Če ima kdo prakso prosim za opis izkušenj. Victronov Orion https://www.victronenergy.com/dc-dc-con ... n-isolated imam priključen na sekundarni akumulator. Alternator je tudi novejše generacije, nima stalne visoke napetosti med delovanjem motorja. Med vožnjo je pogosto 12,4V vmes se vklaplja na cca 13,5. Predvsem pri počasni vožnji je prag, ko Victron aktivira polnjenje lahko redek. Zdi se, da se napetost dvigne pogosteje, če imam namesto LED dnevnih luči priklopljene nočne žaromete. Tak način zna biti problem pri počasnih vožnjah na terenih brez asfalta.
Ima mogoče kdo od vas DC-DC polnilec in kakšne so vaše nastavitve oziroma uporaba?
DC-DC polnilec
-
Aleksander
DC-DC polnilec
Only Toyota loves Sahara. (Chiheb, Tozeur)
Re: DC-DC polnilec
Victron torej tipa napetost, iz tega predvideva, da avto deluje in samo takrat polni sekundarni akumulator. Avtomatika.
Problem pa nastane, ker ti novi avti s pametnimi alternatorji akumulatorjev ne polnijo ves čas, ampak po potrebi. "Nočne" luči porabijo več elektrike in pogostgeje polni.
Ti tole kaj pomaga? https://communityarchive.victronenergy. ... orion.html
Problem pa nastane, ker ti novi avti s pametnimi alternatorji akumulatorjev ne polnijo ves čas, ampak po potrebi. "Nočne" luči porabijo več elektrike in pogostgeje polni.
Ti tole kaj pomaga? https://communityarchive.victronenergy. ... orion.html
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
Da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj povprašal.
Kolebam kateri način za sekundarni akumulator je pravi. Od dirkalnika mi hodi višek Optima AMG 50AH akumulator, ker tam ne potrebujem toliko kapacitete, kot tudi ne toliko zagonskega toka, je ta akumulator več ali manj nepotrebna teža. V motorsportu 17kg manj ni malo =)
Ena opcija je, da uporabim Optima akumulator in vmes dodam še DC-DC polnilec. Sam ne bom imel težav s polnjenjem, kot OP, ker imam stalno napetost in se alternator ne izklaplja. Na sekundarni akumulator bom več ali manj vezal samo hladilnik, kateri mora ostati hladen čez noč ali recimo do 8/10 ur na dirkališču.
Druga možnost so prenosni power bank-i, katere kupiš za 200-300€ na Banggood.
Kaj od tega bi se odločili?
Kolebam kateri način za sekundarni akumulator je pravi. Od dirkalnika mi hodi višek Optima AMG 50AH akumulator, ker tam ne potrebujem toliko kapacitete, kot tudi ne toliko zagonskega toka, je ta akumulator več ali manj nepotrebna teža. V motorsportu 17kg manj ni malo =)
Ena opcija je, da uporabim Optima akumulator in vmes dodam še DC-DC polnilec. Sam ne bom imel težav s polnjenjem, kot OP, ker imam stalno napetost in se alternator ne izklaplja. Na sekundarni akumulator bom več ali manj vezal samo hladilnik, kateri mora ostati hladen čez noč ali recimo do 8/10 ur na dirkališču.
Druga možnost so prenosni power bank-i, katere kupiš za 200-300€ na Banggood.
Kaj od tega bi se odločili?
Če rabiš samo za laufanje hladilnika, si narediš škatlo, pa daš notri solarni charge controler in akumulator. Sam sem dal v škatlo še 220V polnilec akumulatorjev in 12/220V 2kW pretvornik. Na solarni polnilec obesim potem ali 12V iz avta ali pa 2 solarna panela in to mi polni akumulator. Če pa sem blizu elektrike, pa vklopim 220V polnilec, da mi napolni akumulator.
Tole dela pa od 12 do 24V, stane pa od 10 do 30€.
vhodi in izhodi (namesto solarnih panelov daš samo kabel iz 12V vtičnice al pa direkt kabel potegneš od akumulatorja izpod havbe):

Tole dela pa od 12 do 24V, stane pa od 10 do 30€.
vhodi in izhodi (namesto solarnih panelov daš samo kabel iz 12V vtičnice al pa direkt kabel potegneš od akumulatorja izpod havbe):
Pred EUR sem bil SIT!
-
Aleksander
Na Optimi bi preveril dejansko kapaciteto in tudi okvirno porabo hladilnika. Tako veš, da si v varni coni. Pozor pri 220V polnilcih. Zgodilo se mi je, da ni odklopil, zjutraj je bil vroč, v avtu je smrdelo po kislini. 15 litrski hladilnik mi je pokuril cca 11 Ah / 24ur.
Only Toyota loves Sahara. (Chiheb, Tozeur)
Nebivedu napisal/-a:Tole dela pa od 12 do 24V, stane pa od 10 do 30€.
Čeprav je Kitajec gor napisal MPPT, tole niti slučajno ni MPPT, ampak PWM polnilec. Gre za staro potegavščino. In v čem je razlika? Zelo poenostavljeno, PWM samo hitro vklaplja in izklaplja solarne panele od baterije, dokler ni napetost na bateriji dovolj visoka, takrat pa dokončno izklopi. Rezultat je slab izkoristek solarne energije, z malo sreče pa še uničena baterija, če je krmilnik po vrhu še slabo narejen. Zadeva pogojno dela s klasičnimi svinčenimi akumulatorji, za litijeve baterije pa je škodljiva. Uporabljati smeš samo en panel (ali več panelov vezano vzporedno), saj višjih napetosti ne prenese - razliko med cca. 18V iz panela in 14V na bateriji pa mečeš stran, to je ta izgubljena moč. Baterijo polni "neumno", tako kot so pred 50 leti polnilniki akumulatorjev.
MPPT je po svoji naravi DC-DC polnilnik, saj vhodno napetost in tok pretvori v primerno izhodno napetost po programu polnjenja, pri čemer je izkoristek precej (odvisno od kombinacije panelov lahko tudi 30% več) boljši. Rad ima višje vhodne napetosti (dva ali tri panele v seriji, 36-60V, čeprav dela tudi z enim samim) in izguba moči je zanemarljiva. Baterijo polni po krivulji polnjenja ("programu") in zna delati tudi z litijevimi in podobnimi zanimivimi baterijami. Za neko resno polnjenje na terenskem setupu je nedvomno boljša rešitev.
Dejstvo pa je, da MPPT ceneje od 80-90 EUR ne obstaja. Torej vsi poceni "MPPT"-ji za 10-30 EUR na aliexpressu lažejo in niso MPPT, dovolj je odpret pokrov in pogledat, kaj je notri - ponavadi par mosfetov in minimalna logika. Jih imam kar nekaj v škatli doma, preden sem se tega naučil...
Za takšno ceno vsekakor ne more biti MPPT in je potrebno pri takšnih straneh vse parametre in opise jemati z veliko rezervo - najboljše preveriti komentarje, pregledati review-e,... Sam osebno velikokrat preverim na youtubu, če najdem posnetek, kjer kose razstavijo. To kar piše za PWM polnilec je vse res v primeru, če je vhodna napetosti višja. Če pa bi polnil iz avtomobilskega akumulatorja sekundarni akumulator, pa imaš 1:1 napetost, kar pomeni, da ne bo toliko izgub.
Sej alternator tudi akumulatorja ne polni ''pametno'', če govorimo o klasičnih alternatorjih.
Sam akumulator je nov - ima dva zagona za sabo, tako da ne potrebujem preverjati kapacitete.
Sej alternator tudi akumulatorja ne polni ''pametno'', če govorimo o klasičnih alternatorjih.
Sam akumulator je nov - ima dva zagona za sabo, tako da ne potrebujem preverjati kapacitete.
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost