Imam toyoto 4-runner in se mi dogaja, da ko se ustavim in speljem z malo obrnjenim volanom zacne pokati v zadnji osi. To se zgodi tudi ce se vstavim in zapeljem vzvratno v desno ali v levo (pokanje je podobno kot pri avtomobilih na prvi pogon, ko se obrabii zunanji sprednji HK zglob)
Zanimivo je, da se pokanje stopnjuje z daljšo vožnjo. Ko je avto hladen zadeva sploh ne poka. Ko speljem preneha in zadeva deluje normalno (mogoče ga preglasi vožnja). Torej poka samo ko speljujem ali vozim vzvratno.
Zanimivo je tudi da avto nekoliko ustavlja oz. kot da bi imel rahlo zategnjeno ročno. Ko dobi hitrost nad recimo 10km pokanje neha in tudi upora ni več.
Ko poslušam z odprtim oknom se mi pač zdi da prihaja iz zadnje osi. Lahko je pa seveda kak drug razlog (mogoče križni zglob na kardanu).
Prosim za pomoč?
Hvala!
Pokanje ko speljujem
Pokanje, ponavadi ne preglasno, prihaja iz zadnjega diferencijala 4runnerja in ostalih avtov podobnih avtov zaradi LSDja (ni droga, ampak limited slip diferential). Ta tip delne zapore diferenciala deluje ves čas s pomočjo lamel, katere prenašajo del moči na kolo z boljšim oprijemom. Stvar je dobrodošla na terenu, slaba pa ob zavijanju na podlagah z dobrim oprijemom. Povečan hrup v LSD lahko nastane tudi ob uporabi neprimernega olja - za LSD se uporablja točno določeno olje.
Ni pa nujno, da je samo to, vsekakor pa preveri in ne čakaj velikega poka.
L4x4p.
L4x4p.
Kakšno je pa primerno olje. Ali mi lahko svetuješ.
Res izgleda tako kot praviš. To se dogaja samo na asfaltu. Moti me samo to da se pokanje stopnjuje z daljšo vožnjo. Včasih tudi ko se samo ustavim na cestnisnki postaji in ponovno speljem naravnost. Pokanje se ponovi dokler ne presežem 10km.
Verjetno je res olje saj z vedno višjo temperaturo diferenciala izgublja viskoznost oz. učinkovitost podmazovanja.
p.s. Omenjaš veliki pok. Kaj se lahko zgodi v najslabšem primeru.
Res izgleda tako kot praviš. To se dogaja samo na asfaltu. Moti me samo to da se pokanje stopnjuje z daljšo vožnjo. Včasih tudi ko se samo ustavim na cestnisnki postaji in ponovno speljem naravnost. Pokanje se ponovi dokler ne presežem 10km.
Verjetno je res olje saj z vedno višjo temperaturo diferenciala izgublja viskoznost oz. učinkovitost podmazovanja.
p.s. Omenjaš veliki pok. Kaj se lahko zgodi v najslabšem primeru.
- marolt 4x4
- Kraj: Mozirje
- Kontakt:
Jaz se ne spoznam na toyote, je pa podoben problem kot ga omenja Igor tudi pri Jeep-ih z LSD. To pokanje se pojavlja po dolgih vožnjah, ko je olje zelo segreto. V dif.olje se pri Jeepih dodaja poseben moparjev dodatek za LSD, ki malce oblaži hrup.
Pokanje pa se sliši podobno kot če pri biciklu prestavljaš v nižjo prestavo pod obremenitvijo.
Pokanje pa se sliši podobno kot če pri biciklu prestavljaš v nižjo prestavo pod obremenitvijo.

mamut napisal/-a:
L4x4p.
Točno ! Če imaš vozilo namen obdržat, potem razderi diferencijal in preveri stanje lamel oziroma stopnjo izrabljenosti in jih po potrebi zamenjaj. Olja in dodatki pri izrabljenih lamelah žal ne prinašajo dolgotrajne rešitve, ampak so bolj izhod v sili.
Lp RANGIE
FUN IS NOT A STRAIGHT LINE !!!
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov