Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
rtesert
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a rtesert » Če Okt 02, 2008 12:17 pm

aja, pa če se da kiremu, naj še tole prečekira:
http://www.opelforum.si/index.php?showt ... 5&start=75
Tele poceni robe so včasih kr malo scary..

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Okt 02, 2008 1:39 pm

rtesert napisal/-a:Hej hej!
Kako vsi skupaj? Žal nisem šel na piknik, ker sem imel izpit dva dni kasneje :(
Kako je blo? a je bil tud tisti sivi iz Vrbovega loga, ki je tako rad iskal pozornost lani? :)

Seveda je bil.

Torej: najprej bi vprašal, kako lahko uporabim ta podatek:
VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05//1896ccm/96kW/BOSCH/UI
VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05/AVF/4cyl./1896ccm/96kW/130,56PS/BHP/4000min-1/BOSCH/UI/1-Tank
a to so kake spletne strani? Katera je potlej domena? Da to zlepim in uporabim...

elsbett.de
Ne vem, kaj bi rad uporabil. Gre za TDIja črpalka/šoba, elsbett to predeluje na 1tank sistem.

Drugo, prodajam Golfa in bom prešel na astro. Bi mel kdo golfa? :) link je tule:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2322640
Sem ga malo pritiskal po avtocesti in je rigno :/

Pri ceni imaš eno cifro preveč. :D

Drugač, tisti, ki imate 2-tank: to ste kupli originalne tanke, al mate kake improvizacije? jaz se nagibam k temu, da bi mel kr tank iz kakega avtoodpada v kuferamu. lepo pršraufan na tla.. Skor ne bi dal 150€ (+ bogve kolko je prevoz) za tiste rdeče kište iz nemčije :)

Moje mnenje: čimmanj improvizacije.
Za varnost in odgovornost v primeru kake nesreče se gre.
Drugače pa rdeče škatle dobiš tudi pri nas, npr www.kapitanov-diskont.net

rtesert
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a rtesert » Če Okt 02, 2008 3:22 pm

jah... bom moral malo znižat tole ceno ja :)

Pri elsbett pa me zanima, kje in kako najdem tale spisek avtomobilov, ki se jih da predelat, al kaj je to... kaj pomeni "VW-PASSAT-1,9 TDI PD/2001-05/AVF/4cyl./1896ccm/96kW/130,56PS/BHP/4000min-1/BOSCH/UI/1-Tank" in od kood sta s Fisherjem to Copy-pastala?

Drugač pa, originalni tank s papirji ti nič ne pomaga, če zadeve pol tud ne homologiraš,ne? kolk pa stane kaj homologacija? jaz mam v glavi cifro 150€, ampak nisem ziher..
Ostalo pa itak ni domena homologacije... El.grelce si delam sam, ker sem se odločil, da to naredim bolje, kot so tile, ki se jih da kupit :D

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Okt 02, 2008 7:39 pm

elsbett.de
klik na Online shop
odpre se ti novo okno, za golfaII izberi Landmaschinen :twisted: , za ostale avte pa PKW

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Okt 03, 2008 8:01 am

Gregor:
V mislih sm mel katere nastavke vzamme pri tramontani. :)

Ker na tvojem linku jih je pač več, pa ne vem čemu so različni?

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Okt 03, 2008 10:57 am

Fisher napisal/-a:Gregor:
V mislih sm mel katere nastavke vzamme pri tramontani. :)

Ker na tvojem linku jih je pač več, pa ne vem čemu so različni?

Prvega ali drugega iz linka, odvisno a boš naprej delal s pol cole ali 3/4.
Vložke pa sedimentne 1 mikron oziroma pralni nevem okoli 60 mikronov al koliko je. Pa kr pokliči jih, bo najhitreje. Preko online trgovine se jim včasih kako naročilo zgubi :-)

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Okt 03, 2008 1:30 pm

Se pravi rabim dve enaki ohišji in dva različna filtra.

Bom kr 1/2 vzel kot je na bojlerju. Kličem pa ne dvignejo, filtra z 60 mikroni pa na strani ne najdem. :(

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Okt 05, 2008 10:14 pm

No, da se še jaz oglasim, ki sem zvisel pri brezplačnem dolivanju: tudi z moje strani zahvala organizatorjem za uspel (in tudi poučen) piknik.

P.S.: Našel sem problem, zakaj mi je olje teklo, ko je bila pumpa prižgana: zvito tesnilo na izmenjevalcu toplote. Čudi me, da sicer ni bilo večjih težav že prej, ker sem tisti vikend si natočil kesel in kar naenkrat imel ogromne težave z zrakom. Avto mi je cukal in brez facetove pumpo se sploh ni normalno obnašal. Najprej sem mislil, da je filter zabasan in ko sem ga menjal, sem našel napako. :D

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Okt 05, 2008 10:24 pm

imiletu1 sem že pokazal, bo pa verjetno še koga zanimalo, kako se jaz lotim filtriranja rabljenega olja. sistem je sicer primitiven, vendar učinkovit.

Olja nič ne pogrejem, mal je počasneje ampak gre.

OK, mašina je že bolj ali manj odvrtela ta svoje, ampak namenu je še kar služilo.

Slika

Slika

Sprva sem filtriral s filtrom od nape, kjer se je filter lepo dalo oviti okoli očesnega priključka, vendar učinek ni bil ta pravi. Potem sem dobil filterblago, ki filtrira na velikost enega mikrona, ki ga pa že težje ovijaš okoli in zategneš, ker je precej debelejši (ca. 1-2 mm).
Blago sem dobil tukaj: http://www.ecotip.si/slo/filtri.htm

Slika

Dvomil sem, da bo zadeva tekla kot bi morala, bal sem se, da bo olje teklo mimo objemke, vendar deluje brez problema.

Slika

Na koncu pa slika filtriranja preko filterblaga in napafiltra. Razlika je očitna, res pa je, da sem preko napafiltra spustil 25l olja, preko drugega pa 125l olja.

Slika

Kot dodatek pa slika predfiltra, kjer so se nabrale usedline in drobtine od olja, ker ni bil ustrezno prefiltriran:

Slika

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Okt 06, 2008 1:03 am

Preprosto in učinkovito očitno. Pohvalno! :)

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Okt 06, 2008 5:47 pm

eno vprasanje....
Zakaj je pred bosch pumpo potrebna se ena dodatna pumpa na 12V,ce imam 2 tank sistem?

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Po Okt 06, 2008 8:50 pm

12V pumpa ponavadi podpira bosch pumpo, če ima ta težave vleči olje. Da bi pa morala biti mi pa ni jasno. Jaz imam 1 tank sistem in jo redkokdaj vklopim, se pravi mi potegne boschpumpa tudi hladno olje. Če imaš 2 tank sistem mi je toliko bolj vprašljivo.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » To Okt 07, 2008 11:02 am

ne ne saj je ne mislim vgradit,ampak samo sprasujem, ker sem slisal da jo nekateri imajo...

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Okt 12, 2008 9:20 pm

Od kje dobivate vi olje?
Moj dizlček že laufa na olje....z vžigom in hladnim vremenom nima težav...res pa je da nimam 100% olje ampak mešanico.....ker takih količin olja niti ne vem kje dobit.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Okt 13, 2008 12:38 am

znajti se je treba :arrow:

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Okt 13, 2008 7:43 am

lisko in kakega dizla furas?

Kot so ti ze povedali, iznajdljivost....in marljivost tudi potem. :)

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » To Okt 14, 2008 11:08 am

Živjo !

Fantje ali kdo ve kolk mikronski so original naftni filtri , nikjer ne najdem tega podatka.

Hvala za odgovor .
Lep pozdrav! ALEŠ

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » To Okt 14, 2008 12:59 pm

Našel sam eno zanimivo stran morda jo še ne poznate

http://www.sugre.info/Vorlage.phtml?id=487&sprache=sl
Lep pozdrav! ALEŠ

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Okt 14, 2008 9:43 pm

Fisher napisal/-a:lisko in kakega dizla furas?

Kot so ti ze povedali, iznajdljivost....in marljivost tudi potem. :)

R5 1.6 dizl in pa JEEP 2.5TD Ampak jeepu ravnokar obnavljam pumpo in mi ga je malo škoda se tko igrat. Med tem ko pa petka popije vse kaj dobi. :)

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Sr Okt 15, 2008 1:02 pm

Jst zaenkrat na olje furam:

100% MB 190 2.5D
cca 90% mešanica: Nissan Vanette 2.3 D (nč predelan, ampak bom dal izmenjevalc notri tako kot v MB ju).

Zbiram "jajca" da bi Fiat Ducatota 2005 letnik 2.8JTD predelal na olje. Nekak piše da na dva tank sistem laufa.

Kakšno mnenje imate vi. Pravzaprav bi ravno pri temu najbolj prišparal če lahko tako rečem, ker je najvec v uporabi.

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Sr Okt 15, 2008 6:28 pm

Kje vi dobivate izmenjevalce? Ker petka ma to original na naftnem filtru. Jeep pa tega nima.

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Okt 16, 2008 8:45 am

lisko napisal/-a:Kje vi dobivate izmenjevalce? Ker petka ma to original na naftnem filtru. Jeep pa tega nima.

Pri meni :twisted:
Moram spet par komadov nabavit, mi jih je za moj avto zmanjkalo.

Ja, vem, petka ima ogrevan filter. Imam v nivi takega, sicer vzet iz Traffica. Termostat ki je na eni cevki dovod vode, moraš pokvarit, da greje vedno.
Sicer se meni zdi, da je mal premajhen, da bi olje segrel na ustrezno temperaturo.

Originalni filtri: če prav vem, so nekajmikronski. Odvisno za kako mašino gre. Za sodobne mašine so bolj fini.

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Če Okt 16, 2008 5:37 pm

Tistega termostata že dolg nimam notri ker se je tko al tko pokavru :D
Drgač mislim da zapira pri nekje 60 stopinjah. Koliko pa sem probaval je motor ogret na delavno temparaturo segrel dva litra olja iz 18 stopinj na 35 v štirih kilometrih. Tako da kr dobro greje tista reč. JE pa res da na 90 ni šans da bi po moje ogrel.....
Razmišljal pa sem da bi grelec nardil sam. In sicer Valj s kakimi 5cm premera.....na eni strani dovod na drugi odvod, v njem pa zvil kačo iz 8mm bakrene cevi , ki bi jo potem priklopil na hladilni sistem motorja. Poleg noter pa bi montiral še dve grelni svečki kateri bi greli olje dokler se motor ne ogreje. Seveda vse skupaj preko termostata. Problem oz. mišljenje , ki se mi poraja je edino kaj je potem z oljem v pumpi? Le to ob zagonu ostane hladno dokler se pumpa ne napolni s toplim oljem.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Če Okt 16, 2008 10:16 pm

v njem pa zvil kačo iz 8mm bakrene cevi , ki bi jo potem priklopil na hladilni sistem motorja.

Raje kontra nared: V valju naj bo hladilna vode, po zviti bakreni cevi pa naj teče olje. Bolje, da imaš tople vode v izobilju, da se ti olje dovolj segreje (špirala naj bo čimbolj gosta, da je olje čim dlje v toplem mediju).

Poleg noter pa bi montiral še dve grelni svečki kateri bi greli olje dokler se motor ne ogreje

Zakaj? Samo potrata energije je! Če ti vžge na hladno olje, ne bi jaz nobenih el. grelcev dal not. Prvič so stroški z vgradnjo in drugič ti požere kar nekaj elektrike. Če se bojiš mraza, potem pač mal nafte dodaš (5 - 10 % odvisno od mraza).

Problem oz. mišljenje , ki se mi poraja je edino kaj je potem z oljem v pumpi? Le to ob zagonu ostane hladno dokler se pumpa ne napolni s toplim oljem.

Motor se mora ob vžigu s hladnim oljem znajti. Če vžge, potem bo "laufal". Le previdno se moraš prvih nekaj kilometrov peljat, dokler se mašina ne segreje. Če ne, potem si boš moral umisliti še dodaten tank, da boš na nafto vžigal in nato na olje preklapljal.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Okt 20, 2008 7:36 pm

a kdo ve kako je z odpadnim motornim oljem tako da bi vozil na pol nafte pol odp.motornega črnega olja?

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov