turbina

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Tomaž
Kraj: Ljubljana, Novo mesto, Semič

turbina

OdgovorNapisal/-a Tomaž » Sr Feb 09, 2005 11:55 am

Ali kdo ve kje je kakšen servis turbinskih polnilnikov?? Zanima me namreč ali ima kdo pripravo za izmero pritiska, ki ga ustvari turbina.

Lp
Dohtar

...toyota je kot ženska - nikoli ni popolnoma odkrita...

Uporabniški avatar
miha
Kraj: Gabrovka GPS N46° 00' ,E15° 00'
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miha » Sr Feb 09, 2005 10:37 pm

IOC Trzin turbo medja, sam rajši pel ženo k zlatarju. A nimaš kazalca na armaturi za pritiski? Povprašaj tudi za vgradnjo le tega, če ga nimaš-kazalca.
Rekli so da tu ni poti, jaz sem jih videl na tisoče !
Dobri planinski čevlji.

Tomaž

OdgovorNapisal/-a Tomaž » Če Feb 10, 2005 6:29 am

Kazalec imam, pa tudi lučko, samo zdi se mi, da malo pozno vklaplja - šele pri 3000 obratih, mogoče aktuator (ne vem kako se reče po slovensko-neka membranci podobna zadeva) ne funkcionira kakor bi moral ali pa je ventil (waste gate valve) zataknjen in stalno odprt. V "leru se mi zelena lučka, ki označuje delovanje turbine sploh ne prižge, v prvi prestavi tudi ne, v drugi zelo redko, šele v tretji...

LP
Dohtar

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Feb 10, 2005 9:00 am

Za turbino mislim da tvoje delovanje ni nič napačno.
Turbina se na tvojem modelu vklaplja šele pri 3000 obratih, tko da je to po mojem kr prav - sploh pa se v mrazu veliko manj uklaplja, ker je zrak že tako dovolj hladen in ga mašina dovolj sprejme(mrzel zrak je bolj stisnene in ima več kisika kot topel).
Lahko pa da imaš res waste gate stalno odprt - snemi ga dol in preglej - sej ni kaka posebna znanost. Ker ima ta ventil eno cevko gor zmontirano, lahko takoj preveriš sam, če dela ali ne - samo vanjo orenk pihneš.

Tomaž

OdgovorNapisal/-a Tomaž » Če Feb 10, 2005 9:07 am

Nebivedu...

Hvala lepa za nasvet, pihniti moram z močjo 0,81 kg/cm2, ali 11,5 psi ali 79 kPa. Misliš, da bom lahko toliko napihal??? Gre pa za Toyoto LC LJ 73.

LP
Dohtar

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Feb 10, 2005 9:17 am

:ne_ne_ne:
A tlele sploh veste kako deluje turbina? :(

Pelton, Francis, Kaplan, hidroelektrarna, kompresor, turbo puhalo.....
http://www.mojavto.net/aktualno/clanek.php?id=133

LP
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Feb 10, 2005 10:21 am

Tomaž napisal/-a:Nebivedu...

Hvala lepa za nasvet, pihniti moram z močjo 0,81 kg/cm2, ali 11,5 psi ali 79 kPa. Misliš, da bom lahko toliko napihal??? Gre pa za Toyoto LC LJ 73.

LP

Če je zaprt pač ne moreš tok močno pihnt, sam če je odprt se pa takoj vidi.
Drgač pa za vse je tukajle link, ki bi radi vedl kako deluje turbina
http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm

Tukaj pa še kako delujejo diferenciali na terencih + opisan je hummer-jev primer stranskih diferencialov - dost poučno.
http://auto.howstuffworks.com/differential1.htm

LP
Nebivedu

P.S. drgač pa imam primer avta doma, ki je turbo pa nima ne interkulerja in ne waste gate ventila in ne blow-off-a. Subaru leone - ena izmed prvih turbo mašin od subaruja uporablja samo 0.4 bara pritiska, zato tudi ne rabi nič dodatkov.

Uporabniški avatar
navigator
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Feb 10, 2005 11:40 am

Nebivedu napisal/-a:Turbina se na tvojem modelu vklaplja šele pri 3000 obratih, tko da je to po mojem kr prav - sploh pa se v mrazu veliko manj uklaplja, ker je zrak že tako dovolj hladen in ga mašina dovolj sprejme(mrzel zrak je bolj stisnene in ima več kisika kot topel).

Na moji toyoti (lj70 2.5 z intercoolerjem) se turbina vklaplja malo nad 2000 obrati.

lp

Tomaž

OdgovorNapisal/-a Tomaž » Če Feb 10, 2005 11:56 am

Mislim, da je tako tudi prav. Kaj pa v "leru" pri recimo 3000 obratih - se vklopi ali ne??? Meni tudi nikoli na zagori rumena lučka, ki naj bi zagorela pri previsokih obratih..
Dohtar

Uporabniški avatar
navigator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Feb 10, 2005 12:48 pm

Meni se rumena še ni prižgala (ga pa tudi ne naganjam kaj dosti čez 3000).

Bom pogledal kako se obnaša v leru ... zvečer ko jo dobim v roke.

lp

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Feb 10, 2005 1:11 pm

V leru se naj turbina sploh nebi vklapljala, ker ni obremenitve - vsaj pri mojih avtomobilih(petka turbo in subaru leone turbo) se ne zvrti do nekih velikih obratov(vklopljena je itak stalno in se stalno vrti - ker skozi teče zrak). Tko da pri mojih škatlah se v leru turbina nikol ne zvrti tut do četrtine, pod obremenitvijo pa se zvrti do meje.

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Če Feb 10, 2005 5:07 pm

Tomaž napisal/-a:Mislim, da je tako tudi prav. Kaj pa v "leru" pri recimo 3000 obratih - se vklopi ali ne??? Meni tudi nikoli na zagori rumena lučka, ki naj bi zagorela pri previsokih obratih..

Jaz sem imel tako Toyoto, pa se mi je dogajalo da se je cevka za tlak pri rukerjih snela in mi turbo ni delal. Takrat mi tudi lučka ni svetla. Mogoče bi moral malo pregledat cevke, če kje ne spuščajo.
Slika

Uporabniški avatar
navigator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Feb 10, 2005 7:43 pm

Tomaž napisal/-a: Kaj pa v "leru" pri recimo 3000 obratih - se vklopi ali ne???

V leru se lučka prižga pri cca 3100 obratih.

lp

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Če Feb 10, 2005 8:17 pm

Nebivedu !

Res je da se pri oldtaimerjih turbina vklaplja pri določenih vrtljajih, ker pa se večina ljudi vozi z malo novejšimi avti to ne pride v poštev, saj turbina lahko dekuje že pri nižjih obratih, ali pa sploh ne deluje niti pri 3000obr /min. Odvisno je od tebe.

l.p. Sašo

mando
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mando » Če Feb 10, 2005 11:52 pm

Turbine popravlja tudi podjetje BEA doo iz bližine smlednika ne vem točno naslova , vem pa da montirajo in servisirajo tudi klima naprave lastnik pa je Jani Trček , bivši rally voznik

L4x4P Primož

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Feb 11, 2005 12:18 am

Anonymous napisal/-a:Nebivedu !

Res je da se pri oldtaimerjih turbina vklaplja pri določenih vrtljajih, ker pa se večina ljudi vozi z malo novejšimi avti to ne pride v poštev, saj turbina lahko dekuje že pri nižjih obratih, ali pa sploh ne deluje niti pri 3000obr /min. Odvisno je od tebe.

l.p. Sašo

Ja res je novejše turbine sploh T3/4 majo premikajoče lopatce, da se lahko stalno enakomerno vrtijo pa s kotom teh lopatic dajejo manj ali pa več zraka. Samo kolikor jst vem tudi nove toyote delujejo po starem principu in imajo nenastavljive lopatice, ki začnejo delovati v območju od 3000 obratov naprej in se potem vrtijo vedno hitreje in s tem dajejo več zraka. Lahko pa da se motim - naj me kdo popravi al pa vsaj napiše model turbine ali je gerett ali kkk, pa še številko, pa vam povem kako deluje in pri koliko obratih se mora vkapljat.
S turbinami delam že kr nekaj časa, pa se zaenkrat kot samouk še kr dobr spoznam na te zadeve.

Tomaž

OdgovorNapisal/-a Tomaž » Pe Feb 11, 2005 6:04 am

Hvala lepa za pojasnila.
Pri moji LC se lučka niti v leru pa tudi v prvi prestavi sploh ne prižge, tudi v drugi z veliko muko. Zakaj se tista lučka sploh prižiga, saj se turbina stalno vrti, in kje je stikalo, ki prižiga to lučko. :roll:
Se opravičujem za tako laična vprašanja.

LP
Dohtar

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Pe Feb 11, 2005 7:32 am

Tomaž napisal/-a:...toyota je kot ženska - nikoli ni popolnoma odkrita...

...in nikoli ne veš, kdaj se ji bo prižgala kakšna lučka - Toyoti namreč... ;)

LP
Samo

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Feb 11, 2005 7:36 am

Tomaž napisal/-a:Hvala lepa za pojasnila.
Pri moji LC se lučka niti v leru pa tudi v prvi prestavi sploh ne prižge, tudi v drugi z veliko muko. Zakaj se tista lučka sploh prižiga, saj se turbina stalno vrti, in kje je stikalo, ki prižiga to lučko. :roll:
Se opravičujem za tako laična vprašanja.

LP

Lahko da imaš samo staknjeno cevko, ki ti v kabini pokaže kok boosta daje turbina in posledica je potem tudi da se ne prižiga lučka.
Turbina se stalno vrti, ker jo poganja izpušni zrak - ampak šele ko je pod veliko obremenitvijo - se pravi, ko avto daje veliko izpušnih plinov skozi izpuh se zavrti s polnimi obrati in šele takrat tudi veliko zraka porine v mašino(prisilno polnjenje motorja) - takrat se tudi lučka vklopi, ki ti pokaže, da je turbina pod obremenitvijo.

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » To Jun 28, 2005 10:25 pm

nebivedu lep pozdrav . imam laguno 2.2 dt letnik 97 in bi odprl turbino . kaj bi s tem pridobil ? dej mi mal opiši prosim kaj kako s to turbino . a je to sploh pametno odpirat al kaj ? hvala

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Jun 29, 2005 7:13 am

Anonymous napisal/-a:nebivedu lep pozdrav . imam laguno 2.2 dt letnik 97 in bi odprl turbino . kaj bi s tem pridobil ? dej mi mal opiši prosim kaj kako s to turbino . a je to sploh pametno odpirat al kaj ? hvala

Nč dost ne boš pridobil - mogoče mal več zraka v mašino, računalnik, ti bo pa goriva še vedno enako dovajal - če že kaj delaš na turbini delaj to obenem s spremembami na računalniku, ker drugače se nič ne splača.
Pa škoda bo ogromna, če boš kej narobe naredu.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » Sr Jun 29, 2005 4:45 pm

Anonymous napisal/-a:nebivedu lep pozdrav . imam laguno 2.2 dt letnik 97 in bi odprl turbino . kaj bi s tem pridobil ? dej mi mal opiši prosim kaj kako s to turbino . a je to sploh pametno odpirat al kaj ? hvala

ehh...lahko jo odpreš...za dva navoja jo odpri,pa bo avto lepo delal še vedno...lahko pa še malenkost odpreš nafto in bo avto LETEL...s stricem sva to na VOLVO-tu V40(ista mašina kot na laguni 1,9 DTI al nevem kako je točno oznaka) nardila in stvar trga gate...pa ni nč narobe...vsaj za enkrat ne!!!

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov