Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
rtesert
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a rtesert » To Jun 26, 2007 3:29 pm

Še ti si se pogovarjal :)
Če ma kdo kak kontakt s tem MATO-m, bi prosil, da ga malo pošlje sem na forum, al pa povpraša po tem.

http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... c&start=75

Glede trošarine in davkov naši državi: ne čutim nobene potrebe, da bi ju plačeval, res nobene potrbe.. Filtriral pa si bom sam. Sem si sam filtriral biodiesel, ki sem ga delal tud iz stare zaseke, če se je dobla :D

Torej, če se najde kje kakšna
PONUDBA ZA VEČJO KOLIČINO ODPADNEGA OLJA, se pridružim. Pa tud sicer, če se še lahko kopuje rastlinsko olje na tone, bi prišparali, če bi ga skupaj kupli.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » To Jun 26, 2007 5:06 pm

Glede trošarine in davkov naši državi: ne čutim nobene potrebe, da bi ju plačeval, res nobene potrbe..

Tud jaz ne, vendar mi je predrag olje po 70 centov/l plačevat, pa ga še sfiltrirat, pa še ne veš kakšna svinjarija (ostanki hrane, voda,...) je notri. In ti od tone odpadnega olja lahko ostane le 600-700 kg goriva. Za ta denar dobim jaz neoporečno olje v Lidlu in ga direktno brez skrbi natočim v avto.

Zato sem spraševal, kako je ta cena sestavljena. In po tej ceni ga sigurno ne bom kupoval. 30-40 centov je pa že bolj zanimiv.

Sem pa tudi odprt za skupinske nakupe. Če so ugodni seveda. :wink:

rtesert

OdgovorNapisal/-a rtesert » To Jun 26, 2007 11:23 pm

Bilo je 80, ne 70. in bli so SIT-i :D (zgornji link!!)
80 centov za odpadno olje bi pa res blo malo preveč hehe.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Sr Jun 27, 2007 6:51 am

To je pa nekaj drugega! Nisem porajtal valute, sem že tolk v evrih not! :D

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Jul 02, 2007 11:42 pm

sajhtam napisal/-a:To je pa nekaj drugega! Nisem porajtal valute, sem že tolk v evrih not! :D

Ne sekiraj se.

Saj je splosno znano, da ljudje ne preberete do konca kar pise. Potem se prickate tri dni in na koncu ugotovite, da sploh niste prebral. :)

LP

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Jul 09, 2007 11:58 pm

Mojega 2.5D sem imel par dni nazaj na tehnicnem.

Dimnost je kazala od 0.2-04. Je to OK? :D

5% nafte notri - od oka.

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » To Jul 10, 2007 12:19 am

Fisher napisal/-a:Mojega 2.5D sem imel par dni nazaj na tehnicnem.

Dimnost je kazala od 0.2-04. Je to OK? :D

5% nafte notri - od oka.

Meni je na SDI (350.000 km) nazadnje kazalo 0,29. Čez tri tedne je poginil. :twisted:
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » To Jul 10, 2007 11:42 am

Dobra spodbuda :)

Jebat ga, spet bomo sraufal...sam drugace dela super, samo gre ne. Sm govoru z majstrom in zna bit pumpa totaly zaprta.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » So Jul 28, 2007 9:35 am

Lahko tudi, da imaš samo filter zamašen! Ker je rastlinsko olje bolj gosto od nafte, usedline dlje časa lebdijo v gorivu. Men Golf tud slabš vleče, nekateri razlagajo, da je lahko tudi od olja odvisen. Mojemu kolegu je avto slabše poganjal, ko je uporabljal olje iz LIDL-a.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Avg 10, 2007 9:07 am

No to je sicer tudi opcija, ampak tudi prej ko sm ga se na nafto (par tankov) fural ni sel kaj dosti bolje.

Mah vazno da pelje. :lol:

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Avg 13, 2007 10:39 am

Sicer nisem prebral cele teme ampak zanima me nasljednje.......

Lahko v jeepa 2.5TD, 96 letnik natočim biodisla? Ker je 170 sit liter....... pa skrbet mi ni treba da bi me dobli....... samo bojim se da ne bom kaj zjebu pri motorju..... kak je s tem?

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Avg 13, 2007 2:50 pm

lisko napisal/-a:Sicer nisem prebral cele teme ampak zanima me nasljednje.......

Lahko v jeepa 2.5TD, 96 letnik natočim biodisla? Ker je 170 sit liter....... pa skrbet mi ni treba da bi me dobli....... samo bojim se da ne bom kaj zjebu pri motorju..... kak je s tem?

Elsbett pravi, da ima Boschevo pumpo in je možen pogon tudi na rastlinsko olje, torej sploh ne vidim problemov z biodizlom.
Ali boš dobil vredu narejen biodizel(ki je tudi opran) ali pa "biozvarek", je pa drugo.

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Avg 14, 2007 10:26 am

Boschevo rotacijsko črpalko ma. Bi pa tankal iz rafinerije iz gančanov(MS) .

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » Pe Avg 17, 2007 1:12 pm

Živijo družba !
Moj meci še naprej pelje brez problemov .
Notr točm novo in odpadno oje pa še z nafto ga občasno pomešam .
Vse napakce do sedaj so bile zaradi odpadnega olja . V enem letu sem zamenjal štiri predfiltre in tri glavne filtre goriva to je pa tudi use kar je bilo narobe (razen poskusa z nekim oljem neznanega izvora , ki se je končal z pranjem mitorja in mejavo olja ter filtrov po polimerizaciji ). Avto gre malenkost počasneje poraba je 11l kar za dobro opremjen avtodomček sploh ni tako veliko. Nekaj sem prišparal , nekaj zamazal (polito olje itd) u glavnem zadeva dela . Pa lep pozdrav vsem skupaj
Lep pozdrav! ALEŠ

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » So Avg 18, 2007 1:39 am

Mercedes je zakon.

Men laufa BP.

Ce je zelo gosto staro odpadno olje dodam malo nafte. 10%.

Pozimi bom dajal malo vec nafte. Zaradi dobrega obcutka ce drugega ne. :)

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Avg 20, 2007 8:17 am

Tole sem dobil po emailu:
--
Pozdrav!

V okviru zavoda Vrbov Log organiziramo posvetovanje o rabi obnovljivih virov energije v prometu in prvi slovenski zbor vozil, ki vozijo na rastlinska olja.

To vse in še več se bo dogajalo 21. septembra 2007 od 9.30 dalje v dvorani v parku v Krškem. Prisotnost so že potrdili minister Turk, Gunter Elsbett (pionir na področju predelav s 25 let izkušenj) in mnogi drugi zanimivi gosti.

Naša želja je, da s čim večjo prisotnostjo na posvetu in srečanju "vegetarijanskih" vozil, ministrom in vladi pokažemo, da sledimo zgledu iz tujine, kjer je vožnja na bio goriva že večletna praksa.

Zato Vas vabimo, da si čimprej rezervirate termin in potrdite prisotnost!

Vsako vozilo na pikniku dobi v rezervoar brezplačno olje!

Veselimo se srečanja z Vami in Vas prosimo, da o srečanju obvestite vse, ki vozijo na bio goriva!

Jernej Lubej - jernej@zeleni-avto.si
--

Torej rezervirajte si dopust za petek.

EDIT: Sem šele zdajle videl, da je to že v koledarju dogodkov.
http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... hp?p=33987

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Pe Avg 31, 2007 7:21 am

Zal sem za dlje casa odsoten, tako da se tega na zalost ne bom mogel udeleziti. :oops:

rtesert

OdgovorNapisal/-a rtesert » To Sep 04, 2007 2:36 pm

Pridem!

Glede odpadnih in svežih olj:
KOTO v Ljubljani preprodaja te stvari na veliko (vse vrste olj - odpadna in sveža). Prodaja podjetjem (nima trgovine na drobno) in predvsem, prodaja v večjih količinah. Imajo tudi svoje tovornjake s 25 kubičnimi cisternami. Take količine bi nekako morali tudi odkupiti, oz. bi jih bilo racionalno odkupiti.
Je torej kakšna realna možnost, da se malo organiziramo in kupimo eno cisterno? Če kdo iz štajerskega konca ne more spravit večjih količin, jih lahko shrani tudi pri meni. Placa kolk češ...
Druga stvar: rabimo firmo :wink: . Tu pa jaz ne morem pomagat...
Tretja: Kontaktni stric ni povedal cene. (Ni me jemal preveč resno). Bo pa posredoval vse informacije, če se dejansko zorganiziramo in pridemo z namenom kupit zadevo.
Četrta: Lidl ma olje po 0,6€. V litercah. Zlo ekološko v glavnem...

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Sr Sep 05, 2007 9:14 am

koto..... :?
sem bil že z njimi na vezi za novo sojino olje (ne jedilna, pač pa kvaliteta za predelavo, torej hrano za domače živali, nekaj takega).
Dobil sprejemljivo ceno (brez ddv je bila sprejemljiva).
Se zmenim z znancem, ki ima (no, je imel) firmo ki izdeluje biodizel, jih on kontaktira za ponudbo, pa njemu pošljejo tako ceno, da glava boli. Ne vem a se norce delajo al kaj.

Ko sem se jaz pogovarjal, ni bil potreben nakup 25 ton, 1 tono nebi bil problem, so rekli, seveda fco njihovo skladišče. Torej 1100 literska cisterna na prikolico in gasa v Zalog.

rtesert

OdgovorNapisal/-a rtesert » Če Sep 06, 2007 6:06 pm

Ziher ceno prilagajajo predvsem količini. Če kupiš 10 al pa 20 ton jim ne bo lih vseeno, če ti navijejo ceno in odjebejo. Pa tud tovornjak se pol verjetno izplača še tolk bolj, da bi malo zaokrožil po Sloveniji... Jaz bi vzel ene tri tone.. Kolk pa so rekli da stane, kolko je najcenejše odpadno olje? In predvsem, a še imaš koga, preko katerega bio lahko to kupli?

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Pe Sep 07, 2007 11:29 am

nimam nikogar, ki bi lahko na firmo vzel olje.

Cena, hmmm se mi zdi da je bila pred kakim letom (mogoče dvema) ca 560Eur za tono novega (soja, ki pa ni primerna pod 0 stopinj)

Mogoče bom do piknika dobil kako pametno idejo, in bomo tam mal predebatirali.

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Ne Sep 16, 2007 2:39 am

gregor napisal/-a:Mogoče bom do piknika dobil kako pametno idejo, in bomo tam mal predebatirali.

Slišim besedo "piknik"? :lol:

Uporabniški avatar
andsuzuki
Kraj: Banjška planota, Goriška

OdgovorNapisal/-a andsuzuki » Po Sep 17, 2007 7:52 am

:lol: Ha, ha, še na sejmu v Celju je predstavitelj rekel, da bodo 21. imeli prvi piknik :twisted:
Kdor dela, greši, reče petelin in zleze z race
Lp Andrej

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Sep 17, 2007 4:32 pm

andsuzuki napisal/-a::lol: Ha, ha, še na sejmu v Celju je predstavitelj rekel, da bodo 21. imeli prvi piknik :twisted:

Aja, ta piknik.... :roll:

Danes sem tega Jerneja tudi jaz spoznal. Faca je, in dolg kot ponedeljek. Piknika zame pa žal ne bo, ker grem 20.9. na dopust. 8)

Uporabniški avatar
Sven
Kraj: wajdušna
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Sven » Po Sep 17, 2007 4:45 pm

Rafter napisal/-a:
andsuzuki napisal/-a::lol: Ha, ha, še na sejmu v Celju je predstavitelj rekel, da bodo 21. imeli prvi piknik :twisted:

Aja, ta piknik.... :roll:

Danes sem tega Jerneja tudi jaz spoznal. Faca je, in dolg kot ponedeljek. Piknika zame pa žal ne bo, ker grem 20.9. na dopust. 8)

A greš v peskovnik :D ?
LP
TUDI NA FB>>>KLIK

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov