Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji
Čakte zaj mal...... bolj ko prebiram tole temo manj mi je kaj jasn.... torej vi vozite na odpadno olje ( ki ga seveda prej filtrirate) in gre normaln? kaj pa sol v olju? bla bla..... mal me je strah ker sem pred dvema letoma obnovil komplet pumpo in me je takrat z novimi šobami prišlo 80 jurjo... ne bi rad zarad poskusuv tega uničo.....
Torej samo olje? in kak filtrirat?
Torej samo olje? in kak filtrirat?
Sol ni topna v olju. blabla
Šob in pumpe pa tud ni treba nujno prav na boschservis nest.
Lisko, prid na pir. Pa s čirokijem prid, da lahk greva mal na off.
imilet, smrdenje oz vonj po olju je verjetno odvisno najprej od zgorevanja. Potem pa najbrž še od katalizatorja.
Tud za xantio smrdi, vendar praktično nič v primerjavi z lado.
Šob in pumpe pa tud ni treba nujno prav na boschservis nest.
Lisko, prid na pir. Pa s čirokijem prid, da lahk greva mal na off.
imilet, smrdenje oz vonj po olju je verjetno odvisno najprej od zgorevanja. Potem pa najbrž še od katalizatorja.
Tud za xantio smrdi, vendar praktično nič v primerjavi z lado.
imilet1 napisal/-a:zna bit da je katalizator v kurcu ja....dobesedno na semaforju ne mores met ventilacijo na normalno krozenje,temvec na notranje krozenje, ce hoces zivet
Tebe bodo zaprl.
Kaj potem vi nimate enakih obcutkov in vam gre na olje slabse? Sej sm ze reku, da z mojo masino nekaj ni OK.
Sicer bom pa kmal zvedu, danes zvecer grem v Spanijo na F1. Ce je kej v k... se bo kmalu pokazalo, upam da ne.
@Fisher: to marsikdo poroča. Skrivnost naj bi bila v tem, da je olje gostejše od nafte in zato pumo bolj "tesni", torej pumpa lahko ustvarja večji tlak in s tem ima mašina večji navor. Tko sem vsaj jaz razumel.
@lisko: Sol načeloma naj ne bi bil problem, ker se sol topi le v vodi. Problem je drug in tega smo že obravnavali nekaj tednov nazaj (kislinsko število). Je pa seveda odpadno olje sedaj zanimivo, ker je sveže postalo predrago.
@imilet1: smrad je problem izgorevanja. Bolj kot je izgorevanje optimalno, manj smrdi. Če pa imaš še katalizator, potem se da smrad celo čisto odpraviti. Ampak katalizator ni ključen, daj poglej, če so nastavitve na pumpi OK. Oziroma preveri, če se ti kaj kadi zadaj.
@ALEŠ: to se da uredit. Povečaš malenkostno količino vbrizga.
@lisko: Sol načeloma naj ne bi bil problem, ker se sol topi le v vodi. Problem je drug in tega smo že obravnavali nekaj tednov nazaj (kislinsko število). Je pa seveda odpadno olje sedaj zanimivo, ker je sveže postalo predrago.
@imilet1: smrad je problem izgorevanja. Bolj kot je izgorevanje optimalno, manj smrdi. Če pa imaš še katalizator, potem se da smrad celo čisto odpraviti. Ampak katalizator ni ključen, daj poglej, če so nastavitve na pumpi OK. Oziroma preveri, če se ti kaj kadi zadaj.
@ALEŠ: to se da uredit. Povečaš malenkostno količino vbrizga.
Nazadnje spremenil sajhtam, dne Če Apr 24, 2008 7:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ko smo bili glih pri moči motorjev: men golf zmeraj slabš vleče
Ne vem ali je kompresija u kurcu, a so se šobe mogoč kaj zamašile. Bom moral spet banduro oblečt, pa se pod avto vržt!
Pa eno zanimivo novico sem našel:
Prva zelena črpalka pri nas
Letos verjetno še črpalki v Mariboru in v Ljubljani
Tor 22.04.2008, 11:08
Krško - Družba za trajnostni razvoj Vrbov Log in komunalno podjetje Kostak sta v okviru Zelenega festivala 2008 odprli prvo črpalko na gorivo oljne ogrščice v Sloveniji. Črpalka stoji v Kostakovem zbirnem centru odpadnih rastlinskih olj v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem, kjer s postopkom estrenja (reakcija alkohola in kisline, pri kateri se odcepi voda) in kemično-fizikalno predelavo pridobivajo bio gorivo.
Odprtje črpalke sta včeraj opravila Bernardka Zorko, direktorica družbe za trajnostni razvoj Vrbov Log in Božidar Resnik, predsednik uprave družbe Kostak, skupaj s krško podžupanjo Ano N. Somrak pa so v "zeleni avtomobil" natočili prvih nekaj litrov goriva. Družba Vrbov log se je pred časom registrirala za trženje t. i. solatnega olja za avtomobile, črpalka pa bo dostopna le uporabnikom ustrezno predelanih vozil, ki naj bi jih bilo v Sloveniji okoli dvajset. Vozniki takšnih avtomobilov naj bi imeli z družbo sklenjeno letno pogodbo o sodelovanju, za liter rastlinskega olja pa bodo odšteli 0,88 evra.
Razgradljivo in nenevarno
Kot poudarjajo pri projektu imajo predelana dizelska vozila enako porabo kot običajna dizelska vozila, rastlinsko olje je v primerjavi z dizlom cenejše, biološko razgradljivo in ne predstavlja nevarnosti za okolje. Zlatko Križan, vodja projekta Zeleni avtomobil iz Zavoda Vrbov Log je s testnim avtomobilom Renault laguna Gradtour doslej prevozil skoraj 20.000 kilometrov, s povprečno porabo 5,88 litra na sto kilometrov, poroča spletni portal Lokalno.si. Slovenija naj bi letos dobila še dve črpalki s čistim rastlinskim oljem, v Ljubljani in Mariboru.
Slabosti
Križan ob vsem opozarja tudi na nekatere slabosti biogoriva, poroča Žurnal24.si in omenja predvsem etične pomisleke; pridobivanje biogoriva iz kmetijskih pridelkov, ki bi jih lahko uporabili v človeški prehrani ter ekonomičnost pridelava oljne ogrščice, saj pridelava zahteva velike obdelovalne površine. To bi lahko ogrozilo biološko raznovrstnost, povečalo erozijo in osiromašilo prst. Križan ocenjuje, da se lahko ob dobri letini na enem hektaru pridela tri tone oljne ogrščice, iz nje pa 1.300 litrov olja in dve toni pogače, ki je dobro krmilo za živali, predvsem prašiče ali kokoši, še piše brezplačnik.
A bomo šli pogledat?
Ne vem ali je kompresija u kurcu, a so se šobe mogoč kaj zamašile. Bom moral spet banduro oblečt, pa se pod avto vržt!
Pa eno zanimivo novico sem našel:
Prva zelena črpalka pri nas
Letos verjetno še črpalki v Mariboru in v Ljubljani
Tor 22.04.2008, 11:08
Krško - Družba za trajnostni razvoj Vrbov Log in komunalno podjetje Kostak sta v okviru Zelenega festivala 2008 odprli prvo črpalko na gorivo oljne ogrščice v Sloveniji. Črpalka stoji v Kostakovem zbirnem centru odpadnih rastlinskih olj v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem, kjer s postopkom estrenja (reakcija alkohola in kisline, pri kateri se odcepi voda) in kemično-fizikalno predelavo pridobivajo bio gorivo.
Odprtje črpalke sta včeraj opravila Bernardka Zorko, direktorica družbe za trajnostni razvoj Vrbov Log in Božidar Resnik, predsednik uprave družbe Kostak, skupaj s krško podžupanjo Ano N. Somrak pa so v "zeleni avtomobil" natočili prvih nekaj litrov goriva. Družba Vrbov log se je pred časom registrirala za trženje t. i. solatnega olja za avtomobile, črpalka pa bo dostopna le uporabnikom ustrezno predelanih vozil, ki naj bi jih bilo v Sloveniji okoli dvajset. Vozniki takšnih avtomobilov naj bi imeli z družbo sklenjeno letno pogodbo o sodelovanju, za liter rastlinskega olja pa bodo odšteli 0,88 evra.
Razgradljivo in nenevarno
Kot poudarjajo pri projektu imajo predelana dizelska vozila enako porabo kot običajna dizelska vozila, rastlinsko olje je v primerjavi z dizlom cenejše, biološko razgradljivo in ne predstavlja nevarnosti za okolje. Zlatko Križan, vodja projekta Zeleni avtomobil iz Zavoda Vrbov Log je s testnim avtomobilom Renault laguna Gradtour doslej prevozil skoraj 20.000 kilometrov, s povprečno porabo 5,88 litra na sto kilometrov, poroča spletni portal Lokalno.si. Slovenija naj bi letos dobila še dve črpalki s čistim rastlinskim oljem, v Ljubljani in Mariboru.
Slabosti
Križan ob vsem opozarja tudi na nekatere slabosti biogoriva, poroča Žurnal24.si in omenja predvsem etične pomisleke; pridobivanje biogoriva iz kmetijskih pridelkov, ki bi jih lahko uporabili v človeški prehrani ter ekonomičnost pridelava oljne ogrščice, saj pridelava zahteva velike obdelovalne površine. To bi lahko ogrozilo biološko raznovrstnost, povečalo erozijo in osiromašilo prst. Križan ocenjuje, da se lahko ob dobri letini na enem hektaru pridela tri tone oljne ogrščice, iz nje pa 1.300 litrov olja in dve toni pogače, ki je dobro krmilo za živali, predvsem prašiče ali kokoši, še piše brezplačnik.
A bomo šli pogledat?
Bo dostopna le uporabnikom z ustrezno predelanimi vozili.....lahk kdo to razloži?
Sol kolk vem ima kristale..... se pol to sslučajno pri izgorevanju kje nabira? Ali pa deluje kot polirna pasta v cilindrih? V mislij pa tko al tko imam samo odpadno olje.Kot drugo mi pa spet ni za nekaj probavat ali pa delat.....ker v motor je res vloženega veliko truda in denarja (sploh za tako star avtomobil) , ki pa ga nimam namena uničit.....
Sol kolk vem ima kristale..... se pol to sslučajno pri izgorevanju kje nabira? Ali pa deluje kot polirna pasta v cilindrih? V mislij pa tko al tko imam samo odpadno olje.Kot drugo mi pa spet ni za nekaj probavat ali pa delat.....ker v motor je res vloženega veliko truda in denarja (sploh za tako star avtomobil) , ki pa ga nimam namena uničit.....
Zdravo vsem!
Glede zelene črpalke: vse lepo in prav, koncno jo spravimo v promet z vsemi dovoljenji, pol pa novinarji napisejo da prodajamo z reakcijo alkohola in (nevemkake) kisline kimično fizikalno spremenjeno bio gorivo!!???
Pa smo najmanj 3x povedali, da ne gre za bio dizel ampak za KEMIČNO IN FIZIKALNO NESPREMENJENO olje oljne ogrščice.
No, upam, da je vsaj vam tukaj jasno za kaj gre.
Glede zelene črpalke: vse lepo in prav, koncno jo spravimo v promet z vsemi dovoljenji, pol pa novinarji napisejo da prodajamo z reakcijo alkohola in (nevemkake) kisline kimično fizikalno spremenjeno bio gorivo!!???
No, upam, da je vsaj vam tukaj jasno za kaj gre.
Ja, glede črpalke:
Nahaja se na Kostakovi deponiji (300 m zračne linije od krške nuklearke), je pa potrebno podpisat dokument, kjer se kot uporabnik tega goriva zavežeš, da ti je jasno za kaj gre (da nebo potem kdo reko, da mu je zadnji ležaj uniclo olje...
) Dobis kartico z tvojo številko, pa se zapiše kolko si porabil, pa dobiš konec mesca domov račun. Piši Zlatkotu na info@vrbov-log.org, da ti pošlje več glede črpalke.
Olje je filtrirano na 5 mikronov in odgovarja standardu DIN V 51605 (bolj strog kot Wiehenstephan).
Tu pa so še fotke iz otvoritve:
http://www.lokalno.si/si/aktualno/zanimivosti/?id=7208
Lp, Jernej
Nahaja se na Kostakovi deponiji (300 m zračne linije od krške nuklearke), je pa potrebno podpisat dokument, kjer se kot uporabnik tega goriva zavežeš, da ti je jasno za kaj gre (da nebo potem kdo reko, da mu je zadnji ležaj uniclo olje...
Olje je filtrirano na 5 mikronov in odgovarja standardu DIN V 51605 (bolj strog kot Wiehenstephan).
Tu pa so še fotke iz otvoritve:
http://www.lokalno.si/si/aktualno/zanimivosti/?id=7208
Lp, Jernej
Dobis kartico z tvojo številko, pa se zapiše kolko si porabil, pa dobiš konec mesca domov račun.
Tudi fizičnim osebam? To je mal nenavadno. A cena bi naj bila 88 centov?
Sicer sem pa tako že mail poslal na podjetje Kostak (ki so ga že posredovali na Zavod Vrbov Log) in čakam na odgovor.
Da ga pa novinarji (včasih) biksajo s svojim neznanjem pa ni prvič in tud ne zadnjič.
Visoka? Tu je samo vprašanje (ki se mi je porajalo ob ceni) ali je vključena trošarina ali ne. Če je, potem je olje zelo poceni. Rastlinska olja niso (razen če niso kaj pred kratkim spremenili) oproščena trošarine in so obdavčeni tako kot dizel (se pravi 20 % DDV plus nekje okoli 30 centov trošarine na liter).
Glede na to kakšne so cene kmetijskih proizvodov globalno gledano, se mi cena zdi kar ugodna. Kolikor sem jaz spremljal pred kratkim, ne dobiš olja v trgovini pod 1,20 € (in tu je samo 8,5 % DDV).
Glede na to kakšne so cene kmetijskih proizvodov globalno gledano, se mi cena zdi kar ugodna. Kolikor sem jaz spremljal pred kratkim, ne dobiš olja v trgovini pod 1,20 € (in tu je samo 8,5 % DDV).
Evo nas nazaj iz Espane.
Porabljeno cca 280 litrov goriva.
Natančneje cca 20 litrov nafte in ostalo olja. To je priblizno, ker iz kant je tezko dolocit (ponavadi drzijo malo vec).
Pot popolnoma brez zapletov ni sla
, po cca 2000 km je zabasalo filter, malce sem zredcil z 7 litri nafte in je bilo. Seveda je spet zacelo pri mocnejsem procentu olja cukati zato sem poskusal zredcit se s 3 litri. Ni bilo dovolj, kot nalasc je bil rezervni filter na dnu prtljaznika.
No to je blo pa vse kar je bil problem, ce spustimo to da se mi ni dalo tankat 15 km pred domom v temi in dezju ob petih zjutraj in sm upal da bo dovolj do doma. No ni bilo.
Potem sem bil prisiljen to pocet.
Pa se kaj zraven.
Preden spravis ves zrak iz sistema je pa tudi
.
S sabo naj bi imel 215 litrov olja in poln rezervoar v katerem je bilo cca 10litrov nafte (55 drzi).
Dotocil sem 7.89+3,55 litra nafte. Ostalo v kanti mi je cca 15 litrov olja. Torej bi moralo zadostovati samo olje.
3367 km.
Torej povprecna poraba cca 7,87 - 8,34 litra olja na 100 km.
Vozil sem med 110-140 km/h v povprecju po avtocesti.
Poraba varijira ker ne vem tocno do litra koliko je slo med 265 - 280 litri.
Če seštejem prazen tank tik pred domom 55 litrov (recimo da je pravilno deklarirano) in 200 litrov kolikor smo olja porabil in se 11,5 nafte znese 266.5 litrov.
Skoraj cela 20 literska kanta je ostala. No sej anyway kaksen liter gor ali dol.
Se mi pa poraja eno vprasanje na take dolge fure. Tekocina se siri ko se segreje. Na te dolge fure rezervoar prov "pece" torej je precej topel. Torej teoreticno pije avto manj?
Kajti ko se segreva je goriva v njem vedno vec (you know what I mean
).
Kaksna vprasanja, kr na plan z njimi. V projektu je zagotovo vecji rezervoar ravno zaradi takih fur, da potem slucajno kdo ni tecen ce te ustavi.
Porabljeno cca 280 litrov goriva.
Natančneje cca 20 litrov nafte in ostalo olja. To je priblizno, ker iz kant je tezko dolocit (ponavadi drzijo malo vec).
Pot popolnoma brez zapletov ni sla
No to je blo pa vse kar je bil problem, ce spustimo to da se mi ni dalo tankat 15 km pred domom v temi in dezju ob petih zjutraj in sm upal da bo dovolj do doma. No ni bilo.
S sabo naj bi imel 215 litrov olja in poln rezervoar v katerem je bilo cca 10litrov nafte (55 drzi).
Dotocil sem 7.89+3,55 litra nafte. Ostalo v kanti mi je cca 15 litrov olja. Torej bi moralo zadostovati samo olje.
3367 km.
Torej povprecna poraba cca 7,87 - 8,34 litra olja na 100 km.
Vozil sem med 110-140 km/h v povprecju po avtocesti.
Poraba varijira ker ne vem tocno do litra koliko je slo med 265 - 280 litri.
Če seštejem prazen tank tik pred domom 55 litrov (recimo da je pravilno deklarirano) in 200 litrov kolikor smo olja porabil in se 11,5 nafte znese 266.5 litrov.
Skoraj cela 20 literska kanta je ostala. No sej anyway kaksen liter gor ali dol.
Se mi pa poraja eno vprasanje na take dolge fure. Tekocina se siri ko se segreje. Na te dolge fure rezervoar prov "pece" torej je precej topel. Torej teoreticno pije avto manj?
Kajti ko se segreva je goriva v njem vedno vec (you know what I mean
Kaksna vprasanja, kr na plan z njimi. V projektu je zagotovo vecji rezervoar ravno zaradi takih fur, da potem slucajno kdo ni tecen ce te ustavi.
Kajti ko se segreva je goriva v njem vedno vec (you know what I mean ).
Tja, količina se je razširila, ni se pa namnožila. Energija je ista. Ne vem zakaj bi manj pil zaradi tega. Motor še zmeraj rabi določeno količino energije, da premika vozilo.
Sicer pa čestitke ob uspešni pustolovščini!
@imilet1: Ja že, kdor ima vir. Vsak gostinc, ki pripravlja hrano, mora imeti tudi potrdila, komu je odpadno olje oddal. In ta potrdila lahko dajejo samo pooblaščeni pobiralci olja. Torej ni da bi ti olje kar za tabo metal.
Tukaj še en predlog, kako sfiltrirati odpadnno olje:
http://monopoel.de/stammseiten/eigenes_altp.html
Sicer pa, a je kdo že šel pogledat v Krško? Jaz jih poskušam kontaktirat, pa mi nobeden ne odgovarja maila, niti ne dvigne telefona.
http://monopoel.de/stammseiten/eigenes_altp.html
Sicer pa, a je kdo že šel pogledat v Krško? Jaz jih poskušam kontaktirat, pa mi nobeden ne odgovarja maila, niti ne dvigne telefona.
No tkole: konec aprila sem na Kostak poslal mail, kjer sem se pozanimal, kako in kaj z oljem. Čez nekaj dni dobim odgovor, da je mail bil posredovan na Zavod. Čakam nekaj dni, nato pošljem še enkrat mail osebi, kateri je bila poslana kopija mojega prvega maila. Enkrat vmes sem tudi klical tja (na telefonsko, ki mi je bila posredovana po mailu) in nobeden ni dvignil, ok gužva, malica, karkoli nisem več klicaril, ker sem tudi sam imel gužvo... Ampak na mail, ki počaka, pa še sedaj nisem dobil nobenega odgovora.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov