4WD začetnik...

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
sandi99

4WD začetnik...

OdgovorNapisal/-a sandi99 » So Jan 30, 2010 3:37 am

Lep pozdrav...

Prečesal sem cel forum ampak tistih ta osnovnih odgovorov na moja vprašanja ne morem najdet.
Sem popoln začetnik, ki še nikdar niti nisem sedel v nečem kar ma 4x4 pogon (no, razen traktorju) kaj šele, da bi kaj takega vozil. Zaradi okoliščin kjer živim in neke domače obrti sma z očetom prišla do zaključka, da rabimo terenca. Nekaj takega kar se nekako dobro obnese na asvaltu in tudi na terenu, se pravi nekaj između.
In nekako naj bi to bil Nissan Terrano. Sedaj pa da vprašam par butastih ampak ne se mi smejat.
Nekako sem stuhtal kaj je stalni štirikolesni pogon z zaporo sredinjskega diferenciala in podobno. Ne gre pa mi v glavo kako deluje preklopljivi pogon, ki ga bi naj imel Terrano. To vem, da se mora po podlagi z dobrim oprijemom voziti samo z zadnjim pogonom. Kaj pa ko se ročica, ki vsaj mislim, da jo Terrano ima zraven menjalnika, prestavi na štirikolesni pogon? Prebral sem da to poteka preko nekakšnih vklopnikov ampak ne vem kje ti vklopniki so? Ali so nekje spodaj pri menjalniku ali na vsakem sprednjem kolesu? Na kak način se to vklopi, ko prestavimo ročico? Zakaj pri avtomatskih vklopnikih po izklopu 4x4 pogona treba zapeljat kak meter ali dva rikverc in zakaj jih je bolje menjati za ročne?
Rad bi še vedel, če pri vklopljenem 4x4 eno sprednje kolo obvisi v zraku, se potem vrti samo to kolo ali je še gnano eno zadnje, ki ima seveda manj oprijema?

l.p in hvala že v naprej, če mi bo kdo odgovoril na moja vprašanja...

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » So Jan 30, 2010 8:50 am

Pozdravljen.

Tudi razlago o vklopnikih sem že nekje napisal na forumu. Če pa ne boš našel ti zvečer na kratko napišem.

Ajd
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

krivi
Kraj: divača

OdgovorNapisal/-a krivi » So Jan 30, 2010 9:28 am

Pozdravljen

Nekaj navodil imaš na voznikovem senčniku, kar si verjetno že prebral. Drugače pa glede vklopa sprednjega pogona.... Če imaš avtomatski preklop, moraš zapeljat vzvratno, da se le ta izklopi. Če tega ne narediš, se sprednja kolesa, polosovine, sprednji diferencijal in kardan še vedno vrtijo. Izklopi se le reduktor, takoj ko prestaviš ročico v 2h. V bistvu si lahko predstavljaš, da imaš pri sprednjih kolesih nekako spiralo, ki se odvije in izklopi polosovine in posledično diferencial in kardan ( še zmeraj smo pri avtomatskem izklopu). To je tudi razlog, zakaj se moraš ustaviti, ko prvič vklopiš 4h. Dokler ga pa med vožnjo ne izklopiš, lahko lahko neomejeno menjavaš med 2h in 4h. Ko zadeve ne potrebuješ več, zapelješ kak meter v kontra smer ( odvisno kam si nazadnje vozil, ko je bil le ta vklopljen ) in s tem pogon popolnoma izklopiš. za ponovni preklop moraš spet ustavit.

Pri ročnem vklopi, kateri je na sprednjih kolesih, je zadeva ista, le da moraš vsakič, ko menjaš iz 2h v 4h ali kontra, ven iz vozila in zdevo ročno preklopit na obeh kolesih. Je pa definitivno ročni preklop boljši za težke terene, saj se ne more izklopit med manevriranjem, ki ga moraš izvajat. Avtomatski se pogosto pri tem izklaplja in s tem se zelo obremenjuje sam materijal.

Za tiste, ki ne vozijo po pretežkih terenih, je dovolj dober avtomatski preklop. Tisti, ki pa radi zaidejo na brezpotja, pa je zelo priporočljivo, da si nabavijo ročni preklop... :lol:

Če sem ga kje vsral upam, da me bo kdo popravil... :roll:

sandi99

OdgovorNapisal/-a sandi99 » So Jan 30, 2010 6:24 pm

Hvala, nekaj sem zvedel novega ampak bi rad še več. Z funkcijo iskanja pa si ne morem kaj preveč pomagat, ker se mi nekako ne zdi učinkovita.

Se pravi, ko je ročica v 2H in, če prednji pogon ni popolnoma izključen, ker recimo nisem zapeljal v vzratno se polosovine dif in kardan vrti zaradi vrtenja koles ali jih še vedno žene motor zaradi nepopolnega izklopa? In kako se to občuti med vožnjo, če ni podpolnoma izklopljen? Če se sploh ali je za laika skoraj nemogoče da ugotovi?

Kaj pa ko je vklpljen 4H ali 4L, se takrat prednji in zadnji kardan vrtita z enakimi obrati ali ne?

Vseskupaj me predvem zanima kako deluje pogon na Nissan Terrano 2.7td od letnika 2000 naprej...

l.p.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » So Jan 30, 2010 10:08 pm

zadeva je sledeča:

2H= Zadnji pogon visoko prestavno razmerje
N= neutral
4H= 4 pogon visoko prestavno razmerje
4L=4 pogon nizko prestavno razmerje

Prve polosi in posledično diferencijale se izklaplja zaradi porabe avtomobila(menda/med drugim)

S tem ko zapelješ vzvratno razbremeniš vklopnik(kateri je v pestu prvih koles) tako da skoči nazaj in s tem ne vrti več polosin in difa.

Priklopljivi pogon je npr. pri terranotu, kjer je stalni pogon zadnji, z ročico pa vklopiš še prvega.
Ročni vklopniki so baje močnejši. Ti tega ne rabiš ker boš avto uporabljal normalno in ne za ekstreme. Vklapljajo se na centrifugalno silo(kardan zavrti dif, ta polos in ta sila vklopi vklopnik. No vsaj pri pajerotu, za druge ne vem. Pa še za tega nisem ziher.

Pri stalnem 4 pogonu z vključeno zaporo sredinskega difa ali pa priklopljivim 4 pogonom(ista funkcija) se v primeru enega vzdignjenega kolesa, moč prenaša še na enega na drugi premi.

No sedaj pa čakam da me kakšen majster popravi in me nadre da učim krivo vero.

LP
Dejc

They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.

krivi

OdgovorNapisal/-a krivi » Ne Jan 31, 2010 2:29 am

picpoki, mislim da sva isto povedala, samo jaz sem malo bol kmečki fant, ki pove po domače :lol:

Za teranota drži zadeva, ker ga imam sam... Sem marsikaj probal, ko mi je razfuk... sprednji diferencijal in sem zadevo sam menjaval.... ne me vprašat, če sem s tem doštudiral... :roll: pa tako izi zadeva za zamenjat... v prvo je vse težko.... :wink:

Za pejerota pa ne vem, kak zadeva teče.... ne bom pametoval.... :lol:

sandi99

OdgovorNapisal/-a sandi99 » Ne Jan 31, 2010 7:52 am

Zdaj pa že skoraj podpolnoma razumem preklopljiv 4x4 pogon.
Se pravi, ko ga prestavim iz 4H v 2H in ne zapeljem v rikverc se pač za brezveze na sprednjem koncu avta vrti okrog 100kg cevnega železa in nekaj zobnikov.
In posledično zaradi tega se mi ni treba ustavljat, če preklopim nazaj v 4H, ker sta zadnji in prednji kardan zaradi vrtenja že sinhronizirana.
Me prav zanima, če naši možje postave z njihovimi Terrani imajo vsaj tolko pojma o 4WD pogonu kot sedaj jaz.

In če so vklopniki ali vsaj eden v defektu ali slabo namazan, da se ne vklopi potem itak sprednji pogon ne dela, ker se vrti samo tista polos kjer vklopnik ni zagrabil kolesa.

No za porabo pri terencih pa se jaz ne sekiram. Si nekako razlagam, da če grem tečt na 100m bom siguren porabil več energije, če bom tekel z kartonasto škatlo na glavi in dvema polnima vrečkama iz špara kod pa, če bom brez vsega tega. Zato pa naj pije, če je že oglata gmota pleha z pol drugo tono ali še več.

Hvala za pojasnila, sem pa tudi sem prepričan, da je kar nekaj obiskovalcov z podobnimi vprašanji na foromu a niso vprašali...

l.p.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Jan 31, 2010 9:16 am

1. res je
2. jaz med bilokakšnim menjavanjem pogonov in zapor raje vstavim ali pa vsaj upočasnim. Različno od avta do avta. Verjetno je v navodilih napisano do kakšne hitrosti lahko kam menjaš.
3. res je

P.S.: zakaj ne bi komplicirali, če lahko :D

Lp
Dejc

Rookie81
Kraj: Unec

OdgovorNapisal/-a Rookie81 » Ne Jan 31, 2010 11:39 am

Meni na senčniku piše da je preklop med 2H in 4H možen do hitrosti 40 km/h, a to pomeni da moram pred prvo prestavitvijo še vedno ustavit ali ni potrebno??

Uporabniški avatar
Cobra13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Ne Jan 31, 2010 11:58 am

Rookie81 napisal/-a:Meni na senčniku piše da je preklop med 2H in 4H možen do hitrosti 40 km/h, a to pomeni da moram pred prvo prestavitvijo še vedno ustavit ali ni potrebno??

Če imaš avtomatske vklopnike ja, ali pa če vmes spremeniš smer vožnje potem tudi če je bil pogon vmes izklopljen. Pa pri preklapljenju med vožnjo obvezno spustiti gas ( ali stisniti sklopko ) in obvezno pri vožnji naravnost.
LP
Cobra13

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Jan 31, 2010 12:19 pm

Ma ne vem. Jaz se raje vstavim pa preklopim. Saj se nič ne zamudiš. Pa pazi da ko pogon vklopiš da narediš kakšen meter počasi in ne v hrib. Da se lahko lepo brez obremenitve vklopiki vklopijo.

Uporabniški avatar
Cobra13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Ne Jan 31, 2010 12:32 pm

Maš prav picpoki, na terenu se to obnese. Med vožnjo po snegu na cesti pa je malo nerodno da se pelješ 60-70km/h in si na asfaltu pa se pripelješ na sneg se ustaviš preklopiš in tak naprej, je precej zamudno in predvsem nevarno za voznike za teboj ko kr iz čistega mira ustavljaš. Na fronteri mi med vožnjo zelo lepo preklaplja tja do 90km/h, več pa nisem sprobal. V navodilih ne piše do kakšne brzine lahko preklapljaš, samo da ko daš iz 4L v 4H(tudi med vožnjo) potem ne smeš preklopiti obratno med vožnjo seveda. Prej pa sem se tudi jaz za vsak preklop ustavljal.
LP

Cobra13

krivi

OdgovorNapisal/-a krivi » Ne Jan 31, 2010 12:32 pm

Rookie81 napisal/-a:Meni na senčniku piše da je preklop med 2H in 4H možen do hitrosti 40 km/h, a to pomeni da moram pred prvo prestavitvijo še vedno ustavit ali ni potrebno??

prvič lahko probaš tudi med vožnjo, samo mislim, da ti že sam zvok, ki se bo razvil iz pogonov ne bo všeč.... :lol: Ni slabo, če vsakič ko menjaš zmanjšaš hitrost na minimum, prvič pa vedno ustavi.... 40 km/h je zgornja meja, vseeno pa materijal trpi....

še dodatna informacija za vse nas:

Nov sprednji diferencijal za terrano ll l 95, stane cca 3800 ojrov + ddv

Tako, da vam ( in seveda sebi ) priporočam nežnost pri prestavljanju iz 2h v 4h.... Meni je enga že strlo, in še vedno ne vem zakaj... Enostavno je zablokiral med vožnjo na avtocesti pri 100 km/h, kljub temu, da se vsakič ustavim, ko prvič preklopim v 4h in tudi drugač ni videl avto dost terena...

Vam tega ne priželim... :roll:

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 39 gostov