej snematelj zabrisati identiteto drugih oseb in prekriti registrsko številko drugih avtomobilov. Če snematelj kljub temu objavi takšne posnetke v javnosti, se ga lahko oglobi: “Pri taki objavi bi lahko šlo za prekršek po Zakonu o varstvu osebnih podatkov (1. točka 1. odstavka 91. člena ZVOP-1 “Kdor obdeluje osebne podatke, ne da bi imel za to podlago v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika”), za katerega so v tem členu predpisane tudi globe. Pri objavi takega posnetka bi lahko šlo tudi za kaznivo dejanje po 143. členu Kazenskega zakonika (“Kdor brez podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika, na katerega se osebni podatki nanašajo, osebne podatke, ki se obdelujejo na podlagi zakona ali osebne privolitve posameznika, posreduje v javno objavo ali jih javno objavi, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta”). Objavljanje tovrstnih posnetkov torej ni tako nedolžno, čeprav urad Informacijskega pooblaščenca doslej ni prejel še nobene prijave, ki bi se nanašala ne nezakonito objavo posnetka, ki bi bil napravljen s kamero nameščeno v avtomobilu – in tudi še ni ukrepal.

Glede na to, da Informacijski pooblaščenec ni prejel še nobene prijave, v naši družbi na snemanje iz avta očitno še vedno gledamo s toleranco, saj imajo tovrstni posnetki praviloma zabaven podton, čeprav je nekaj tudi takšnih, ki vzbujajo zgražanje ali jezo. A tako nastali posnetki imajo lahko vendarle tudi koristno vlogo, saj zakon o varstvu osebnih podatkov dovoljuje njihovo uporabo v urad-nih postopkih: “Obravnavane posnetke je v uradnih postopkih načeloma dovoljeno uporabiti, se pa pri tem uporabljajo pravila posameznega uradnega postopka. Taka procesna pravila, določena v posameznem postopkovnem zakonu, dajejo tudi pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov v uradnih postopkih, ki jih zahtevajo določbe ZVOP-1”.

A vsaj pri tem velja ločiti posnetke, ki lahko pomagajo pri razjasnitvi okoliščin prometnih nesreč, od posnetkov, na katerih nekdo drug stori prekršek; pri nas je namreč uveljavljeno načelo, da lahko dokazno gradivo o prekrških zbira le policija oziroma pooblaščene uradne osebe. Tudi zato na primer posnetki Darsovih kamer za nadzor prometa ne štejejo kot dokazno gradivo – prav tako kot ne posnetki drugih voznikov, čeprav je z vidika varovanja osebnih podatkov to dovoljeno.

robinzon
Prispevkov: 1323
Pridružen: Ne Jun 07, 2009 4:05 pm
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a robinzon » Sr Okt 01, 2014 12:46 pm

Lahko še napišeš kdo ti je to sestavil, da te ne obdolžijo plagiatorstva :P

Jaz sem enkrat predal policiji posnetke svoje nadzorne kamere z katerimi so obdolžili storilce, tatvine in so storilci na podlagi tega tatvino priznali ter bili obsojeni. Tako da, kamera nikakor ne more bit škodljiva.

Uporabniški avatar
navigator
Prispevkov: 412
Pridružen: Pe Feb 27, 2004 9:30 am
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Okt 02, 2014 7:33 am

Tukej je primer iz prakse kar se tiče legalnosti snemanja na cesti in posledičnega ukrepanja pri nas:

---LINK---

Uporabniški avatar
fonza
Prispevkov: 504
Pridružen: Ne Dec 18, 2005 6:48 pm
Kraj: N 46.08662;E 015.04915

OdgovorNapisal/-a fonza » Če Okt 02, 2014 7:37 am

Prispevek na to temo je bil objavljen tudi v Motoreviji junij 2014. :pije_kavo_in_bere_casopis:
http://www.motorevija.si/si/347/1837/Sn ... bilih.aspx
LP Franci
Wine,Women&LandRovers*Not necessarly in that order

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Prispevkov: 3299
Pridružen: Sr Maj 21, 2003 8:33 am
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Okt 02, 2014 1:43 pm

http://www.tourenfahrer.de/artikel/arti ... am-verbot/

Bistvo je na koncu.

Če jaz to prav razumem, potem načeloma samo snemanje v avstriji ni kaznivo, saj ne snemaš neprestano, ampak zgolj en del ceste, pokrajine, ki ti je zanimiva, za spominek.


Če gre posnetek v objavo, pa velja podobno kot pri nas, pazit je treba na tretje osebe, registerske tablice itd.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola


Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost