Webasto, Air Top, vgradnja

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
S50T
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Webasto, Air Top, vgradnja

OdgovorNapisal/-a S50T » Po Nov 08, 2010 8:45 pm

Pozdravljeni,
gotovo se vas precej greje z Webasto grelci. Pripravljam se na vgradnjo grelca Air Top 2000 v LC80. Da ne bom odkrival na novo me zanima ali mi lahko poleg prostora pod sovoznikovim sedezem predlagate sa kaksno sprejemljivo mesto za vgradnjo. Zanima me tudi kako (razen s cepi) resujete zajem zraka in izpuh ce veste, da bo avto preckal 70 cm+ globoko vodo.

Jure

Slika

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Nov 08, 2010 11:48 pm

Če prav berem med vrsticami, se namenjaš na Islandijo? :lol:

Jaz bi na tvojem mestu zagotovo izbral mesto v prtljažniku, čeprav na račun grelca izgubiš kakih 15 litrov volumna. je pa:
- varno
- blizu
- pod kontrolo
- pa še umazal ga ne boš :wink:

73 de S58RAF. :twisted:
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Nov 09, 2010 8:09 am

Ravno na Islandiji sem se kak km peljal stoje na zadnjem odbijaču enega francoskega LR Defenderja, ki je imel Webasto v škatli na strehi in izpihovani zrak preko kretnice po ceveh speljan na tri konce: v kabino, v strešni šotor in tudi pod tendo s stranicami. Mož in predvsem njegova punca sta bila z delovanjem zelo zadovoljna.
Je pa res, da je bil cel avto 100% spedenan za dolga potovanja. Na strehi je imel poleg šotora in tega grelca še nekaj škatel, tako, da če ga ne bi imel pred nosom, sploh vedel ne bi, da je grelec na strehi.
Bi slikal, pa sem imel preveč dela s popravilom mojega.
LP Miran

PS: saj mojstri to vedo, a vseeno: priključek goriva ne sme biti na sesalni cevi za nafto.
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

robinzon
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a robinzon » To Nov 09, 2010 8:19 am

Kaj pa montaža pri motorju in vpihavanje v osnovni grelni sistem? Lahko ga povežeš tud z motorjem in imaš predgretje v mrzlih zimskih jutrih.
Vsekakor ti ga ne priporočam v kabini pod sedežem. Saj ni glasen, pa vendar je moteč. Še v kamijonu ti gre včasih na živce pa ima veliko kabino, kaj šele avto.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » To Nov 09, 2010 8:37 am

No to pa je zanimiv sistem...
Sem že razmišljal o webastu pa se mi ni zdelo ga imeti samo za gretje kabine, spal bi pa na mrazu..
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
primorska
Kraj: ajdovščina

OdgovorNapisal/-a primorska » Sr Nov 10, 2010 6:40 pm

pozdrav bralcem

V primeru montaže Webasto grelca, moramo tudi razmisliti ali je kapaciteta obstoječega akumulatorja dovolj velika. Če se nameravamo greti ponoči, ko motor miruje in ob nizkih zunanjih temperaturah, ko 100Ah akumulator nima več razpoložljivih 100Ah - poraba grelca ni majhna kot si mislimo.
Ostaja namreč pomembno vprašanje s čim bomo zjutraj vžgali avto.
Poznam primere, ko so se preko noči greli z Webasto grelcem, zjutraj pa se motor ni niti premaknil. Vendar je bil tam bencinski agregat, s katerim so preko polnilca napolnili akumulator in nato je končno oživel motor.
Problem se hitro lahko reši z večjim akumulatorjem. Alternator pa zadostuje obstoječi.

LP

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Če Nov 11, 2010 8:46 pm

To z akumulatorji ti bo povedal kakšen električar. Pri kamijonu z dobrimi akumulatorji je men ponavadi grelec delal dva dni in je kamijon brez problema vžgal. Lahko imaš v avtu še en rezerven akumulator. Teža bo enaka kot če bi imel rezerven agregat.
Kako imajo pa avtodomi to narejeno?

Uporabniški avatar
primorska
Kraj: ajdovščina

OdgovorNapisal/-a primorska » Če Nov 11, 2010 9:58 pm

Mislim, da imajo avtodomi akumulator za delovanje motorja in posebej za oskrbo bivalnega dela. Ko deluje motor alternator polni oba akumulatorja, ko ugasnemo motor se avtomatsko prekine povezava z akumulatorjem, kateri je zadolžen za oskrbo bivalnega dela. Tako ne moremo sprazniti akumulator za delovanje motorja.
Ko je avtodom stacioniran (v kampu) se priklopi na električno omrežje (220V).Polnilec akumulatorja dopolnjuje akumulator in oskrbuje porabnike z električnim tokom.
Tako naj bi bilo.

LP

Jolly
Kraj: Dol pri LJ

OdgovorNapisal/-a Jolly » Če Nov 11, 2010 10:46 pm

primorska napisal/-a:Mislim, da imajo avtodomi akumulator za delovanje motorja in posebej za oskrbo bivalnega dela. Ko deluje motor alternator polni oba akumulatorja, ko ugasnemo motor se avtomatsko prekine povezava z akumulatorjem, kateri je zadolžen za oskrbo bivalnega dela. Tako ne moremo sprazniti akumulator za delovanje motorja.
Ko je avtodom stacioniran (v kampu) se priklopi na električno omrežje (220V).Polnilec akumulatorja dopolnjuje akumulator in oskrbuje porabnike z električnim tokom.
Tako naj bi bilo.

LP
Tako je, komplet vsi ostali porabniki (vodna crpalka, notranje luci, hladilnik...) so vezani na drugi akumulator.
Glede vzdrzljivosti akumulatorja, pa drzi, vse pod 100tico ne bo zdrzalo niti eno fajn mrzlo noc, meni osebno 80tica v avtodomu zdrzi nekje 6ur gretja, a imam k sreci 2 solarna polnilca, tako da do naslednje noci je ze vse nazaj "v teku".

Uporabniški avatar
S50T
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a S50T » Sr Nov 17, 2010 7:51 pm

Ja Rafter, pravilno beres med vrsticami. Raziskoval sem koticke avta in se koncno odlocil za mesto vgradnje. Grelec bom stisnil v desni zadnji bok.
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Nov 18, 2010 12:10 am

Glej, da boš zrak, ki ga nameravaš ogreti, res vlekel iz kabine in ne iz tega "skritega kotička". In da ti izpod koles ne bo špricalo (ali pa prašilo ali blatilo) po cevi za vsesavanje zraka za izgorevanje v gorilcu.
Miran

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Če Nov 18, 2010 12:47 am

Pazi da ne bo cev za točenje goriva blizu. Kam boš pa napeljal izpušno cev gorilca? Kako boš vpihaval zrak v kabino? Po cevi pod sedeže? Ker predvidevam da boš spal v prtljažniku moraš toploto speljati stran.
Zato je po moje najbolje montirat grelec poleg motorja. Sama zasnova zračenja avtomobila je narejena tako da zrak vstopa spredaj in izstopa zadaj skozi reže. Zajem zraka narediš na maski, cev lahko na off roadu zamašiš. Baterije so blizu, lahko greješ filter nafte. Delovanja grelca pa skoraj ne slišiš.
Sicer pa najbolje da povprašaš v kakšni firmi ki prodaja in montira te stvari pa ti bodo v par stavkih povedali kako in kaj pa zakaj ne.

TRCO1

OdgovorNapisal/-a TRCO1 » Če Nov 18, 2010 9:00 am

ja tamle zraven se pa res ne bo dal spat, ko bo grelc cvilu....
AVTOVLEKA 051 800 777 I have the body of a God. But it sucks cause it´s Buddha AVTOVLEKA 051 800 777

Uporabniški avatar
Huligan
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Huligan » Če Nov 18, 2010 9:17 am

Zadeva mi deluje dokaj nova (ali je celo nova) :res_ne_vem: zato menim da deluje zelo tiho.
Sam sem spal 10 let v kamijonu ,le kake pol metra od vebasta in povem iz prve roke da je zadeva moteča samo dokler se prostor ne segreje ne temperaturo.
Kasneje je glasnost te naprave enaka ventilatorju (dobrem se razume) ki hladi računalniško kišto.
Če pa koga to moti si naj lepo spije pred spanjem eno pivičko in že bo dremal..
BOLJŠ IZ ŠIHTA SKREGAN KOT ZMATRAN.

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Če Nov 18, 2010 9:23 am

točno tak webasto smo montirali kolegu pred potjo v Mongolijo v Patrola.

ker je bil avto prirejen za dve osebi, je bila lokacija za prvimi sedeži.
zadeva dobro deluje, v kabino se ga sliši samo toliko kolikor je glasen ventilator za vpihovanje zraka, zelo malo in kolikor vem je kolega dobro spal, kljub ventilatorju pod glavo.

druga pesem je pa zunaj, mi smo ponavadi bili parkirani kakšnih deset metrov stran in se je v Maggiolino na strehi njegov webasto slišalo kot bi kakšen kilometer stran vzletal reaktivc ... skratka gorilec se ven iz avta kar dobro sliši ... se pa dobi dušilec za na izpušno cev in potem najbrž tudi zunaj ni "hrupa", če ga kdo pretirano ne žaga na toplem :wink: ..

zraven Webasta smo dobil samo set za priklop na vozila s fergazer motorjem (pazi dizel webasto) ... zadevo smo s T kosem priključili na dovodno cev nafte pri filtru ... kar pa je občasno povzročalo, da je bilo treba zjutraj nafto malo napumpat pred vžigom avta ... po povratku smo zadevo rešili z montažo protipovratnega ventila med filtrom in T kosom.

v navodilih tudi piše, da ni pametno sesalne in izpušne cevi webasta potapljati pod vodo, da ne bi zalili webasta. kolega je imel s seboj sicer čepe, ker smo vedeli, da bomo velikokrat prečkali vodo, samo kot vem jih ni uporabljal webasto pa še danes dela. Kar pa ne pomeni, da se je pametno igrat s tem. Priporočam ustrezno izvedbo montaže ali pa ustrezno zaščito teh dveh cevi, takrat ko webasto ni v uporabi.

lp
Mamut

ps.: več pa lahko GB pove, če se ni čisto izgubil s foruma ....

Uporabniški avatar
S50T
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a S50T » Ne Dec 05, 2010 7:18 pm

Fantje, hvala za vaša mnenja. Ker se zarečenega kruha največ poje Webasto ni v notranjosti vozila ampak je nameščen pri motorju, kjer sem imel še prostor. Nekje v navodilih sem zasledil, da je predviden čas za montažo 8 do 40 ur. Ja, 40 ur bo kar držalo - potrebno je bilo rešiti vrsto detajlov (ohišje grelca, nosilni elementi, Inox izpuh, razvod goriva...).

Slika

Požarno steno sem prebil skrajno desno. Z dvojnim lomljenjem Inox kolena sem dosegel optimalno lego za vpihovanje zraka v prostor in možnost priklopa cevi na strani motorja (pritrditev - temperaturno obstojna Sika). Za pritrditev nosilca sem uporabil dve obstoječi luknji z navojem.

Slika

Detajl ohišja grelca s spodnje strani:
Slika

Odvzem goriva sem izvedel na cevi pred filtrom za gorivo. Uporabljen je Inox T-clen 10/8 mm. V smeri proti filtru sem dodal protipovratni ventil, v smeri proti črpalki Webasta pa dodatni filter.
Slika
Slika

Izpuh je speljan naravnost navzdol do šasije, kjer je nameščen še dušilec zvoka, izpust plinov pa je premaknjen proti sredi vozila s togo Inox cevjo. Na koncu je navoj, ki mi po potrebi omogoča tesnenje s čepom.
Slika
Slika

Vgrajen grelec izgleda takole.
Slika
Cev za zajem zraka za gorilec ima tudi navojni zaključek za tesnenje po potrebi.
Grelec deluje kot "urica". Izmerjen tok med delovanjem pri polni moči je 2.4A, ko je dosežena nastavljena temperatura poraba pade na polovico.
Lep pozdrav
Jure

Uporabniški avatar
Huligan

OdgovorNapisal/-a Huligan » Ne Dec 05, 2010 7:29 pm

:aplavz: dobro si to poštimal. všeč mi je ker si "pedanten" natančen . Sej vem da te je zadeva že med montažo večkrat segrela, a od zdaj te naj greje takrat ko boš ti želel. :wink:

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Dec 05, 2010 8:39 pm

Meni je prvo noč spanja v absolutno tihi puščavi pri prižganem grelcu uničilo pokanje črpalke goriva, ki sem jo imel pritrjeno na nosilec pod podom kabine. Poka zelo neenakomerno, skladno s potrebo po gorenju grelca. Naslednje jutro sem zadevo obilno ovil v PVC folijo z mehurčki in ohlapno pritrdil z vezicami. Pokanja se ne sliši več, sedaj pa na vsaki meji trepetam, da bo kakšen carinik mislil, da imam spodaj skrit en zavojček droge.
Dokler v avtu nisem spal, tega pokanja črpalke sploh nisem slišal, saj je bil hrup iz okolice močnejši. Je bila pritrjena v skladu z vsemi zahtevami Webasta.
Preveri, preden greš na pot.
LP Miran

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Ne Dec 05, 2010 9:30 pm

Lepo poštimana zadeva. Se vidi, da je bilo vloženega veliko truda v montažo in da je zadeva premišljena. Veliko užitkov ob uporabi.

Pa vse pohvale za "končno poročilo".
Bi bilo zelo lepo, če bi se teme na forumu večkrat končale s takšnim poročilom oz. predstavitvijo realizacije.
Žal je vse prevečkrat polno vprašanj pa zelo malo povratnih informacij kako so se potem stvari realizirale ali zakaj se niso.

lp
Mamut

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Dec 05, 2010 9:33 pm

mamut napisal/-a:Pa vse pohvale za "končno poročilo".
Bi bilo zelo lepo, če bi se teme na forumu večkrat končale s takšnim poročilom oz. predstavitvijo realizacije.
Žal je vse prevečkrat polno vprašanj pa zelo malo povratnih informacij kako so se potem stvari realizirale ali zakaj se niso.

X2. Se strinjam....večina samo sprašuje potem pa tema....

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Dec 06, 2010 8:28 am

Gledam slike in ne vidim:
Od kje pa jemlješ zrak ki ga ogrevaš? Ne tistega za delovanje (gorenje) grelca. Na požarni steni vidim samo eno luknjo.
LradovednotečenP Miran

Uporabniški avatar
S50T
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a S50T » Po Dec 06, 2010 10:24 am

Miran, trenutno zajemam zrak iz motornega prostora. S tem razlogom sem izpuh umaknil nazaj, do sredine avtomobila. Imam dodatni senzor temperature, ki je v vozilu ob uri. Startal sem s to postavitvijo. Za enkrat nisem zaznal nobenih motecih vonjav. Imam pa pripravljeni dve rezervi: zajem zraka iz levega prednjega boka, ali preboj na voznikovi strani. Glede na to, da je to prvi grelec, ki sem ga vgradil, sem gotovo kaksno stvar spregledal, jemljem pa probleme le kot nekaj kar je potrebno resiti.
Se beseda o crpalki. Prilozeni gumi objemki sem dodal se vibro izolator in vse skupaj s kotnikom pritrdil na ojacan del karoserije.
Lep pozdrav
Jure

dama

OdgovorNapisal/-a dama » Po Dec 06, 2010 12:00 pm

lp
lepo izpeljana zadeva
ker se tudi sam odlocam za podobno vgradnjo,me pa zanima kako imas resen vklop in izklop(taimer,dalinsko) in koliko bi naj ta zadeva znesla cenovno

lp.danilo
avtolicar-klepar

Uporabniški avatar
Huligan

OdgovorNapisal/-a Huligan » Po Dec 06, 2010 12:21 pm

Se mi zdi ,da če bi imel vsis zraka speljan iz kabine bi samo dogreval zrak na željeno temparaturo,kar bi posledično man časa vebasto delal pod večjo obremenitvijo.No ja tudi poraba elektrike bi se zmanšala.
Sej veš lažje je zrak dogrevati( iz 20 stopinj na 22st),kot pa greti iz bistveno nižje temparature na željeno(iz 4stopinje na 22st).

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Dec 06, 2010 12:40 pm

S50T napisal/-a:Miran, trenutno zajemam zrak iz motornega prostora. S tem razlogom sem izpuh umaknil nazaj, do sredine avtomobila. Imam dodatni senzor temperature, ki je v vozilu ob uri. Startal sem s to postavitvijo. Za enkrat nisem zaznal nobenih motecih vonjav. Imam pa pripravljeni dve rezervi: zajem zraka iz levega prednjega boka, ali preboj na voznikovi strani. Glede na to, da je to prvi grelec, ki sem ga vgradil, sem gotovo kaksno stvar spregledal, jemljem pa probleme le kot nekaj kar je potrebno resiti......

Nujen je zajem zraka iz kabine. Ni važno, kje je izpuh, ob ustreznem vetru se boste lahko zadušili. Poraba goriva in elektrike bo bistveno manjša in še ropot grelca bo manjši.

S50T napisal/-a:....
Se beseda o crpalki. Prilozeni gumi objemki sem dodal se vibro izolator in vse skupaj s kotnikom pritrdil na ojacan del karoserije.
Lep pozdrav
Jure

Bravo!

LP Miran

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov