Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji
Hja. Mrežo si je treba nardit. Jaz sem šele na začetku
Hanz, s štiri mesece starim računom iz Cmureka, al pa se enostavno prijaviš na carini. ddv ni trošarina in račun iz špara ni dovolj. Sicer pa, valjda ga nisi vkradel, tako da itak nima smisla.
Sej vem, da je glupo vse skupaj. Ampak mora bit. Glejte, kdo nam dela zakonodajo. Valda bo glupa
Sicer pa obstaja še tretja varianta. Pri nas se ZELO pogosto izvajanje zakona (pač po sili potrebe) prilagodi realnim situacijam, tako da sploh ni nujno, da bo na cesti kdorkoli kompliciral. Mogoče dejansko pišejo kazni samo za kurilca.
Hanz, s štiri mesece starim računom iz Cmureka, al pa se enostavno prijaviš na carini. ddv ni trošarina in račun iz špara ni dovolj. Sicer pa, valjda ga nisi vkradel, tako da itak nima smisla.
Sej vem, da je glupo vse skupaj. Ampak mora bit. Glejte, kdo nam dela zakonodajo. Valda bo glupa
Sicer pa obstaja še tretja varianta. Pri nas se ZELO pogosto izvajanje zakona (pač po sili potrebe) prilagodi realnim situacijam, tako da sploh ni nujno, da bo na cesti kdorkoli kompliciral. Mogoče dejansko pišejo kazni samo za kurilca.
Po mojem mnenju je to bolj možno, ker se na kurilca vozi veliko več ljudi kot pa na ras. olje. Pomoje je tudi težje izvest carinikom eno laboratorijsko vajo sred ceste in ugotovit kaj dejansko imaš v rezervarju, če imaš napr. 50:50-ras. olje/diesel
Predvsem se jim gre (vsaj tko je blo cca. 4leta nazaj),da navadna nafta ni slučajno razfarban kurilc, zato vzame seboj vzorec iz kestlna v kombi doda v epruvetko nek indikator, pretrese, počaka 1-2 min poj se pa pokaže rdeča al pa svetlo rumena barva in pa sevede nadaljni postopek(srečno vožnjo al pa si naj...) Kakšne postopke imajo zdej mi ni jasno.
Če kdo ve že kej več nej pove.
Predvsem se jim gre (vsaj tko je blo cca. 4leta nazaj),da navadna nafta ni slučajno razfarban kurilc, zato vzame seboj vzorec iz kestlna v kombi doda v epruvetko nek indikator, pretrese, počaka 1-2 min poj se pa pokaže rdeča al pa svetlo rumena barva in pa sevede nadaljni postopek(srečno vožnjo al pa si naj...) Kakšne postopke imajo zdej mi ni jasno.
Če kdo ve že kej več nej pove.
Evo, nova "zvezda" je rojena.
Mercedes Benz 190D 2.5
Izmenjevalec + elektricno gretje pred pumpo za zagon (home made).
Sem pa geldal in ima ta avto ze tovarnisko izmenjevalec toplote. Skoraj ne more biti drugega, v neko ohisje gredo cevi za vodo in nafto skupaj. Mesalec najbrz ni.
Mogoce je ravno to razlog, da tecejo brez predelav brez problemov.
PS: Na olje se nisem probal, cakam da se sprazni rezervar.
Mercedes Benz 190D 2.5
Izmenjevalec + elektricno gretje pred pumpo za zagon (home made).
Sem pa geldal in ima ta avto ze tovarnisko izmenjevalec toplote. Skoraj ne more biti drugega, v neko ohisje gredo cevi za vodo in nafto skupaj. Mesalec najbrz ni.
Mogoce je ravno to razlog, da tecejo brez predelav brez problemov.
PS: Na olje se nisem probal, cakam da se sprazni rezervar.
lep pozdrav vsem. končno en konkreten odgovor od naših organov.
na mail, v katerem sem vprašal:
"Zanima me, kakšne so kazni (sankcije) za:
Posameznika, ki brez koncesije zbira odpadna gospodinjska olja in masti po
stanovanjih, hišah.
Posameznika, ki brez koncesije zbira odpadna gospodinjska olja in masti pri
pravnih osebah (gostilne, restavracije, ipd.).
Za pravno osebo (gostilno, restavracijo, ...), ki oddaja olja posamezniku
brez koncesije za zbiranje teh olj."
sem dobil na irsop odgovor:
"V kolikor oseba ne razpolaga z dovoljenjem za zbiranje navedenih odpadkov
oz. če ni vpisana v evidenco zbiralcev odpadkov, se v skladu z Zakonom o
varstvu okolja kaznujeta pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik z
globo 6259 EUR, odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika
1877 EUR in 625 EUR posameznik."
na mail, v katerem sem vprašal:
"Zanima me, kakšne so kazni (sankcije) za:
Posameznika, ki brez koncesije zbira odpadna gospodinjska olja in masti po
stanovanjih, hišah.
Posameznika, ki brez koncesije zbira odpadna gospodinjska olja in masti pri
pravnih osebah (gostilne, restavracije, ipd.).
Za pravno osebo (gostilno, restavracijo, ...), ki oddaja olja posamezniku
brez koncesije za zbiranje teh olj."
sem dobil na irsop odgovor:
"V kolikor oseba ne razpolaga z dovoljenjem za zbiranje navedenih odpadkov
oz. če ni vpisana v evidenco zbiralcev odpadkov, se v skladu z Zakonom o
varstvu okolja kaznujeta pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik z
globo 6259 EUR, odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika
1877 EUR in 625 EUR posameznik."
EUROSPIN NOVA GORICA. Pakirano po 5l.
V LIDLU v STARI GO je pa se par centov cenejs, sam je po en liter - se mi ne da je....
Zdaj trenutno mam 10 l novega notr 30 litrov starega in 20 litrov nafte.
Neke obcutne razlike pri moci motorja ni opaziti. Avto ze v osnovi ni dirkalnik in je bolj len. Sicer ne vem a samo moj ali so nasplosno bolj leni.
LP
V LIDLU v STARI GO je pa se par centov cenejs, sam je po en liter - se mi ne da je....
Zdaj trenutno mam 10 l novega notr 30 litrov starega in 20 litrov nafte.
Neke obcutne razlike pri moci motorja ni opaziti. Avto ze v osnovi ni dirkalnik in je bolj len. Sicer ne vem a samo moj ali so nasplosno bolj leni.
LP
V kolikor oseba ne razpolaga z dovoljenjem za zbiranje navedenih odpadkov oz. če ni vpisana v evidenco zbiralcev odpadkov, se v skladu z Zakonom o varstvu okolja kaznujeta pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik z globo 6259 EUR, odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika 1877 EUR in 625 EUR posameznik
Po moji kmečki nepravniški logiki, bi (poudarjam BI) se ta odgovor lahko razumel tudi tako, da za nekoga, ki ni niti sp niti predstavnik oz. odgovorna oseba pravne osebe, kazen sploh ni predvidena. Predpisovustvarjalec očitno ni računal na neke Pinke Palinke, ki za svoj lasten oseben hec in šparanje odpadno olje zbirajo
Važno, da lepo diši. Kaj okoli pusta je dišalo po krofih??? mmmmm
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
Fiser, za mercedeza kot je tvoj poleti sploh ni potrebna nobena predelava .Pozimi pa rabiš predgretje z vodo ali grelcem filtra ,pa večje ljtnge 12mm ko je pod -10 pa še 2l bencina na tank(da sploh užge) pa gre ko metek. Pod -20 nebo nič ker se olje zgosti v pasto in tudi če vžge potem zmanjka goriva ker iz tanka nič gor ne prteče (daj olje v zmrzovalnik za poizkus , pa boš videl kako zgleda) , Rešitev -doli pol nafte in upaj . Dejansko pa bi potreboval ogrevanje tanka . Pri mojem kombiju je bajpas tako izdaten da toplo olje teče nazaj v tank in ogreva filter v tanku in njegovo okolico . res pa je da pod -10 nisem vozil, pa malo bencina sem imel notri . 

Lep pozdrav! ALEŠ
Ja zdej k je novo notr je res dobr vojn.
Malce zajebano ce hoces bit na dieti in imas odprt sibedah, imas obcutek da imajo po celi soski piknike.
PS: Vem da dela mercedes brez predelav a je ze bolje tako, skoduje mu zagotovo ne. Pozimi pa se bom vozil na pol/pol v nasem koncu pa pretiranega mraza tako ali tako ni.
LP
Malce zajebano ce hoces bit na dieti in imas odprt sibedah, imas obcutek da imajo po celi soski piknike.
PS: Vem da dela mercedes brez predelav a je ze bolje tako, skoduje mu zagotovo ne. Pozimi pa se bom vozil na pol/pol v nasem koncu pa pretiranega mraza tako ali tako ni.
LP
Še nekej glede trošarin in zakonov: http://razgledi.com/blog/2007/03/20/kdo ... istrirati/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov
Kje pa dobiš olje za tako ceno?