Adventure Serbija & Carpathian 2016

O offroad srečanjih in dogodkih
Uporabniški avatar
Civava
Prispevkov: 273
Pridružen: So Okt 01, 2011 7:55 pm
Kraj: Škofja loka

Adventure Serbija & Carpathian 2016

OdgovorNapisal/-a Civava » Po Feb 08, 2016 12:09 pm

"Karpacki prsten Đerdapa"

Karpatska Srbija,Kučaj,Đerdap,Homolje...
Trajanje ove adventure 11 noci 12 dana . 26.06.-07.07.2016.
Kampiranje u prirodi (divlje,obavezna kamp oprema).
Duljina trase cca 1000 km.
Obavezno imat MT gume,vitlo,CB stanica.
Cijena po vozilu 360€ vodičke-logistčke usluge
( u cijenu idu 2 majce po osobi ,naljepnica svaki terenac, zahvalnica, poklon:)
Dobrodošli su svi željni avanture :) terenci, quadovi(za ekipu koja i dolazi sa quadovima ima organiziran smjestaj za vozila ...)
Vozi se karavanska vožnja :)
Prijavnica uskoro za "Adventure Serbija & Carpathian 2016."
Za sve inf.inbox . :) Ines

Vodič Aleksandar Veljović -Saša

Uporabniški avatar
Civava
Prispevkov: 273
Pridružen: So Okt 01, 2011 7:55 pm
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a Civava » Po Feb 08, 2016 12:09 pm


Uporabniški avatar
Civava
Prispevkov: 273
Pridružen: So Okt 01, 2011 7:55 pm
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a Civava » Po Feb 08, 2016 12:10 pm

Da kažem i ja koju reč kao neko ko je osmislio ovaj događaj i koji će pružati operativnu podršku u njegovoj realizaciji na terenu. Slušajući želje nekih od potencijalnih učesnika u prošloj godini, imao sam u vidu potrebu da ovo bude pre svega jedna opuštena vožnja i druženje, a ne bezglavo jurcanje da se pre mraka stigne na lokaciju narednog logora. Zato su proseku dnevne etape znatno kraće od 100 km, uz neke izuzetke u danima kada ćemo imati određene asfaltne transfere između zanimljivih deonica (kojih zaista neće biti puno, trudili smo se da bude što je više moguće pravog ofrouda i puteva kroz potpunu divljinu, daleko od naselja).
Po pitanju orijentacije i navigacije iskoračićemo iz uobičajenih i nedovoljno preciznih "papirnatih" roadbook-ova, koji traže maksimum koncentracije i od vozača i od suvozača. Moći ćete da se opustite i zaista uživate u okruženju, fotografišući i posmatrajući prelepu prirodu, a bez greške ćete stizati na cilj zahvaljujući GPS trekovima, koji će biti pripremljeni u obliku koji se može učitati u svaki Android telefon ili tablet, a po želji ćete moći da dobijete sve to i u formatu za Garmin GPS uređaje. Trekovi će imati detaljne opise i biti jasno diferencirani po boji, isto tako i bitne tačke, sa upozorenjima i svim servisnim informacijama koje su vam potrebne, kako biste što ređe morali preko vaših CB stanica da tražite pomoć organizatora. Kao podloga trekovima, imaćete detaljne digitalizovane topo karte.
Sve to ne znači da će putovanje biti lišeno avanturističke note i neizvesnosti. U nekim etapama ćemo osmisliti specijalne ispite u kojima će zagonetka biti daleko pre geografskog nego tehničkog tipa - moraćete da pronađete put do nekih tačaka do kojih vam nisu dati trekovi, oslanjajući se pre svega na sopstvenu sposobnost snalaženja po topo karti i procenu kvaliteta šumskih puteva. Što se samih trasa tiče, uvek ćete uz osnovni trek dnevne etape imati po više alternativnih varijanti i prečica, tako da će i oni koji žele malo da se vinčaju i pronađu tehničkih izazova imati napretek prilike za tako nešto, a svako će moći da odabere onu varijantu prelaska dnevne etape koja najbolje odgovara njegovim željama i senzibilitetu. Svakog jutra nakon doručka u kampu, pred polazak, napravićemo brifing pred mapom na laptopu, gde ću u najkraćim crtama prokomentarisati mogućnosti za taj dan i dati neke sugestije i upozorenja na šta treba da obratite pažnju.
Toliko u ovom prvom obraćanju od mene .
Aleksander Veljković
Nazadnje spremenil Civava, dne Po Feb 08, 2016 12:14 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Civava
Prispevkov: 273
Pridružen: So Okt 01, 2011 7:55 pm
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a Civava » Po Feb 08, 2016 12:11 pm

Plan putovanja : " Adventure Serbija & Carpathian 2016. "
Nulti dan (26. juni): Okupljanje do večernjih sati u banji Ždrelo (N44.3066 E21.4841) – termalni bazeni, mogućnost kampovanja, prenoćišta u hotelu (skuplja varijanta, oko 25 evra noćenje s doručkom) ili u pansionima u okolini (nekih 15 evra noćenje s doručkom). Noćenje u kampu se naplaćuje simboličnih 300 dinara sa strujnim priključkom (2,5 evra),može se i pola sata vožnje odatle organizovati kampovanje na nekom malo divljijem mestu (preporučujem izletište Čvarinac u Gornjačkoj klisuri blizu manastira Gornjak). Opcija za prvi kamp – ukoliko to želimo, etno domaćinstvo Milanović iz Lipovice može na Čvarincu da nas dočeka sa pripremljenom večerom od domaćih specijaliteta, po ceni od 10 evra po osobi (ukoliko se kampuje ili spava u sobama na Ždrelu, hrana se može dobiti a la carte u restoranu Ždrela, ili u nekom od okolnih restorana).
Prvi dan (27. juni): Imamo dve mogućnosti – lakšu, preko Krilaša do sela Lipovice, ili težu kroz Gornjačku klisuru pa gaz preko Mlave i vožnja uz potok Dubočica do Lipovice (zbog jednog dubljeg lonca preporučuje se samo vlasnicima snorkela – ukoliko ne raskrčimo obilaznicu te tačke kroz šumu uz reku). Posećujemo Krupajsko vrelo .
Sa Beljanice spust atraktivnom trasom do prašume Vinatovača, na čijem ulazu postoji lepa, prostrana livada uz rečicu za naš kamp. Možda postoji i mogućnost noćenja u obližnjem lovačkom domu Vinatovača. I ovde bi naši prijatelji iz Lipovice mogli da nas dočekaju sa spremljenom večerom, ali za ovaj lokalitet zbog veće udaljenosti i rezultujućih transportnih troškova traže 15 evra po osobi. Evo kako je slična večera izgledala na Eastern Serbian Nomad's Adventure turi u junu 2015. na Beljanici (https://www.facebook.com/media/set/…).
Drugi dan: krug po Kučajskim planinama. Ovo je najveće "u komadu" nenaseljeno područje u Srbiji. Voziće se puno kroz šumu, videće sjajna mesta poput Valkalucija, vodopada Prskalo, Male i Velike Brezovice, Mikuljskog kamena, Lazarevog kanjona, dan završimo na grebenu Malinika, odakle takođe imamo sjajan pogled na sva tri kraka Lazarevog kanjona, ali sa nešto veće visine (a imamo u blizini i dobar izvor). Komforna alternativa bi mogao biti hotel Jezero na Borskom jezeru, koji je doduše prilično skup (polupansion u dvokrevetnoj sobi je oko 30 evra), ali sa bazenom, saunom, slanom sobom i ostalim welness perverzijama zavređuje svoje 4 zvezdice. U blizini postoji i znatno jeftinije prenoćište Vertigo, gde noćenje sa doručkom košta nekih 12 evra. Onima koji se opredele da umesto kampovanja na Maliniku siđu na Borsko jezero pripremićemo poseban GPS trek, kao i za naredni dan do tačke gde će se priključiti na trasu kojom će proći kamperi (od Malinika do Borskog jezera treba preći još 30-ak km).
Treći dan: od Kučaja obroncima Homolja do Borskog Stola. Počinjemo spustom sa Malinika do Lazareve pećine, najduže u Srbiji, gde ćemo se zadržati pola sata u kraćem turističkom obilasku (karta za pećinu košta 200 dinara, što je nešto manje od 2 evra). Homolje nudi pravi lavirint šumskih puteljaka, strmih dolina potoka, gde se začas može naći lepe zabave u blatu…
Ako je neko već "tanak" sa gorivom i smatra da neće izdržati sutradan do Majdanpeka, može od Krivelja skrenuti do Bora da natoči (7-8 km), pre nego što se popne na Borski Stol, gde imamo bajno mestašce za kamp pored jezera (u Boru može da obnovi i zalihe prehrambenih namirnica). Oni željni ekstremnijih izazova tu se mogu oprobati u pokušaju izlaska na vrh Borskog stola na točkovima ali – na sopstvenu odgovornost. Veoma je strmo, kamenito, i male greške mogu dovesti do prevrtanja na kritičnim tačkama
Četvrti dan: mogli bismo ga nazvati "zlatna groznica Homolja". Idemo od Borskog stola grebenskim putem do sela Gornjane, onda preko Kunune do Valja Prerasti (prirodni kameni most). Po želji se mogu obići i slapovi Belog izvorca (jedno sat vremena šetnje i divljenja sveukupno), a zatim jednu turneju preko Majdanpečkog rudnika do Rajkove pećine (obilazak traje jedno sat vremena, cena karte je 250 dinara). Za ulazak u krug rudnika treba dozvola uprave, koju ćemo blagovremeno pribaviti, https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater). Nakon obilaska Rajkove pećine idemo do Todorove reke, gde imamo fenomalno mesto za kamp (i tu bismo eventualno uz trošak od 10-ak evra po čoveku mogli da aranžiramo da nam prijatelji iz Debelog Luga spreme neku klopu na otvorenom). I još nešto – u Debelom Lugu živi legendarni ispirač zlata Perica, koji bi nam mogao pre nego što se smrkne održati kraći kurs ispiranja zlata (baci pogled na https://www.youtube.com/watch?v=tn5iR9EcGgY). Opet nam blizina Majdanpeka pruža "komfornu" alternativu smeštaja, u vidu hotela Golden Inn (prenoćište sa doručkom 25 evra). S obzirom da je u centru grada, mislim da u poređenju sa kampom na Todorovoj reci nije nimalo inspirativno. Nažalost, Majdanpek pati od manjka turističkog smeštaja, pa prave alternative relativno skupom hotelu u bližoj okolini i nema.
Peti dan: kroz najgušće Đerdapske džungle. Ovo je dan u kojem se mogu da iskuse sve izazove najvećeg kontinuiranog šumskog prostranstva u Srbiji. Ušli bismo u džungle dolinom Ujevca, i prvo se popeli na Staricu, stenoviti vrh sa kojeg je sjajan pogled na Majdanpek. Zatim produžavamo dalje na sever, glavnim grebenom Đerdapskih planina, preko najvišeg vrha Šomrde do Sokolovca, koji je sjajan vidikovac. Sa Sokolovca se spuštamo na Lepenski Vir, i ko hoče može da obiđe muzej arheološkog lokaliteta (cena ulaznice 400 dinara, što je oko 3,5 evra),zatim cemo se ulogoriti na jednom lepom platou kilometar od muzeja. Tu takođe imamo mogućnost da angažujemo vlasnika lokalnog restorana i tamošnje ribare da nam za 10 evra prirede riblju večeru (bilo u samom kampu, ili može da se večera i u restoranu koji je pored muzejskog parkinga). Ovde za ljubitelje smeštaja u sobama nemamo adekvatnu soluciju (mogu eventualno da se odvezu do 20 km udaljenog Donjeg Milanovca, gde postoji opcija hotela i privatnog smeštaja, ali mislim da bi to bilo sasvim bez veze – propustiti ovakvu priliku da se noći na Dunavu).
Šesti dan: možete birajt šta vam se više dopada – da ovo bude dan za spuštanje kanuima kroz kazane .. (može se organizovati prevoz minibusom, pa da se vratimo na polaznu tačku po vozila), ili će to biti dan za nastavak duž Đerdapskih planina, uz obilazak nekih od najatraktivnijih vidikovaca Đerdapa (pre svega mislim na Mali Štbac, preko puta glave Decebala) i završetkom dana na Tekijskoj plaži (najlepšoj plaži na Dunavu, gde je najlepši zalazak sunca na Dunavu, a tu je i odlična kafanica "Joce krofne" .
Kanu tura bi koštala 38 evra po osobi, a imamo kapacitet do 80 osoba.
Sedmi dan (zbog dužih asfaltnih transfera, ovoga dana će se preći skoro 150 km): dan za vožnju grebenom legendarne planine Carku (Tarcu) u Rumuniji. Odmah ujutro prelazimo granicu, i pošto nemamo neku preterano pametnu ili atraktivnu ofroud alternativu, prekraćujemo pedesetak kilometara asfaltom kako bismo što pre "zajahali" greben (pre toga svraćamo u Orsovu kako bismo dopunili zalihe goriva i potrepštine u lokalnim megamarketima). Važna napomena – za Rumuniju treba imati vinjetu, koja u trajanju od 7 dana košta nekih 3 evra po vozilu. Može se kupiti na samom graničnom prelazu, ali bi možda brže bilo da je učesnici obezbede sebi unapred on-line, preko sajta https://www.roviniete.ro/ (moguće plaćanje platnim karticama). Vinjeta je elektronska, ništa se ne lepi. Prelazimo greben Carkua čitavom njegovom dužinom, i logor podižemo kod jezera Cuntu iza najvišeg vrha, gde postoji i planinarski dom (dakle, ko ne bi da spava u šatorima, opet ima alternativu, ovoga puta smešno jeftinu – prenoćište košta samo 10 leja, što je nešto više od 2 evra). Fotografije sa Carkua u ovom albumu pogledajte https://www.facebook.com/media/set/…, a kao promo film za taj rumunski deo ture može da posluži https://youtu.be/IX3R3Zr3a5Q, ili https://youtu.be/8wEf23vLT9U. Jedna napomena – Tarcu greben je JAKO opasan kada je klizavo, jer su padine veoma strme, greben je vrlo eksponiran, i prostora za grešku, za bilo kakvo proklizavanje jednostavno NEMA. Zato ćemo, u slučaju lošeg vremena, za tu deonicu pripremiti rezervnu varijantu, koja će ići nešto drugačijim putem, zaobilazeći glavni greben.
Osmi dan: od kampa kod jezera Cuntu produžavamo ka Poiani Marului, a onda kraćom asfaltnom deonicom prelazimo na Poiana Ruskai planine, gde ćemo pokušati da izađemo na glavni greben jednom prilično teškom varijantom, u kojoj će verovatno biti i vinčanja (strmina, duboke vododerine). Proći ćemo do vrha Rusca, a onda ćemo se vratiti na zapad jako lepim grebenskim putem do Taul Ursului prevoja, gde ćemo se ulogoriti. Ovde je potpuna divljina i nikakvih alternativa u vidu smeštajnih objekata nema, dakle kampovanje je jedini mogući izbor.
Deveti dan: nastavljamo na zapad glavnim grebenom Ruskai planina, ka najvišem vrhu, Pades. I tu imamo jednu deonicu sa dosta krupnog kamenja koja je veoma strma, gde verovatno nećemo moći da prođemo neke elemente bez vinčanja. Nakon Padesa silazimo sa planine ka varošici Nadrag, odakle ćemo se asfaltnim putem prebaciti do planine Semenic (opciono se može svratiti do Caransebesa po gorivo i u nabavku potrepština). Raznovrstan dan ćemo završiti kampujući na jednoj sjajnoj livadi kod izvoršita reke Nere na južnim obroncima planine Semenic, na oko 1100 m nadmorske visine.
Deseti dan: Nastavljamo spust sa Semenica i vrlo zanimljivom trasom prolazimo preko Aninskih planina, do jezera Buhui nadomak Anine. Alternativno, može se i duž grebena Semenica čitavom dužinom na jug, pa pored vodopada Bigar, koji je atraktvno videti (nalazi se uz sam asfaltni put Anina-Bozovici). Dan završavamo vožnjom od Anine do NP Cheile Nerei-Beusnita, gde se ulogorujemo u kampu na reci Beu.
Finalna večer ture .
Ljubitelji komfornijeg smeštaja dotični mogu naći u mestu Sasca Romana, udaljenom petnaestak kilometara, u pansionu Cheile Nerei (prenoćište sa doručkom je 68 leja, što je oko 15 evra).
Jedanaesti (bonus) dan: dve varijancije imate hočete ...pešačku turu do izvora reke Beu i vodopada Beusnita (vrlo prijatna šetnja od jedno 2-3 sata ukupno), iili ćete možda proći još jedno atraktvno ofroud parče južno od varošice Sasca Montana, pa onda zajedno preko Nere ka granici.
opcionih dodatnih sadržaja: (ko želi, nije obavezno,cjene su po osobi )
Prenoćište sa doručkom u hotelu Ždrelo – 25 evra (prvo veče)
Prenoćište sa doručkom u pansionima oko Ždrela – 15 evra (prvo veče alternativa)
Organizovana večera u kampu na lokalitetu Čvarinac – 10 evra
Organizovana večera u kampu na lokalitetu Vinatovača – 15 evra
Ulaznica za Lazarevu pećinu – 2 evra
Hotel Jezero na Borskom jezeru, polupansion – 30 evra
Pansion Vertigo na Borskom jezeru, prenoćište sa doručkom – 12 evra (alternativa Jezeru)
Ulaznica za Pustinjac (krug rudnika Majdanpek) – 0-3 evra po vozilu (verujem da ću dobiti gratis preko gradonačelnika Majdanpeka)
Ulaznica za Rajkovu pećinu – 2 evra
Prenoćište sa doručkom u hotelu Golden Inn u Majdanpeku – 25 evra
Organizovana večera u kampu na lokalitetu Todorova reka – 10 evra
Demonstracija ispiranja zlata na Todorovoj reci – oko 2 evra po osobi
Ulaznica za muzej Lepenski Vir – 3,5 evra
Večera u restoranu na Lepenskom Viru (ili u kampu ispod) – 10 evra
Prolazak kroz Veliki i Mali Kazan i pored Trajanove table do Tekije kanuima – 38 evra
Rumunska vinjeta – 3 evra po vozilu (obavezno)
Spavanje u Cabani Cuntu (Tarcu) – 2 evra
Spavanje u kampu Trei Ape (u šatoru) – 3,5 evra
Spavanje u kamp kućici kampa Trei Ape – 5 evra
Najam bungalova za 4 osobe u kampu Trei Ape – 32 evra
Doručak u kampu Trei Ape – 5 evra
Večera u kampu Trei Ape – 9 evra
Prenoćište sa doručkom u pansionu Cheile Nerei – 15 evra
https://www.youtube.com/watch?v=_-rtRxuwbl0 ili https://youtu.be

Uporabniški avatar
karel
Prispevkov: 52
Pridružen: To Nov 15, 2005 9:58 pm
Kraj: Šentjanž

OdgovorNapisal/-a karel » Pe Mar 25, 2016 5:00 pm

Ali se že pobirajo prijave za tale dogodek?
Think. Feel. Drive.
LP karel

Uporabniški avatar
karel
Prispevkov: 52
Pridružen: To Nov 15, 2005 9:58 pm
Kraj: Šentjanž

OdgovorNapisal/-a karel » Po Mar 28, 2016 9:58 am

Civava napisal/-a:https://www.facebook.com/events/1679761865613398/

Tale stran več ne obstaja???
Think. Feel. Drive.

LP karel

Uporabniški avatar
Civava
Prispevkov: 273
Pridružen: So Okt 01, 2011 7:55 pm
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a Civava » Ne Maj 01, 2016 8:41 pm


Uporabniški avatar
karel
Prispevkov: 52
Pridružen: To Nov 15, 2005 9:58 pm
Kraj: Šentjanž

OdgovorNapisal/-a karel » So Maj 14, 2016 11:15 am

No pa smo se prijavili :D
Think. Feel. Drive.

LP karel

Uporabniški avatar
karel
Prispevkov: 52
Pridružen: To Nov 15, 2005 9:58 pm
Kraj: Šentjanž

OdgovorNapisal/-a karel » To Jun 14, 2016 8:43 pm

Na žalost je zadeva odpadla :shit_happens:
Think. Feel. Drive.

LP karel


Vrni se na “Srečanja”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti