potrdilo za gume jimny
potrdilo za gume jimny
Na original platišča suzuki jimny bi namestil malo vecje gume in sicer original so 195 70 15, nataknu bi mu pa gor 215 75 15 .
Da nebi imel sitnosti s določenimi organi bi to spelal legalno . Zdej pa kaj rabim na homologaciji ? Neko potrdilo je rekel preglednik zdej pa kje to dobit . Če je kdo to ze počel bi bil vesel vsake informacije.
Da nebi imel sitnosti s določenimi organi bi to spelal legalno . Zdej pa kaj rabim na homologaciji ? Neko potrdilo je rekel preglednik zdej pa kje to dobit . Če je kdo to ze počel bi bil vesel vsake informacije.
BOLJŠ IZ ŠIHTA SKREGAN KOT ZMATRAN.
Re: potrdilo za gume jimny
Potrebuješ potrdilo, da na tvoja platišča lahko montiraš gume teh dimenzij. Če imaš original platišča to verjetno ne bo šlo.
Predvidevam da se gre za tastarega jimnya?
Nisem glih strokovnjak za homologacije. Eno upanje je tole, jaz bi pred nakupom gum tole dvoje sprintal in šel z avtom vprašat preglednika. V nemčiji so gospodje v sivem zadovoljni s tem.
https://up.picr.de/11424429lq.pdf
https://up.picr.de/6343784ney.pdf
Alien bi znal imet največ izkušenj s tem.
Menda so nekateri naši pregledniki imeli "težavo", da niso znali ocenit, ali je nameščeno platišče res originalno, kot je navedeno v papirjih.
Pa po istem sistemu kot pri ženskah, če te ena zavrne, greš drugo vprašat.
Nisem glih strokovnjak za homologacije. Eno upanje je tole, jaz bi pred nakupom gum tole dvoje sprintal in šel z avtom vprašat preglednika. V nemčiji so gospodje v sivem zadovoljni s tem.
https://up.picr.de/11424429lq.pdf
https://up.picr.de/6343784ney.pdf
Alien bi znal imet največ izkušenj s tem.
Menda so nekateri naši pregledniki imeli "težavo", da niso znali ocenit, ali je nameščeno platišče res originalno, kot je navedeno v papirjih.
Pa po istem sistemu kot pri ženskah, če te ena zavrne, greš drugo vprašat.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
Potrebuješ TUV za platišča.
Prej je to šlo izi skos zadnje čase pa ne več. TUV najdeš na spletu, vendar TUV od gumarjev ne priznavajo več. Problem je tudi v tem da na originalnih platiščih ni oznak tako da tudi Suzuki ne more izdat potrdila. Potem je nekaj časa slo tako da so eni priznali, eni pa ne.....kakor si imel srečo. Sicer ta dimenzija gre na originalna platišča.
Lani je pa že bilo treba kupit platišča, ni bilo druge...
viewtopic.php?f=3&t=21880
Najboljša opcija sam je treba odkartat 400 ojrof. Potem je vpisano vse, platišča in pnevmatike.
Naslednja najlaža varianta pa je, da si sposodiš kolesa z platišči, ki imajo papir, homologiraš in vrneš kolesa ter namontiraš svoja kolesa. Potem ko imaš vpisano nihče več ne gleda platišč ampak samo dimenzijo gum. Pa še to ne....če nisi ravno neko mizdarijo naredo.
TUV za Dotz Dakar imam jaz, če ti kaj pomaga. Kot tudi nekaj setov zelo lepih alu platišč......a ker so starejšega letnika, kljub temu da imajo oznake gor, za njih ni papirjev in si jih lahko v rit vtaknem ali pa montiram in riskiram kazen. Žal ne gre več skozi na lepe oči....čeprav sem videl že marsikaj na novo homologirano, kar ni šans, da gre skozi. Torej še obstajajo luknje.....ampak to je že druga zgodba.
Najprej probaj z TUVom z spleta, stane te nič. Če rata rata......če rata, pa javi, bomo tja hodil homologirat.
Prej je to šlo izi skos zadnje čase pa ne več. TUV najdeš na spletu, vendar TUV od gumarjev ne priznavajo več. Problem je tudi v tem da na originalnih platiščih ni oznak tako da tudi Suzuki ne more izdat potrdila. Potem je nekaj časa slo tako da so eni priznali, eni pa ne.....kakor si imel srečo. Sicer ta dimenzija gre na originalna platišča.
Lani je pa že bilo treba kupit platišča, ni bilo druge...
viewtopic.php?f=3&t=21880
Najboljša opcija sam je treba odkartat 400 ojrof. Potem je vpisano vse, platišča in pnevmatike.
Naslednja najlaža varianta pa je, da si sposodiš kolesa z platišči, ki imajo papir, homologiraš in vrneš kolesa ter namontiraš svoja kolesa. Potem ko imaš vpisano nihče več ne gleda platišč ampak samo dimenzijo gum. Pa še to ne....če nisi ravno neko mizdarijo naredo.
TUV za Dotz Dakar imam jaz, če ti kaj pomaga. Kot tudi nekaj setov zelo lepih alu platišč......a ker so starejšega letnika, kljub temu da imajo oznake gor, za njih ni papirjev in si jih lahko v rit vtaknem ali pa montiram in riskiram kazen. Žal ne gre več skozi na lepe oči....čeprav sem videl že marsikaj na novo homologirano, kar ni šans, da gre skozi. Torej še obstajajo luknje.....ampak to je že druga zgodba.
Najprej probaj z TUVom z spleta, stane te nič. Če rata rata......če rata, pa javi, bomo tja hodil homologirat.
Zdaj tudi dobro pregledujejo avtentičnost TUV-ov. Razni ponaredki ne gredo več čez.
Kako pa?
Ob homologaciji avtodoma lani jeseni sva mal poklepetala s preglednikom in je rekel, da nimajo dostopa do baze TÜVov. Razen če za njimi še AVP preverja.
Seveda pa je ponarejanje listin kaznivo dejanje in lahko tudi kdo zaradi zapisov v kazenski evidenci ostane brez šihta.
Alien, razmišljam.... Delavnica, ki je predelala vozilo (našraufala gor gume) in pripravila poročilo, potrjuje, da je vgrajena oprema odobrena za ta tip vozila. A to ni dovolj za preglednika? Pa recimo da bi gume zmontiral in to poročilo izpolnil pooblaščen suzuki servis?
Ob homologaciji avtodoma lani jeseni sva mal poklepetala s preglednikom in je rekel, da nimajo dostopa do baze TÜVov. Razen če za njimi še AVP preverja.
Seveda pa je ponarejanje listin kaznivo dejanje in lahko tudi kdo zaradi zapisov v kazenski evidenci ostane brez šihta.
Alien, razmišljam.... Delavnica, ki je predelala vozilo (našraufala gor gume) in pripravila poročilo, potrjuje, da je vgrajena oprema odobrena za ta tip vozila. A to ni dovolj za preglednika? Pa recimo da bi gume zmontiral in to poročilo izpolnil pooblaščen suzuki servis?
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
Ne vem, če bo to šlo tako enostavno skozi...
Ko sem se jaz zadnjič s tem poskusil ukvarjat, so mi na hitro razložili, da je potrebno prilagoditi števec za hitrost, ker je obseg pnevmatik bistveno drugačen. Baje, da bi števec kazal kar za več kot 10% narobe... Števca pa se ne sme kar tako malo prilagajat, ampak mora to opraviti pooblaščena delavnica...
Torej, dimenzije lahko spreminjaš, dokler je obseg pnevmatik vsaj približno enak. Če je razlika v obsegu prevelika mislim da ne bo šlo na enostavno skozi. In med 195 70 15 in 215 75 15 bi, tako, po občutku, rekel, da je kar precej razlike...
Ko sem se jaz zadnjič s tem poskusil ukvarjat, so mi na hitro razložili, da je potrebno prilagoditi števec za hitrost, ker je obseg pnevmatik bistveno drugačen. Baje, da bi števec kazal kar za več kot 10% narobe... Števca pa se ne sme kar tako malo prilagajat, ampak mora to opraviti pooblaščena delavnica...
Torej, dimenzije lahko spreminjaš, dokler je obseg pnevmatik vsaj približno enak. Če je razlika v obsegu prevelika mislim da ne bo šlo na enostavno skozi. In med 195 70 15 in 215 75 15 bi, tako, po občutku, rekel, da je kar precej razlike...
Lep pozdrav.
Spodaj v linki sta dva TUV certifikata. Ne spomnim se točno kateri certifikat od obeh je pravi.
Vendar je z enim od teh dveh certifikatov moj sin homologiral večje gume (215/75R15) na original platiščih za Jimnya.
Link: https://www.dropbox.com/t/G68cGpXL2hIdqPNe
Spodaj v linki sta dva TUV certifikata. Ne spomnim se točno kateri certifikat od obeh je pravi.
Vendar je z enim od teh dveh certifikatov moj sin homologiral večje gume (215/75R15) na original platiščih za Jimnya.
Ne vem kako, ampak jo. Vem iz lastnih izkušenj 
franko napisal/-a:Zdaj tudi dobro pregledujejo avtentičnost TUV-ov. Razni ponaredki ne gredo več čez.
Drži! Je treba pazit pri certifikatih od "prijateljev". Ni rečeno da je on ponarejal, lahko da je tudi on takega fasal od "prijatla".
Tega je bilo veliko, se čisto enostavno poravi, bodisi dimenzje ali pa brisanje zvezdic in opomb.
Poleg ponarejanja lahko fašeš še poiskus preslepitve uradne usebe.
gregor napisal/-a:Kako pa?
Poišče ga na spletu in primerja.
Zanimiv primer. Pri ugotavljanju skladnosti vozila se je vtaknil v alu platišča, papirjev seveda ni....sem rekel da so tovarniška. Jaz tega ne morem vedet je rekel. OK, ta avto ima tovarniško samo taka platišča in nobena druga, lahko pogledava na splet. Vpiše v brskalnik, in glej ga zlomka, vsi na slikah imajo točno taka platišča. Pa je zamižal na eno oko....
Eden je zapel za vzglavnike na zadnjih sedežih.....bemu sunac, pa noben samurai nima vzglavnikov zadaj človek božji. Je rekel pol pa dajte sedeže od jimnya ali pa vitare not..... A bejš no, kako pa naj to pol homologiram???........najraje bi mu eno primazal. Na koncu je seveda moral poštempljat.
gregor napisal/-a:
Ni dovolj. Zraven mora ravno tako priložiti vse certifikate od vgrajenih delov. Poleg potrdila o strokovni vgradnji, kar izda delavnica. Tudi za gume če gredamo po PSu rabiš potrdilo o strokovni vgradnji. Čeprav ga zaenkrat še nikoli niso zahtevali.
Lahko pa, če gre za lastno izdelavo, za kar mora pa ravno tako priložiti potrdilo o skladnosti. Kogovšek recimo, ali pa proizvajalec izpušnih sistemov, itd...
Še en zanimiv primer: pri homologaciji podvozja trailmaster, je na enem amortizerju manjkala nalepka. Vidi se vse novo montirano en dan prej, papirji OK vse štima.....ampak ne, je zapel k mutav na telefon...največje teslo bi videlo, da pač manjka samo určeva nalepka.....sam on ne pa ne....
Ebi ga zj.....
Hribovc napisal/-a:Ne vem, če bo to šlo tako enostavno skozi...
Tudi to drži, vendar do sedaj načeloma niso težili.
Samuraji, jimny in vitara imajo tovarniško lahko 195/80 kar je praktično enak obseg kot 215/75 (odvisno od vrste gume) uglavnem minorna razlika.
Je pa tako.....195/80 in 215/75 v bistvu kažejo najbolj točno hitrost, preverjeno z GPS in radarjem. Podobno je bilo tudi z T4, z večjimi gumami je bil števec bolj točen.
Uglavnem, zaenkrat še niso težili za števec hitrosti pri tej dimenziji. Seveda pa lahko zahteva, če se mu zdi....
So pa te stvari tudi zabeležene v TUV cerifikatu, glej zvezdice in opombe spodaj. Če piše da mora biti vozilo dvignjeno za to dimenzijo ne bo vpisal dimenzij, če vozilo ni dvignjeno. Če piše da je potrebna korekcija in kalibracija števca pol moraš to narest.
Pa še to mimogrede......če je šasija vidno flikana, sploh če gre za šalabajzerijo, lahko preglednik zahteva raznorazna potrdila, certifikat za material, certifikat varilca...ni da ni.
Zadnjič mi je en rekel da bo tožil teh. preglede, ker so mu luknje naredili pa silvertejp potrgali z avta.....he he. Bravo majster, sam probaj pa do konc življeja ne boš naredil tehničnega. Pel to v avstrijo, pa te bodo zaprli.....ne sam luknjo naredili.
Seveda je fasal kritično napako, pa se je še kar vozil tiste par dni do konca registracije.
Zaradi takih pa imamo, kar imamo, in tudi prav je tako.
Ja, to je precej drugače.
Ker @Huligan omenja gume 195/70R15, ki so precej manjše od 215/75R15.
@Alien pa omenja 195/80R15, ki so skoraj enake kot 215/75R15...
Če mogoče koristi, se dobi tudi certifikat za originalna platišča. 120€.
https://www.nakatanenga.de/en/parts-cer ... SUJI2TURHJ
Ker @Huligan omenja gume 195/70R15, ki so precej manjše od 215/75R15.
@Alien pa omenja 195/80R15, ki so skoraj enake kot 215/75R15...
Če mogoče koristi, se dobi tudi certifikat za originalna platišča. 120€.
https://www.nakatanenga.de/en/parts-cer ... SUJI2TURHJ
tole zgoraj je za zadnjo generacijo.....čeprav paše, certifikata ne bodo upoštevali. dotz dakar so precej cenejše pa tuv je 100% pravi....
Tole je včasih šlo skozi brez težav
pi14 napisal/-a:Lep pozdrav.
Tole je včasih šlo skozi brez težav
Ja to sem razmisljal sposodit kolesa premontirat ,da bodo zadovolni na pregledu . Ko pa enkat upisejo oz se isti dan jih pa snameš in vrneš lastniku in ćao ragaci . Volk sit koza pa cela .
To je zaenkrat najbolj simpl pa najcenejša varianta.....za tistega.ki si sposodi kolesa in papirje.
Za tistega, ki posodi pa niti ne.....sem moral po enem mesecu pred gostilno snemat svoja kolesa (posojena sam za homologacijo po sistemu vrnem koj nazaj) z "prijateljevega" avtomobila dol....dogovorjeni sixpack za uslugo pa lahko samo sanjam....pa še mizda sem največja. Jaz kreten sem še sam dvigoval avto in menjal kolesa, skeniral homologacijo, itd...še večji kreten sem pa, da grem kupit platišča, da imam vse po PSu, pol jih pa posojam....bravo majster.
Če bomo o tem preveč nakladali po spletu, pa še to ne bo šlo več.....
Mi je pa zelo zanimivo da leta 2026 ljudje postavljajo taka vprašanja....ja fak no. Pri res strokovnih dilemah je al nemočen, pri takih simpl zadevah pa odgovori v sekundi....
Men je pa nerazumljivo da prodajaš avto, obenem bi pa rad namontiral večje gume zaradi boljšega izgleda.....

Za tistega, ki posodi pa niti ne.....sem moral po enem mesecu pred gostilno snemat svoja kolesa (posojena sam za homologacijo po sistemu vrnem koj nazaj) z "prijateljevega" avtomobila dol....dogovorjeni sixpack za uslugo pa lahko samo sanjam....pa še mizda sem največja. Jaz kreten sem še sam dvigoval avto in menjal kolesa, skeniral homologacijo, itd...še večji kreten sem pa, da grem kupit platišča, da imam vse po PSu, pol jih pa posojam....bravo majster.
Če bomo o tem preveč nakladali po spletu, pa še to ne bo šlo več.....
Mi je pa zelo zanimivo da leta 2026 ljudje postavljajo taka vprašanja....ja fak no. Pri res strokovnih dilemah je al nemočen, pri takih simpl zadevah pa odgovori v sekundi....
Men je pa nerazumljivo da prodajaš avto, obenem bi pa rad namontiral večje gume zaradi boljšega izgleda.....
Že tako forum bolj ali manj životari ,neki vprasam zdej sm pa kregan . Šmrk .
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov