Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji
kloshar napisal/-a:ne, to je za pasterizacijo mleka
No, tipičen primer gorenjske miselnosti:
aparat, ki stane .... koliko - 1000 EUR... boš zasral s starim oljem, zato, da boš na leto ... koliko - 150 EUR ... prihranil. Raje ga prodaj v jaslice, da bodo z njim mleko, preden ga v dudke nalijejo, na toplem držali.
LP Miran
PS: kaj si k meni v šolo hodil??
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
lej miran, to je tkole: krave, ki sem jih imel (18 kom) in sem mleko pasteriziral, sem prodal, ostale so mi le še tri koze, ki pa dajo le tolk mleka, da ga sam popijem....pasterizator pa mi je ostal in ga bom uporabil za različne namene: pozimi za kuhanje čaja na smučiščih, poleti za kuhanje pasulja na offroad srečanjih, v vmesni sezoni pa bom hodil z njim v himalajo in kuhal čaj (ali pa ledeni čaj) alpinistom, ko pa ne bom delal ničesar od tega, bom pa dizel za avto kuhal.... ko ga bom dost nakuhal, bom pa še dizel avto kupil, zdaj mam same bencinarje.....tko da bo dnarja ko dr**a.....
prodam ga pa ne....da ne bo kdo kaj zaslužil z njim....
LgorenjskiP
prodam ga pa ne....da ne bo kdo kaj zaslužil z njim....
LgorenjskiP

hehe tole zgoraj je blo mal za šalo....ker pasterizatorja ne rabim več in ne vem, kdo bi ga rabil, sem se ob branju posta na prejšnji strani spomnil, da bi mogoče to lahko porabil za kuhanje dizla.... sj če mi bi kdo razložil, za kaj bi ga lahko še uporabljal, bi blo tut fajn...z veseljem sprejmem predloge...pa tut prodam ga, če ga kdo rabi...
lp
lp

miran napisal/-a:kloshar napisal/-a:ne, to je za pasterizacijo mleka
No, tipičen primer gorenjske miselnosti:
aparat, ki stane .... koliko - 1000 EUR... boš zasral s starim oljem, zato, da boš na leto ... koliko - 150 EUR ... prihranil. Raje ga prodaj v jaslice, da bodo z njim mleko, preden ga v dudke nalijejo, na toplem držali.![]()
LP Miran
PS: kaj si k meni v šolo hodil??
Jah ne vem no, jst bom ravno zdele kakega jurcka zapravu za napravo, vendar se je itak ze placala - da ne govorim kaj sele bo, k bo zdej 100 krat lazje.
Odvisno koliko tega rabis in koliko se vozis.
Kako se vam kaj zdi moj projekt?
Še kakšna malenkost se bo verjetno pojavila za odpravit ma to je v osnovi to.
5 ventilov, 2 manomentra, 1 črpalka, 1 bojler, 2 filtra, tlačni regulator, ....blablablabla....upam da je bilo vredno.
Pa še pelješ ga kot karjolo brez problema, ima dve kolesci in ročaja se podaljšata ven.

Še kakšna malenkost se bo verjetno pojavila za odpravit ma to je v osnovi to.
5 ventilov, 2 manomentra, 1 črpalka, 1 bojler, 2 filtra, tlačni regulator, ....blablablabla....upam da je bilo vredno.
Pa še pelješ ga kot karjolo brez problema, ima dve kolesci in ročaja se podaljšata ven.

DA ŠE JAZ DODAM ENO REŠITEV
FILTR ZA TRAKTOR 26E (KARTUŠA ZA MENJAVO 2.8E)
ZVRTAL SEM TRI LUKNJE V STEKLO , IZDELAL DVA PRIKLJUČKA ZA NAPAJANJE IN EN NOSILEC CEKASA , RAZDRL ŽIČNI UPOR , NAPEL CEKAS IN SESTAVIL .
GRELEC VLEČE 4.8A PRI 13.8V KAR ZNESE 66W ZARADI PADCA NAPETOSTI JE DEJANSKO 60W
FILTER SE MI NEBO VEČ MAŠIL KO JE HLADNO
TRNUTNO VOZIM NA ODPADNO HIDRAVLIČNO OLJE + 10% NAFTE + 3% BENCINA VŽIGA IN DELUJE ODLIČNO
SLIK MI NE RATA PRIPOPAT , ČE KOGA ZANIMA POŠLJEM PO MEJLU
FILTR ZA TRAKTOR 26E (KARTUŠA ZA MENJAVO 2.8E)
ZVRTAL SEM TRI LUKNJE V STEKLO , IZDELAL DVA PRIKLJUČKA ZA NAPAJANJE IN EN NOSILEC CEKASA , RAZDRL ŽIČNI UPOR , NAPEL CEKAS IN SESTAVIL .
GRELEC VLEČE 4.8A PRI 13.8V KAR ZNESE 66W ZARADI PADCA NAPETOSTI JE DEJANSKO 60W
FILTER SE MI NEBO VEČ MAŠIL KO JE HLADNO
TRNUTNO VOZIM NA ODPADNO HIDRAVLIČNO OLJE + 10% NAFTE + 3% BENCINA VŽIGA IN DELUJE ODLIČNO
SLIK MI NE RATA PRIPOPAT , ČE KOGA ZANIMA POŠLJEM PO MEJLU
Lep pozdrav! ALEŠ
No zaj pa sem spet v dilemi....
Včeraj sem s servisa prinesel bosch črpalko in šobe. Sicer pač obnova zarad starosti in kilometrine ampak sma z majstrom se malo pomenla o možnosti jedilnega olja....
In sicer pravi da je to največja katastrofa kar je možno.....servisira dost bosch sistemov in med drugim tud take, ki vozijo na olje.....od polomljenih rotorjev v črpalki,zamašenih šob,uničenih semeringov.....pravi da na kratki rok mogoče celo gre na dalši rok pa sol, ki je primešana olju razžira vse kar je možno,uničuje pumpe in šobe....
In zaj pa sem spet v dilemi..... 500 evrov sem odštel za obnovo in mi res ni da bi čez eno leto dajal enako ali pa še prej.... čeprav bi na olje pridobil 200 evrov na mesec.... ampak do onemoglosti pa tudi ne moreš samo obnavljat....
Včeraj sem s servisa prinesel bosch črpalko in šobe. Sicer pač obnova zarad starosti in kilometrine ampak sma z majstrom se malo pomenla o možnosti jedilnega olja....
In sicer pravi da je to največja katastrofa kar je možno.....servisira dost bosch sistemov in med drugim tud take, ki vozijo na olje.....od polomljenih rotorjev v črpalki,zamašenih šob,uničenih semeringov.....pravi da na kratki rok mogoče celo gre na dalši rok pa sol, ki je primešana olju razžira vse kar je možno,uničuje pumpe in šobe....
In zaj pa sem spet v dilemi..... 500 evrov sem odštel za obnovo in mi res ni da bi čez eno leto dajal enako ali pa še prej.... čeprav bi na olje pridobil 200 evrov na mesec.... ampak do onemoglosti pa tudi ne moreš samo obnavljat....
nobeden izmed majstrov nima nobenih izkusenj z oljem.Ce pa jih ze imajo pa je to 1 tank sistem, ko ljudje direkt olje noter v kestl zlivajo.Ce si umislis 2 tank sistem, ne bo tezav s polomljenimi deli bosch pumpe...Kar se pa soli tice, jo je pa tako malo da tudi ce das na 100.000km pumpo in šobe obnovit si spet zelooo profitiral ter mnogo manj onesnaževal.Vceraj sem sesalni kolektor dol vzel-ventili so bili kot novi-olje zgori brez saj...
PS:ce mislis imet 1 tank sistem, vozi na pol pol in nima kej bit,poleti pa komot 70%-30%
PS2:vem da si custveno navezan na avto ampak vecno pa tud ne bo trajal-tudi mi ne
PS:ce mislis imet 1 tank sistem, vozi na pol pol in nima kej bit,poleti pa komot 70%-30%
PS2:vem da si custveno navezan na avto ampak vecno pa tud ne bo trajal-tudi mi ne
lisko napisal/-a:No zaj pa sem spet v dilemi....
A nismo že enkrat razpravljali o tem, da sol ni topna v olju? Polarna in nepolarna topila?
Zlomljen rotor pumpe... "pumpencrash" pravijo na fmsoju....
to se zgodi, ko pri mrzli pumpi pelješ recimo v klanec, v višjimi obrati, in ko spustiš gas, da bi prešaltal, utrga rotor. =>izogibat se vožnji v višjimi obrati pri mrzli pumpi. To se pozimi zgodi tudi kašnemu, ki vozi na nafto.
Sigurno je predvsem na odpadno olje več problemov, kot na nafto. Si pa more vsak sam preračunat. Če boš dal jurja za novo pumpo in še 300 eur za montažo, potem bo sigurno bolj slaba računica.
Ponavadi pa ljudje vse težave pripišejo kar olju. Če ima pumpa 10 let stara tesnila in 200k km za sabo, se bo kmalu uscala na olje.
Moja se je uscala po 1500 km na olje, pred tem pa je bp naredila okoli 50k km na biodizel. Strošek predihtanja je bil naravnost smešen.
Mimogrede, na Xantiji imam 70.000 km z oljem, s prvo pumpo.
Trenutno se pa spopadam z zanimivim problemom, gorivo mi je oživelo. Mikroorganizme sem/smo fasal v dveh od petih avtov. Upam, da bo Grotamar pomagal. Če ne drugače, bo treba rezervoar dol vzet.
Kok jaz razumem spusti semering na pogonskem delu.....lahko teče v motorno olje (pogon prek ketne ali zobnikov) ali pa teče mimo po jermenu (jermenski prenos)
gregor: avto je bil novi dizl z bosch pumpo namensko kupljen da se bo vozil na olje....
Sicer pa res.....vsak si bo sam preračunal....jaz v jeepa vem da ne bom tankal olja... bi se splačal ampak ne upam reskirat ker na žalost vem kok dela je to menjat....(pa stroškov) .....probujem pa s petko po malem...
gregor: avto je bil novi dizl z bosch pumpo namensko kupljen da se bo vozil na olje....
Sicer pa res.....vsak si bo sam preračunal....jaz v jeepa vem da ne bom tankal olja... bi se splačal ampak ne upam reskirat ker na žalost vem kok dela je to menjat....(pa stroškov) .....probujem pa s petko po malem...
lisko napisal/-a:Samo z dvigom motornega olja..... ali pa s padanjem pritiska v motorju.....oboje sem imel jaz.... "olja" v motorju vedno več.....pritisk pa vedno nevarnejši....
Tole je najbolj nevarno, ja. Nič posebnega ni opazit.
Ko pa imaš nekaj % rastlinskega olja v motornem, se pa zgodi polimerizacja in lahk pol mašine razdreš, da vse spereš. Če si seveda pravi čas opazil lučko za padec tlaka.
Pumpa začne spuščat na semeringu, ali pa kje drugje, meni je na spoju med nizkotlačnim in visokotlačnim delom. Ko sem šel od doma, še ni spuščalo. Ko sem po 200 km prišel domov, pa je bil poden in zadnji del avta "izoliran" z oljem.
Na kolegovi xantiji je pa spustil oring spodaj na enem pokrovčku pumpe.
Lisko, veš mogoče, kak avto, in kakšna predelava? In kakšno olje, novo, odpadno?
BEREM TELE VAŠE RAZPRAVE PA SE NIČ NE SEKIRAM
MOJ MERCEDES PELJE BREZ PROBLEMOV NA EN TANK SISTEM . IMAM DOMA NAREJEN IZMENJEVALEC KI OLJE POGREJE NA CCA 40 STOPINJ , CEVI 12 mm FILTER Z GRELCEM JE ŠE NA MIZI .
NAREDIL SEM 10000KM NA NOVO 100% OLJE 3000KM NA RABLENO +20% NAFTE ZADNJIH 5000 PA NA HIDRAVLIČNO +20% NAFTE +3% BENCINA KER JE BILO ŽE HLADNO PRI MINUS 10 KRESNE KO ŠUS . RABLJENEGA ZDAJLE NE BOM TOČIL KER SE MOČNO ZGOSTI TUDI ČE JE MEŠAN Z NAFTO
AVTO IMA 450TKM MOTOR BOSCH PUMPA IN ČRPALKA SO ŠE FABRŠKI ŠOBE SEM PREVERIL PA SO ODLIČNE ZAMENJAL SEM EDINO GRELNE SVEČKE IN ENEPAR FILTROV SEM ZAPACAL . ENKRAT SEM NALIL ENO OLJE RASTLINSKEGA IZVORA KI PA NI DOBRO ZGOREVALO IN KO AVTO NI ŠEL VEČ DOBRO SEM POGLEDAL OLJE , ČRNA PASTA , PA SEM IZPUSTIL VEN KOT JE PAČ ŠLO NATOČIL NAFTO NOTR NAREDU EN KROG IZPUSTIL IN ŠE ENKRAT NATOČIL NAFTO SPET EN KROG IZPUSTIL ZAMENJAL OLNI FILTER NATOČIL NOVO OLJE PA GAS .
VELIKO OKVAR KI JIH OPISUJETE NA FORUMU BI SE TAKO ALI TAKO ZGODILE ČEPRAV BI VOZILI NA DIZLA MORDA MALCE KASNEJE , VEČINA PA SO VZROK SLABO VZDRŽEVANJE VOZILA IN TIŠČANJE HLADNEGA MOTORJA , KO JE TEMPERATURA V DELOVNEM OBMOČJU PA KAR PO GASU . MOJ MECI IMA 2.8 TONE PA GA VSAK DAN TERAM 30 KM V ENO SMER PA ŠE NAZAJ 120KMH TO JE NA POLNO KER VEČ ITAK NE GRE . V DOBER MERCEDESOV MOTOR TIPA 601 602 614 ITD BREZ TEŽAV POLETI TOČITE JEDILCA ČE JE PA MOTOR ŽE SLAB IN TUDI NA NAFTO NEGRE VEČ DOBRO BO ŠE SLABŠE ŠEL NA JEDILCA .
MOJ MERCEDES PELJE BREZ PROBLEMOV NA EN TANK SISTEM . IMAM DOMA NAREJEN IZMENJEVALEC KI OLJE POGREJE NA CCA 40 STOPINJ , CEVI 12 mm FILTER Z GRELCEM JE ŠE NA MIZI .
NAREDIL SEM 10000KM NA NOVO 100% OLJE 3000KM NA RABLENO +20% NAFTE ZADNJIH 5000 PA NA HIDRAVLIČNO +20% NAFTE +3% BENCINA KER JE BILO ŽE HLADNO PRI MINUS 10 KRESNE KO ŠUS . RABLJENEGA ZDAJLE NE BOM TOČIL KER SE MOČNO ZGOSTI TUDI ČE JE MEŠAN Z NAFTO
AVTO IMA 450TKM MOTOR BOSCH PUMPA IN ČRPALKA SO ŠE FABRŠKI ŠOBE SEM PREVERIL PA SO ODLIČNE ZAMENJAL SEM EDINO GRELNE SVEČKE IN ENEPAR FILTROV SEM ZAPACAL . ENKRAT SEM NALIL ENO OLJE RASTLINSKEGA IZVORA KI PA NI DOBRO ZGOREVALO IN KO AVTO NI ŠEL VEČ DOBRO SEM POGLEDAL OLJE , ČRNA PASTA , PA SEM IZPUSTIL VEN KOT JE PAČ ŠLO NATOČIL NAFTO NOTR NAREDU EN KROG IZPUSTIL IN ŠE ENKRAT NATOČIL NAFTO SPET EN KROG IZPUSTIL ZAMENJAL OLNI FILTER NATOČIL NOVO OLJE PA GAS .
VELIKO OKVAR KI JIH OPISUJETE NA FORUMU BI SE TAKO ALI TAKO ZGODILE ČEPRAV BI VOZILI NA DIZLA MORDA MALCE KASNEJE , VEČINA PA SO VZROK SLABO VZDRŽEVANJE VOZILA IN TIŠČANJE HLADNEGA MOTORJA , KO JE TEMPERATURA V DELOVNEM OBMOČJU PA KAR PO GASU . MOJ MECI IMA 2.8 TONE PA GA VSAK DAN TERAM 30 KM V ENO SMER PA ŠE NAZAJ 120KMH TO JE NA POLNO KER VEČ ITAK NE GRE . V DOBER MERCEDESOV MOTOR TIPA 601 602 614 ITD BREZ TEŽAV POLETI TOČITE JEDILCA ČE JE PA MOTOR ŽE SLAB IN TUDI NA NAFTO NEGRE VEČ DOBRO BO ŠE SLABŠE ŠEL NA JEDILCA .
Lep pozdrav! ALEŠ
gregor napisal/-a:lisko napisal/-a:Samo z dvigom motornega olja..... ali pa s padanjem pritiska v motorju.....oboje sem imel jaz.... "olja" v motorju vedno več.....pritisk pa vedno nevarnejši....
Tole je najbolj nevarno, ja. Nič posebnega ni opazit.
Ko pa imaš nekaj % rastlinskega olja v motornem, se pa zgodi polimerizacja in lahk pol mašine razdreš, da vse spereš. Če si seveda pravi čas opazil lučko za padec tlaka.
Pumpa začne spuščat na semeringu, ali pa kje drugje, meni je na spoju med nizkotlačnim in visokotlačnim delom. Ko sem šel od doma, še ni spuščalo. Ko sem po 200 km prišel domov, pa je bil poden in zadnji del avta "izoliran" z oljem.
Na kolegovi xantiji je pa spustil oring spodaj na enem pokrovčku pumpe.
Lisko, veš mogoče, kak avto, in kakšna predelava? In kakšno olje, novo, odpadno?
Zato pa je Mercedesova 190tka špica, ker imaš števec tlaka olja.
Kako si pogruntal, da ti je gorivo oživelo. Kaj to pomeni in kakšne so lahko posledice? Če bi točil notri ene dva tanka nafto, ne bi pocrkalo?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov