Misjo, kado! (Monsieur, cadeau!)

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
vrecha
Prispevkov: 537
Pridružen: Ne Feb 10, 2008 10:01 pm
Kraj: Ausrd
Kontakt:

Misjo, kado! (Monsieur, cadeau!)

OdgovorNapisal/-a vrecha » Po Mar 18, 2013 11:55 am

Ker je tudi tukaj na forumu prisotnih mnogo ljudi, ki svoja vozila uporabljajo predvsem za potovanja, vas vabim na branje in razmislek.

-> KliK <-

Razmišljanje je seveda napisano v polemičnem duhu, seveda je neortodoksno, ampak brez žaljivih namenov.

Debata in izmenjava mnenj dobrodošli.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 18, 2013 1:33 pm

Zunaj je obupno vreme, zato ne morem delati in imam še več kot običajno časa za bluzenje.
Hočeš debato? OK!
Nisem sicer ravno prepričan, da si odprt in toleranten do vse ostalih, predvsem različnih, mnenj, a saj verejetno smo taki tako ali tako vsi. A prosil si in tu je.

Kar nekaj sveta sem že prerajžal, ali kot bacek z agencijami ali kot solist sam s svojo kišto. In marsikje sem srečal te klice po darilih, miloščini, pomoči .... In nikjer mi to ni bilo všeč. Tudi ko tam pred Hoferjem roko steguje mlado dekle in milo gleda. A je to mogoče druga, še bolj žalostna, zgodba.

Najbolj sem o tem razmišljal predlani v divjinah Maroškega Atlasa, ko sva se z ženo res vozila po bogu za hrbtom krajih (čeprav so mobitelčke imeli skoraj vsi!). Ljudje so naju absolutno pustili na miru. Midva pa njih. Lep pozdrav, nasmeh, malo smo si pomahali in živeli smo vsak svoj lajf še naprej. Le otroci .... ti bi pa radi kaj dobili. Kateri pa ne? A niso prosjačili, ne, vedeli so, da morajo tisto darilce nekako prislužiti. Zato so iz njivic, ki so jih obdelovali, ob pogledu na avto, ki se je bližal, pohiteli na cesto in začeli odstranjevati kamenček, vejice.... Ni važno, če so mogoče to prej sami gor nametali. Čakali so na neko simbolično plačilo za svoje delo. Lepo so stali ob cesti in čakali. šele, ko sem se ustavil, so navalili. Nikoli jih ne bom pozabil, nikoli! Ponosni, delovni, pridni ... kapo dol! Takih ljudi pri nas ni!

Najslabši so mi bili v Mongoliji. Slabši kot v Indiji ali turističnih krajih v Egiptu. Čim si se ustavil (govorim o divjini, ne o mestih oz. naseljih) se je od nekod pojavil lokalec (ne otrok!) na motorju ali konju, včasih pozdravil, ponavadi ne in se postavil in čakal. Čakal. Čakal. Brez želje po klepetu ali kakšnem nasmehu. Potem mu (ji) začneš kaj dajati, bombone, kekse, pijači, sadje ... ko misli, da je dobil dovolj, se obrne in izgine. Večkrat brez besed. Obupen občutek. Mamutove izkušnje so mogoče/verjetno drugačne, a moje so pač take.

Pred 40 leti sem prvič bluzil po Maroku, ne bi bil jaz, če se ne bi zakopal in obstal v pesku. Pa mi je priletel na pomoč en lokalec in veselo pomagal kopati in porivati. Ko sem ga na koncu vprašal, kako se naj mu oddolžim, me je prosil za kakšno knjigo! Tudi njega očitno nisem pozabil.

A zakaj se to dogaja? Ker smo jih na to sami navadili. Ne mi, naši prvi predhodniki v tistih krajih. Zakaj? So jim hoteli pomagati? Dvomim. So imeli slabo vest? Mogoče. Smo se jih bali? Tudi mogoče. A nisem psiholog ali antropolog ali karkoli že, zato tega ne vem.

A nikoli ne pozabiti na kitajski, že milijonkrat zlajnan, pregovor: če hočeš komu pomagati, mu ne daj ribe, raje ga nauči, kako naj si jo sam ujame.

To je to.
LfilozofskiP Miran

PS: še nekaj: če že dajem ta darilca se poizkušam potruditi in jih nekaj dati tudi v roke najmanjšemu in najbolj oddaljenem otročičku.
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Allrounder
Prispevkov: 77
Pridružen: To Avg 24, 2010 10:25 am

OdgovorNapisal/-a Allrounder » Po Mar 18, 2013 2:51 pm

Dodajam svojih 5centov.

Bolj kot to, kje so, kako delajo ali ne delajo, ali so barabe ali ne, se je potrebno vprašati kaj jih k temu privede.

Ali je to pomankanje, razvajanje, kultura, vzgoja, morala ali kaj drugega?

Dejstvo je, da je današnji, predvsem zahodni in kapitalistični svet naravnan predvsem v krepitev kapitala. Predvsem materialnega. Že najmanjši otroci hočejo danes za Miklavža največje lego kocke in računalniške igre. Pred 20 leti je bilo zanje (nas) dovolj pest orehov in par mandarin.

Kako lahko torej pričakujemo, da v tretji svet to ne bo nikoli prišlo?
Ne, kapitalistično mišljenje je tam že prisotno, mogoče celo bolj kot tukaj.
Tudi tretji svet pozna televizijo, internet, medije in posledično vsakodnevni EPP. Od tam torej ta želja, pozneje že nuja po več in več. Producirajo jo seveda podjetja, ki želijo zaslužiti več in več, za svoj večji jutri...

Do tu je isto kot pri nas. Vedeti pa moramo, da tretji svet vseeno nima vseh superdupermarketov, trgovskih verig in infrastrukture, kot jo imamo doma. Če doma potrebujemo nekaj iz indije koromandije, pač to tudi dobimo.

V tretjem svetu pa iz tega nastaneta dve varianti:
A: Dotična oseba zadevo vidi v EPP. V državi ni niti ene trgovine, ki bi to zadevo imela. Ampak, sosedov otrok jo že ima? Kako to? Seveda, prinesli so jo turisti iz zahodnega sveta, ali pa je bila donacija žnj rallya ali nekega overlanderja - spet zahodnega sveta.

B: Dotična oseba zadevo vidi v EPP. Ker je trg malo razvit, se je ta zadeva začela prodajati šele pred kratkim, zato ima ceno navito in si je oseba ne more privoščiti. Predstavljajo si, da so v zahodnem svetu to že skoraj "odpadki" zato začnejo od tujih turistov pričakovati točno to. In zahtevati, ker je spet tu sosedov otrok, ki je dotično zadevo že dobil od nekega zahodnega overlanderja ali žnj rallya.

@ Miran: Delno se strinjam s tvojimi pogledi, vendar ne smemo gledati vsega skozi denar. Če ljudje nekaj delajo, dajejo v zameno, potem to ni problem. Darilca, ki jih daš najmanjšemu, najbolj oddaljenemu otročičku, takoj ko zaviješ za ovinek iztrgajo iz rok. Včasih takšne celo postavijo ob cesto, da izgledajo bolj ubogi.

Slaba vest zahodnjakov? Verjetno, vendar nismo mi krivi da je tako. Človek lahko pomaga po svojih močeh, vendar ne moremo parirati nekaterim družbam, ki "nadzorujejo svet". S tem, da jim dajemo darilca na lepe oči, še poslabšujemo situacijo za zanamce.

Iz svojih izkušenj vem, da mi Iranec pomoči ne bo zaračunal, Azerbajdžanec me bo olupil s tem da mi sploh ne bo pomagal, Turek pa bo sicer pomagal, vendar tudi zaračunal. Pa ni nujno tako.
Tako, da debate o Mongolih, Maročanih, Mavretancih, Brazilcih in Fincih odpadejo. Tu je odločilen vpliv medijev in vzgoje, verjetno tudi posamezne kulture. Medijev iz vidika pohlepa in vzgoje (kulture) iz vidika fehtarjenja.

LP N
Pajero Superselect: You can choose 2H, 4H 4HLc and 4LLc. If you're still in trouble, call JCB! >Tom Sheppard<

Uporabniški avatar
scala
Prispevkov: 132
Pridružen: Ne Mar 11, 2007 9:55 pm
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a scala » Po Mar 18, 2013 3:30 pm

Za določene države bi bilo treba upoštevati tudi zgodovino in kaj se je vse počelo z njimi skozi zgodovino. Za Afriko velja, da se je vedno gledalo kaj se bo pri njih dobilo, ne kaj bodo oni dobili. Vedno se je iskalo nafta, zlato, sadje ali kakšne druge dobrine. Potem pa so še tu njihovi voditelji, ki kupijo orožje in limuzine namesto, da bi vlagali v razvoj. V zameno so res dobili nekaj dobrin, večinoma pa prej obveznosti, ki so jih s težavo izpolnili, saj se je od njih pričakovalo nekaj, kar težko uresničijo. Dobili so materializem, ki ga prej niso poznali. Res je, da je vzgoja na prvem mestu, toda ko se nič ne spremeni v več letih na bolje, se tudi verjetno ljudje spremenijo..
Glede na preteklost smo še vedno lahko veseli tistih, ki nam podarijo nasmeh ali pomahajo v pozdrav in nam pustijo jesti svoje konzerve na njihovem dvorišču..
Avtocesta..slaba cesta..

Uporabniški avatar
vrecha
Prispevkov: 537
Pridružen: Ne Feb 10, 2008 10:01 pm
Kraj: Ausrd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » To Mar 19, 2013 4:46 pm

Pomoje je super, da imamo različna mnenja. Takoalitako ni mogoče, da bi se v vsem strinjali (bil bi to sila dolgočasen svet pomoje), ampak odprtost pa mislim da ni vprašljiva. Vsaj med nami, ki smo pripravljeni prostodušno javno napisati svoje mnenje, razmišljanja in izkušnje.
Odprtost je kot kaže bolj pod vprašajem pri tistih slovenskih overlenderjih, ki imajo že leta, če ne desetletja izkušenj, a ob kočljivih razpravah, kot je tale, raje molčijo.

Mene recimo zanimata predvsem dve stvari:
a) Kako se je stanje, ki ga opažamo, razvilo?
b) Kakšno je "najboljše" postopanje v dani situaciji?

Svoje mnenje o prvem vprašanju sem zapisal na blogu.
Drugo se mi zdi mnogo težje in pomoje nima enoznačnega odgovora. Včasih se mi zdi, da zadeve ocenjujemo iz preveč egoističnega stališča, bodisi zavestno (tako mi dajo mir) bodisi podzavestno (mehanizmi sokrivde ipd), redkokdo pa se poizkuša vživeti v situacijo na drugi strani. Kar se mi zdi škoda, moje izkušnje brez izjeme potrjujejo, da je trud, ki ga zahteva empatija, vedno bogato poplačan.

----------------

Glede prvega vprašanja je razlika med Miranovo in Mamutovo izkušnjo v Mongoliji zelo zanimiva. Po tem, ko so overlanderji kakšnih 10 let nazaj "odkrili" Mongolijo in smo lahko brali o turistično nedotaknjeni deželi, polni super pristnih ljudi, se je situacija iz leta v leto slabšala (govorim iz povzemanja izkušenj in mnenj, ki so zapisana na raznih overland blogih) in danes Miranovo mnenje sploh ni osamljeno. V bistvu zelo zgovorno in ne morem mimo dejstva, da to potrjuje moje zaključke.

NejcT je očitno še večji idealist od mene. :D Zato kar enači kapitalizem kot družbeno-ekonomsko ureditev in materializem kot pogled na sistem vrednot. Z njim se recimo ne bi strinjal, ko mu na koncu vžge na nacionalizem. :lol:

Scala pa recimo pomoje polaga preveliko težo na zgodovino. Pomniti zgodovino je pomoje luksuz razvitega sveta (pa še tukaj je tako-tako), tretji svet doesn't give a shit about history pomoje.

------------------------

Ampak hej, ne morem mimo občutka, da bi se tisti, ki imajo o zadevi največ izkušenj, debati najraje izognili ... :roll:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
Allrounder
Prispevkov: 77
Pridružen: To Avg 24, 2010 10:25 am

OdgovorNapisal/-a Allrounder » To Mar 19, 2013 6:20 pm

Ne, ne gre se za idealizem :lol:

Mogoče si narobe razumel, ne enačim obeh pojmov ampak predvsem razmišljanje v smeri kapitalizma in materializma kot njegove slabe posledice.

Ne vem pa, kje si iz mojega posta razbral nacionalizem :shock: :D
Pajero Superselect: You can choose 2H, 4H 4HLc and 4LLc. If you're still in trouble, call JCB! >Tom Sheppard<

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Mar 19, 2013 7:16 pm

Je... se onim tam za ideologijo. Žal se nam očitno ne.
Res je, kulture so različne. A povsod po svetu je ponavadi tako, da če prideš v goste, se gostitelju nekako zahvališ. Marsikje te je gostitelj res vesel in se tudi on tebi nekako zahvali. Mogoče je kakšen gostitelj res vesel, da je dobil v goste ljudi iz drugega sveta in jih rade volje pokaže tudi sosedom.
Mi smo pa ponavadi preveč naivni in vse vzamemo za sploh in oh idealistično. A svet ni idealističen. In življenje še manj. Tudi tisti iz bogu za hrbtom dežele, ki se mu sanja ne o kapitalu in luksuzu in vseh naših "dobrinah(??)", se mora prekleto truditi za vsakdanji košček hrane. In čeprav niso teoretično izobraženi (blagor njim) jim menjava dobrin predstavlja osnovo življenja. Saj ga nam tudi. In če te pogosti, obdari, ... pričakuje nekaj v zameno. In prav je tako!
V revnih deželah (kjerkoli že so) beračenje pogosto predstavlja edini način preživetja. In ker se določen del prebivalstva s tem preživlja, ni to nič čudnega in sramotnega. Zato so marsikatere vere dokaj razvile pomoč revnim in lačnim. In zato reveži pričakujejo dar od premožnejših. Pustimo zdaj tiste o organiziranih beraških mafijah. In vzvišeni predstavniki zahodne kulture so tem beračem občasno metali drobtinice iz svoje (pre)obložene mize. In berači so to vedno bolj pričakovali in špirala se vije navzgor...
Mi, offroadarski popotniki pa mislimo, ne vem od kje, da moramo prebivalcem dežel, ki jih obiskujemo, nekaj prinesti. Bonbončke, majčke, svinčnike, zvezke ... Kar preberite nekatere prispevke tudi tu na našem forumu. Ma kaj mislite, da jih res rabijo? Da jim pokažemo, da mi imamo, oni so pa dobri za stare cunje?? Pa kdo živi lepše? Jaz sem že doživel, da je vrečka z majčkami, ki sem jo vehementno dal mimoidočim karavanarjem, letela za prvo sipino. Enkart drugič na drugem koncu Afrike je pa zvezek z barvicami končal v grmovju za kočo.
In tu bom malo zabluzil: pred davnimi leti je ena punca iz Portoroža študirala v Franciji, tam spoznala enega lokalca in začela sta skupno življenje. Ko je prvič prišla na dom k njegovim staršem, ji je bodoča tašča razkazala sekret in jo poučila, kako se potegne vodo. Pred poroko so pa Francozi obiskali punco na njenem domu v Portorožu. Vila z bazenom in razgledom na morje, asfaltiran dovozna pot, fotr in mati vsak s svojim avtom... Veste, kako je bilo bodoči tašči nerodno.
Kaj hočem reči: ne sodimo ljudi in krajev po naših merilih in informacijah, ki jih imamo!
Alora, tole temo bomo zatežili do neskončnosti. Nujen je en zbor kje na kakšni samotni jasi, čimveč km od najbližje civilizacije, taborni ogenj in debatiranje do jutra...

A da odgovorim na vprašanje kaj storiti v primeru navala plizarjev. Jaz ponavadi ne dam nič, se pa nasmehnem in kakšno prijazno rečem. Oni otroci v Maroku iz mojega prvega oglašanja so delali in ne beračili!!!

Howgh, Ich habe gesprochen!
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
pajk
Prispevkov: 686
Pridružen: To Jun 30, 2009 10:58 am
Kraj: Šk. loka

OdgovorNapisal/-a pajk » To Mar 19, 2013 7:43 pm

tako všeč mi je ta tema, da si ne morem pomagat, da nebi tudi jaz pristavil svoj aspekt :)

najprej bi rad delil moj pogled na Maroško deželo, ki sem jo v svoji kratki zgodovini obiskal 2x.
prvič ko sem prišel tja sem doživel tak kulturen šok da mi je kar nekaj dni na glavi pisalo da sem največji turist :) seveda so to domačini s pridom izkoriščali in posledično pustili na meni vtis da je Maroko ena brezvezna dežela, polna umazanije in pokvarjenih ljudi ki ti ne dajo miru (v smislu, buy this, buy that, nategancije, itd itd).
ko sem šel tja drugič, sem bil bistveno bolj pripravljen in sem vedel kam grem. bistvena razlika je bila tudi da sem obravnaval ljudi veliko bolj kot soljudi. vzel sem si čas za njih, se malo pomenil z njimi. tudi s tistimi ki so me hoteli izkoristiti (in na koncu se je izkazalo da te, izkoriščevalski in vsiljivi ljudje niso nujno slabi. vsak se pač po svoje bori za preživetje in ker je Maroko kraj kjer je polno skeširanih ameriških, avstralskih in drugih turistov ki brezglavo mečejo denar od sebe to ljudje pač izkoriščajo) torej tako kot mi izkoriščamo rudnine določenih držav, tako prebivalci določenih držav izkoriščajo neumne in denarja polne turiste :)
tak občutek sem dobil tudi v drugih afriških krajih in mestih kamor sem se vrnil nazaj.

sploh po tem ko sem obiskal druge dežele južnejše od Maroka sem povzel sklep da je Maroko ena bolj prijaznih in fajn dežel v Severni in Zahodni Afriki (govorim o državah kjer sem bil).

drugič kaj več.

dodal bi sam še to da Togo je pa najbolj ubupna država kar se tiče sitnarjenja. sem dodatno pohodil plin da sem jo prečkal, in to samo zaradi ljudi! če povprečen Togočan zna en angleški stavek bo to zagotovo: Give me money
in to je pripeljalo celo tako daleč da sem nekje na kilometru cestnega odseka prišel do treh zapornic (ponavadi štrik) kjer je poleg stala mladina in zahtevala denar. itd. itd.

ne bi rad obsojal nikogar, niti se ne počutim kompetentnega za to, ampak verjamem tvojem tvoji hipotezi da so rejliji prispevali dober del k takemu odnosu domačinov.

hehe. vidim da me je miran prehitel z določenim pointom ki ga sam poskušam dosečt (predolgo pišem post :D ).
super vesel sem da se na forumu spet odvija ena vrhunska debata 8)

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Mar 19, 2013 10:22 pm

V katero kategorijo pa naj vtaknem tisto kurbo od ukrajinskega policaja, ki mi je v njegovem avtu dobesedno iz denarnice ukradel 160 EUR? :evil: :evil: :evil:
Se moram popraviti: to ni bila kraja, to je bil rop!
Ku... nemarna!!!
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Allrounder
Prispevkov: 77
Pridružen: To Avg 24, 2010 10:25 am

OdgovorNapisal/-a Allrounder » Sr Mar 20, 2013 7:02 pm

V slučajna naključja :lol:

To se ti lahko zgodi tudi v Sloveniji :twisted:
Pajero Superselect: You can choose 2H, 4H 4HLc and 4LLc. If you're still in trouble, call JCB! >Tom Sheppard<

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6653
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

Re: Misjo, kado! (Monsieur, cadeau!)

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Sr Mar 20, 2013 9:03 pm

vrecha napisal/-a:
Razmišljanje je seveda napisano v polemičnem duhu, seveda je neortodoksno, ampak brez žaljivih namenov.



:aplavz: najs :nazdravljamo:

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6653
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Sr Mar 20, 2013 11:36 pm

NejcT napisal/-a:
Slaba vest zahodnjakov? Verjetno, vendar nismo mi krivi da je tako.



Kdo pa drug? In to fejst! Če rabiš dokaze ti jih stresem iz rokava........
Dejstvo je da drugače dojemamo svet in potem vsem okoli sebe vsiljujemo svoje mnenje in način življenja. Ker imamo slabo vest imamo posledično tudi kratek zgodovinski spomin.............medtem ko ga drugi, katerih marketing še ni dosegel imajo.........
Ko pride tujec k nam bi radi da se takoj socializira in navzame naših nazorov in pogledov na svet, sprejme naše zakone (kar tudi mora) medtem ko gremo mi samo skozi njihov svet, bi pa radi (spet) da se oni prilagajajo nam in našem načinu življenje.........kot cerkev..........milom ili silom.
Koji če urac bušmanu mobilc, če nima koga poklicat. Bledoličniki tega pač ne dojemamo da ga on ne rabi, nam pa brez njega živeti ni........

Uporabniški avatar
tim
Prispevkov: 146
Pridružen: Sr Maj 31, 2006 2:39 pm
Kraj: vir
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a tim » Po Jun 10, 2013 8:44 pm



Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov