Težava z grelnimi svečkami pri patrolu

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Don
Kraj: Nova Gorica

Težava z grelnimi svečkami pri patrolu

OdgovorNapisal/-a Don » Sr Mar 16, 2011 5:02 pm

Pozdravljeni

Včeraj mi je med vožnjo začela utripati lučka grelnih svečk, kot da bi prišla kam voda in ustvarjala stik med tem ko je utripala lučka je tudi obratomer skakal gor pa dol. Sedaj mi ob kontaktu ključa ne posveti več lučka in niti releja ni slišat da bi se kaj vklaplju in izklaplju. Dejansko mi ne deluje ne obratomer in ne grelne svečke, tako da sedaj ko je mrzu motor ga ni moč vžgat. Zanima me ali je že kdo imel podobne težave ali vsaj kakšen nasvet kaj preverit in kje se lotit razkopavat.

Za odgovore se že v naprej zahvaljujem.

LP Don

Uporabniški avatar
robert.b
Kraj: Ljubljana Pijava gorica

OdgovorNapisal/-a robert.b » Sr Mar 16, 2011 5:25 pm

Ko je meni vse skupaj crknilo, sem imel avto en teden pri avtoelektričarju, pa ni nič naredil :(((( Ne bom povedal kdo je to bil, ker mu nočem delat slabe reklame! Novi releji in svečke pa so dragi kot žafran. Potem mi je Kogovšek v Ljubljani zrihtal tako, da mi je odklopil star sistem, zamenjal grelne svečke tako, da so bile vse 6V. Potem mi je dal noter en upor, ki ga je sam naredil in umeril, za krmiljenje pa 1 navaden 45s rele od golfa D. Avto je potem delal kot urca, samo ko je bil hud mraz (-20) in ni dogreval, sem moral, ko je rele ugasnil in je začel motor trest še enkrat zagret in vžgat. Aja to je bil motor 2,8 TD.
Mladenič, raduj se svoje mladosti

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » Sr Mar 16, 2011 5:45 pm

mislim, da so nekateri golfovi releji za predgretje imeli tudi funkcijo, ki po zagonu motorja še grejejo en določen čas...
recimo golf3 z motorjem AAZ

sicer pa ne vem, zakaj je montiral 6V svečke....no sej tud ne vem, kaj je original, samo predvidevam, da če je dodatno montiral zaporedno upor, ni bilo v originalu tako....

2Don; poglej varovalke, izmeri vsako svečko, če je ok (pri tem odklopi kable z njih), poglej rele in šele nato pojdi razdirat armaturo :wink:
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
robert.b
Kraj: Ljubljana Pijava gorica

OdgovorNapisal/-a robert.b » Sr Mar 16, 2011 6:58 pm

2,8 TD motor ima 6V grelne svečke in kompliciran sistem gretja. 3 svečke so eno polne 3 pa dvo polne in po mojem pomankljivem znanju jih najprej rele napoji 12V, da v trenutku zažarijo, potem pa jih veže vzporedno 3 pa 3 in tako nekako dela, ker potem to greje še caa 10 min. Zato je pa dal noter upor, da je iz 12 naredil 6v el.
Mladenič, raduj se svoje mladosti

Don
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Don » Če Mar 17, 2011 12:19 am

compadre napisal/-a: 2Don; poglej varovalke, izmeri vsako svečko, če je ok (pri tem odklopi kable z njih), poglej rele in šele nato pojdi razdirat armaturo :wink:

A se ti mogoče sanja kje se nahaja varovalka? Pogledal sem pri desni nogi od sovoznika in pri bateriji pod havbo nobena varovalka ni od vžiga al kaj podobnega...

Uporabniški avatar
Ipsilon
Kraj: Tolmin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ipsilon » Če Mar 17, 2011 9:40 am

Pri RD28T motorju je varovalka za grelne svečke pri akumulatorju, tista velika, poleg varovalke za zaganjač in alternator.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti