Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji
rtesert napisal/-a:Hej hej!
Kako vsi skupaj? Žal nisem šel na piknik, ker sem imel izpit dva dni kasneje![]()
Kako je blo? a je bil tud tisti sivi iz Vrbovega loga, ki je tako rad iskal pozornost lani?
Seveda je bil.
Torej: najprej bi vprašal, kako lahko uporabim ta podatek:
VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05//1896ccm/96kW/BOSCH/UI
VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05/AVF/4cyl./1896ccm/96kW/130,56PS/BHP/4000min-1/BOSCH/UI/1-Tank
a to so kake spletne strani? Katera je potlej domena? Da to zlepim in uporabim...
elsbett.de
Ne vem, kaj bi rad uporabil. Gre za TDIja črpalka/šoba, elsbett to predeluje na 1tank sistem.
Drugo, prodajam Golfa in bom prešel na astro. Bi mel kdo golfa?link je tule:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2322640
Sem ga malo pritiskal po avtocesti in je rigno :/
Pri ceni imaš eno cifro preveč.
Drugač, tisti, ki imate 2-tank: to ste kupli originalne tanke, al mate kake improvizacije? jaz se nagibam k temu, da bi mel kr tank iz kakega avtoodpada v kuferamu. lepo pršraufan na tla.. Skor ne bi dal 150€ (+ bogve kolko je prevoz) za tiste rdeče kište iz nemčije
Moje mnenje: čimmanj improvizacije.
Za varnost in odgovornost v primeru kake nesreče se gre.
Drugače pa rdeče škatle dobiš tudi pri nas, npr www.kapitanov-diskont.net
jah... bom moral malo znižat tole ceno ja
Pri elsbett pa me zanima, kje in kako najdem tale spisek avtomobilov, ki se jih da predelat, al kaj je to... kaj pomeni "VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05/AVF/4cyl./1896ccm/96kW/130,56PS/BHP/4000min-1/BOSCH/UI/1-Tank" in od kood sta s Fisherjem to Copy-pastala?
Drugač pa, originalni tank s papirji ti nič ne pomaga, če zadeve pol tud ne homologiraš,ne? kolk pa stane kaj homologacija? jaz mam v glavi cifro 150€, ampak nisem ziher..
Ostalo pa itak ni domena homologacije... El.grelce si delam sam, ker sem se odločil, da to naredim bolje, kot so tile, ki se jih da kupit
Pri elsbett pa me zanima, kje in kako najdem tale spisek avtomobilov, ki se jih da predelat, al kaj je to... kaj pomeni "VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05/AVF/4cyl./1896ccm/96kW/130,56PS/BHP/4000min-1/BOSCH/UI/1-Tank" in od kood sta s Fisherjem to Copy-pastala?
Drugač pa, originalni tank s papirji ti nič ne pomaga, če zadeve pol tud ne homologiraš,ne? kolk pa stane kaj homologacija? jaz mam v glavi cifro 150€, ampak nisem ziher..
Ostalo pa itak ni domena homologacije... El.grelce si delam sam, ker sem se odločil, da to naredim bolje, kot so tile, ki se jih da kupit
Fisher napisal/-a:Gregor:
V mislih sm mel katere nastavke vzamme pri tramontani.
Ker na tvojem linku jih je pač več, pa ne vem čemu so različni?
Prvega ali drugega iz linka, odvisno a boš naprej delal s pol cole ali 3/4.
Vložke pa sedimentne 1 mikron oziroma pralni nevem okoli 60 mikronov al koliko je. Pa kr pokliči jih, bo najhitreje. Preko online trgovine se jim včasih kako naročilo zgubi
No, da se še jaz oglasim, ki sem zvisel pri brezplačnem dolivanju: tudi z moje strani zahvala organizatorjem za uspel (in tudi poučen) piknik.
P.S.: Našel sem problem, zakaj mi je olje teklo, ko je bila pumpa prižgana: zvito tesnilo na izmenjevalcu toplote. Čudi me, da sicer ni bilo večjih težav že prej, ker sem tisti vikend si natočil kesel in kar naenkrat imel ogromne težave z zrakom. Avto mi je cukal in brez facetove pumpo se sploh ni normalno obnašal. Najprej sem mislil, da je filter zabasan in ko sem ga menjal, sem našel napako.
P.S.: Našel sem problem, zakaj mi je olje teklo, ko je bila pumpa prižgana: zvito tesnilo na izmenjevalcu toplote. Čudi me, da sicer ni bilo večjih težav že prej, ker sem tisti vikend si natočil kesel in kar naenkrat imel ogromne težave z zrakom. Avto mi je cukal in brez facetove pumpo se sploh ni normalno obnašal. Najprej sem mislil, da je filter zabasan in ko sem ga menjal, sem našel napako.
imiletu1 sem že pokazal, bo pa verjetno še koga zanimalo, kako se jaz lotim filtriranja rabljenega olja. sistem je sicer primitiven, vendar učinkovit.
Olja nič ne pogrejem, mal je počasneje ampak gre.
OK, mašina je že bolj ali manj odvrtela ta svoje, ampak namenu je še kar služilo.
Sprva sem filtriral s filtrom od nape, kjer se je filter lepo dalo oviti okoli očesnega priključka, vendar učinek ni bil ta pravi. Potem sem dobil filterblago, ki filtrira na velikost enega mikrona, ki ga pa že težje ovijaš okoli in zategneš, ker je precej debelejši (ca. 1-2 mm).
Blago sem dobil tukaj: http://www.ecotip.si/slo/filtri.htm
Dvomil sem, da bo zadeva tekla kot bi morala, bal sem se, da bo olje teklo mimo objemke, vendar deluje brez problema.
Na koncu pa slika filtriranja preko filterblaga in napafiltra. Razlika je očitna, res pa je, da sem preko napafiltra spustil 25l olja, preko drugega pa 125l olja.
Kot dodatek pa slika predfiltra, kjer so se nabrale usedline in drobtine od olja, ker ni bil ustrezno prefiltriran:

Olja nič ne pogrejem, mal je počasneje ampak gre.
OK, mašina je že bolj ali manj odvrtela ta svoje, ampak namenu je še kar služilo.
Sprva sem filtriral s filtrom od nape, kjer se je filter lepo dalo oviti okoli očesnega priključka, vendar učinek ni bil ta pravi. Potem sem dobil filterblago, ki filtrira na velikost enega mikrona, ki ga pa že težje ovijaš okoli in zategneš, ker je precej debelejši (ca. 1-2 mm).
Blago sem dobil tukaj: http://www.ecotip.si/slo/filtri.htm
Dvomil sem, da bo zadeva tekla kot bi morala, bal sem se, da bo olje teklo mimo objemke, vendar deluje brez problema.
Na koncu pa slika filtriranja preko filterblaga in napafiltra. Razlika je očitna, res pa je, da sem preko napafiltra spustil 25l olja, preko drugega pa 125l olja.
Kot dodatek pa slika predfiltra, kjer so se nabrale usedline in drobtine od olja, ker ni bil ustrezno prefiltriran:

Našel sam eno zanimivo stran morda jo še ne poznate
http://www.sugre.info/Vorlage.phtml?id=487&sprache=sl
http://www.sugre.info/Vorlage.phtml?id=487&sprache=sl
Lep pozdrav! ALEŠ
Jst zaenkrat na olje furam:
100% MB 190 2.5D
cca 90% mešanica: Nissan Vanette 2.3 D (nč predelan, ampak bom dal izmenjevalc notri tako kot v MB ju).
Zbiram "jajca" da bi Fiat Ducatota 2005 letnik 2.8JTD predelal na olje. Nekak piše da na dva tank sistem laufa.
Kakšno mnenje imate vi. Pravzaprav bi ravno pri temu najbolj prišparal če lahko tako rečem, ker je najvec v uporabi.
100% MB 190 2.5D
cca 90% mešanica: Nissan Vanette 2.3 D (nč predelan, ampak bom dal izmenjevalc notri tako kot v MB ju).
Zbiram "jajca" da bi Fiat Ducatota 2005 letnik 2.8JTD predelal na olje. Nekak piše da na dva tank sistem laufa.
Kakšno mnenje imate vi. Pravzaprav bi ravno pri temu najbolj prišparal če lahko tako rečem, ker je najvec v uporabi.
lisko napisal/-a:Kje vi dobivate izmenjevalce? Ker petka ma to original na naftnem filtru. Jeep pa tega nima.
Pri meni
Moram spet par komadov nabavit, mi jih je za moj avto zmanjkalo.
Ja, vem, petka ima ogrevan filter. Imam v nivi takega, sicer vzet iz Traffica. Termostat ki je na eni cevki dovod vode, moraš pokvarit, da greje vedno.
Sicer se meni zdi, da je mal premajhen, da bi olje segrel na ustrezno temperaturo.
Originalni filtri: če prav vem, so nekajmikronski. Odvisno za kako mašino gre. Za sodobne mašine so bolj fini.
Tistega termostata že dolg nimam notri ker se je tko al tko pokavru
Drgač mislim da zapira pri nekje 60 stopinjah. Koliko pa sem probaval je motor ogret na delavno temparaturo segrel dva litra olja iz 18 stopinj na 35 v štirih kilometrih. Tako da kr dobro greje tista reč. JE pa res da na 90 ni šans da bi po moje ogrel.....
Razmišljal pa sem da bi grelec nardil sam. In sicer Valj s kakimi 5cm premera.....na eni strani dovod na drugi odvod, v njem pa zvil kačo iz 8mm bakrene cevi , ki bi jo potem priklopil na hladilni sistem motorja. Poleg noter pa bi montiral še dve grelni svečki kateri bi greli olje dokler se motor ne ogreje. Seveda vse skupaj preko termostata. Problem oz. mišljenje , ki se mi poraja je edino kaj je potem z oljem v pumpi? Le to ob zagonu ostane hladno dokler se pumpa ne napolni s toplim oljem.
Drgač mislim da zapira pri nekje 60 stopinjah. Koliko pa sem probaval je motor ogret na delavno temparaturo segrel dva litra olja iz 18 stopinj na 35 v štirih kilometrih. Tako da kr dobro greje tista reč. JE pa res da na 90 ni šans da bi po moje ogrel.....
Razmišljal pa sem da bi grelec nardil sam. In sicer Valj s kakimi 5cm premera.....na eni strani dovod na drugi odvod, v njem pa zvil kačo iz 8mm bakrene cevi , ki bi jo potem priklopil na hladilni sistem motorja. Poleg noter pa bi montiral še dve grelni svečki kateri bi greli olje dokler se motor ne ogreje. Seveda vse skupaj preko termostata. Problem oz. mišljenje , ki se mi poraja je edino kaj je potem z oljem v pumpi? Le to ob zagonu ostane hladno dokler se pumpa ne napolni s toplim oljem.
v njem pa zvil kačo iz 8mm bakrene cevi , ki bi jo potem priklopil na hladilni sistem motorja.
Raje kontra nared: V valju naj bo hladilna vode, po zviti bakreni cevi pa naj teče olje. Bolje, da imaš tople vode v izobilju, da se ti olje dovolj segreje (špirala naj bo čimbolj gosta, da je olje čim dlje v toplem mediju).
Poleg noter pa bi montiral še dve grelni svečki kateri bi greli olje dokler se motor ne ogreje
Zakaj? Samo potrata energije je! Če ti vžge na hladno olje, ne bi jaz nobenih el. grelcev dal not. Prvič so stroški z vgradnjo in drugič ti požere kar nekaj elektrike. Če se bojiš mraza, potem pač mal nafte dodaš (5 - 10 % odvisno od mraza).
Problem oz. mišljenje , ki se mi poraja je edino kaj je potem z oljem v pumpi? Le to ob zagonu ostane hladno dokler se pumpa ne napolni s toplim oljem.
Motor se mora ob vžigu s hladnim oljem znajti. Če vžge, potem bo "laufal". Le previdno se moraš prvih nekaj kilometrov peljat, dokler se mašina ne segreje. Če ne, potem si boš moral umisliti še dodaten tank, da boš na nafto vžigal in nato na olje preklapljal.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov