Minus na akumulatorju
Minus na akumulatorju
Ker nisem štromar me zanima sledeče.
Imam dva akumulatorja (12V) ki sta vzporedno vezana da proizvajata 24V. Potreboval bi izhod 12 voltov zato me zanima če lahko uporabim plus od enega akumulatorja (12V) in minus od obeh (24V).
Zmeraj je govora o izhodih oz. kok proizvede plus? Kaj pa minus? Ali ima tudi 12V oz. 24V minusa oz. česarkoli pač.
Imam dva akumulatorja (12V) ki sta vzporedno vezana da proizvajata 24V. Potreboval bi izhod 12 voltov zato me zanima če lahko uporabim plus od enega akumulatorja (12V) in minus od obeh (24V).
Zmeraj je govora o izhodih oz. kok proizvede plus? Kaj pa minus? Ali ima tudi 12V oz. 24V minusa oz. česarkoli pač.
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Re: Minus na akumulatorju
Dimen napisal/-a:Ker nisem štromar me zanima sledeče.
Nista vezana vzporedno, ampak zaporedno. Tukaj matematika odpove:
2x12 ni enako 12+12.
B.P. lahko uporabiš kateregakoli od njiju, da dobiš 12V.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Dimen napisal/-a:No sej. To pove vse o mojem znanju.
Torej. Akumulatorja sta zvezana da proizvajata 24V. Jaz pa vzamem samo plus in minus iz enega. In stvar bo delala brez da skurm žarnico ali pa celo akumulator.
Jap. Ali se imaš namen napajati tud med delovanjem motorja/altermatorja?
Če boš priklopil več uporabnikov, si lahko naštimaš dva neodvisna sistema.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
Ker se pojavlja čedalje več predvsem novih uporabnikov, ki iz dneva v dan sprašujejo iste stvari, brez da bi porabili prej minuto časa, in bi stvar poiskali, ali vsaj poiskusili poiskati, bi lahko naredili na prvi strani foruma topic za novince, kjer se predstavijo in postavljajo butasta vprašanja. Tam bi lahko bilo tudi malo razložena pravila, oziroma napisano kako se išče po forumu.
Samo predlog
Samo predlog

Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.
Sicer nevem ce je ze kdo napisal ampak za (zaporedno vezavo) take podvige moras imeti identicna akuja vsekakor bi ti priporocal se kako diodo vmes dat odvisno kako bo zvezano pri vzporedni vezavi pazi da se ne polnita (praznita)drug drugega.
SICER PA KAJ NI FORUM DA BI SI VSI VSESTRANSKO POMAGALI(SVETOVALI) NE PA SM PA........ !!!!
evo se link do omenjene teme:
http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... sc&start=0
SICER PA KAJ NI FORUM DA BI SI VSI VSESTRANSKO POMAGALI(SVETOVALI) NE PA SM PA........ !!!!
evo se link do omenjene teme:
http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... sc&start=0
- marolt 4x4
- Kraj: Mozirje
- Kontakt:
Re: Minus na akumulatorju
Dimen napisal/-a:Ker nisem štromar me zanima sledeče.
Glede na tvoje vprašanje, ti svetujem da obiščeš avtoelektričarja, ker te bo prišlo ceneje.

Malo sem se poigral z Išči in našel samo tole debato, ki ne odgovori v celoti na moje vprašanje: http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... hp?p=40142
Gregor:
Akumulatorja se polnita preko alternatorja 24V. Zakaj bi se v tem primeru akmulatorja skurla. Ker je en obremenjen in drugi ne?
Easy:
Kakšne diode imaš v mislih. Te zadeve so mi res nove zato te prosim za nekoliko daljšo obrazložitev. Mislim, da bo koristilo tudi ostalim novincem ane?
Pa še komentar na vmesne prijave. Več debatiramo več se bomo naučili drug od drugega. Pravtako lahko debatiramo 10-krat na isto temo pa bomo vsakič prišli do boljših in uporabnejših zaključkov.
In Filko. Butastih vprašanj ni!
Treba je vsaj pomisliti na možnost, da so novinci začetniki (ali pa manj izkušeni člani) ki še ne poznajo najbolje delovanje foruma in kakšne možnosti ponuja. Poleg tega je potrebno za iskanje kar nekaj znanja in izkušenj. Če ne poznaš kako iskalnik išče potem je lahko tudi izbira prave ključne besede oz. iskalnega niza problem.
Da pa naredimo tablo za novince. Lepo vas prosim. Vsi ste bili enkrat novinci pa se vprašite kako bi se počutili. Mislim, da takšnih razlik tukaj ne potrebujemo. Sem pa za rubriko nasveti kjer bi recimo dobrovoljen član foruma napisal, zapisal, obrazložil neko izboljšavo. To bi moralo zaživeti v sklopu foruma. Pred kratkim je nekdo napisal povezavo na temo kako uštimati prezračevanje diferencialov.
Gregor:
Akumulatorja se polnita preko alternatorja 24V. Zakaj bi se v tem primeru akmulatorja skurla. Ker je en obremenjen in drugi ne?
Easy:
Kakšne diode imaš v mislih. Te zadeve so mi res nove zato te prosim za nekoliko daljšo obrazložitev. Mislim, da bo koristilo tudi ostalim novincem ane?
Pa še komentar na vmesne prijave. Več debatiramo več se bomo naučili drug od drugega. Pravtako lahko debatiramo 10-krat na isto temo pa bomo vsakič prišli do boljših in uporabnejših zaključkov.
In Filko. Butastih vprašanj ni!
Treba je vsaj pomisliti na možnost, da so novinci začetniki (ali pa manj izkušeni člani) ki še ne poznajo najbolje delovanje foruma in kakšne možnosti ponuja. Poleg tega je potrebno za iskanje kar nekaj znanja in izkušenj. Če ne poznaš kako iskalnik išče potem je lahko tudi izbira prave ključne besede oz. iskalnega niza problem.
Da pa naredimo tablo za novince. Lepo vas prosim. Vsi ste bili enkrat novinci pa se vprašite kako bi se počutili. Mislim, da takšnih razlik tukaj ne potrebujemo. Sem pa za rubriko nasveti kjer bi recimo dobrovoljen član foruma napisal, zapisal, obrazložil neko izboljšavo. To bi moralo zaživeti v sklopu foruma. Pred kratkim je nekdo napisal povezavo na temo kako uštimati prezračevanje diferencialov.
Nisem stromar in zato nevem po komu ima ta dioda ime vem pa,da v eno stran prepusca tok v drugo pa ne(pa tudi dovolj mocne je tezko dobiti)sem pa mel nekod eno ki mi jo je podaril nek stromar.
Sicer pa moje mnenje,ce imas vezano zaporedno(12+12=24)+ - + -
potem deluje zadeva kot ena baterija(amperaza se ne sesteva)in bi bilo potemtakem vseeno na kateri plus das,ko je tokokrog sklenjen dobis ven 24v sicer pa zmeri z multimetrom vcasih so jih imeli v bigbangu za bivse 3000 flike
Kakor koli ze mislim,da enega ni dobro prazniti sploh v tvojem primeru,ker mu bos skrajsal ziv. dobo.Ze pred leti,ko sem se ukvarjal se z modelarstvom sem pri nimh baterijah naredil test in dal polniti eno prazno in eno polno zaporedno(ker je bilo 100 razlicnih mnenj) in ce je nebi pravocasno izklopil (po parih minutah) bi bilo kabum ker je ze prav lepo pokala.
upam da sem kaj pomagal,ce sem pa kaj narobe napisal naj me pa kdo popravi.
drugace se pa z AŁIENom strinjam se najcenejsa opcija pomojem,ce ne rabis vsega zagonskega toka akuja.
Sicer pa moje mnenje,ce imas vezano zaporedno(12+12=24)+ - + -
potem deluje zadeva kot ena baterija(amperaza se ne sesteva)in bi bilo potemtakem vseeno na kateri plus das,ko je tokokrog sklenjen dobis ven 24v sicer pa zmeri z multimetrom vcasih so jih imeli v bigbangu za bivse 3000 flike
Kakor koli ze mislim,da enega ni dobro prazniti sploh v tvojem primeru,ker mu bos skrajsal ziv. dobo.Ze pred leti,ko sem se ukvarjal se z modelarstvom sem pri nimh baterijah naredil test in dal polniti eno prazno in eno polno zaporedno(ker je bilo 100 razlicnih mnenj) in ce je nebi pravocasno izklopil (po parih minutah) bi bilo kabum ker je ze prav lepo pokala.
upam da sem kaj pomagal,ce sem pa kaj narobe napisal naj me pa kdo popravi.
drugace se pa z AŁIENom strinjam se najcenejsa opcija pomojem,ce ne rabis vsega zagonskega toka akuja.
- marolt 4x4
- Kontakt:
Na večini tujih forumov se moraš najprej predstavit, preden dobiš kak uporaben nasvet od kogarkoli. Ko sem za svoje amerikance iskal dele in nasvete je bila na teh forumih to ustaljena praksa.
Drugače pa če vtipkaš v iskalnik: "pretvornik", vrže tole ven, pa preglej malo, pa boš našel kaj koristnega, poleg neumnosti ki jih pišemo.
http://www.nivaoffroadteam.com/forum/viewtopic.php?t=2901&highlight=pretvornik
Drugače pa če vtipkaš v iskalnik: "pretvornik", vrže tole ven, pa preglej malo, pa boš našel kaj koristnega, poleg neumnosti ki jih pišemo.

Dimen napisal/-a:
Gregor:
Ne vem, nisem tolk štromarja, se pa raje učim na tujih napakah, kot na svojih
Mamut pravi:
mel sem nx patrolov 24V, in povsod kjer smo experimentirali z vmesno vezavo na en akumulator 12V uporabnika (še tako majhnega) so šli akumulatorji k vragu najkasneje v roku leta, leta in pol.
Zato je edina prava pot usmernik iz 24 na 12V.
Prodajajo jih tudi v kamionskih štacunah, ena takih je v Lj na Brnčičevi za firmo Velog.
http://www.nivaoffroadteam.com/forum/vi ... 5&start=28
@Dimen, a rabiš 12V na svojem TAMiču?
Trenutno izdelujem pretvornik iz 24V na 12V do mislim da 16A toka, ker ga tudi sam potrebujem.
Namreč problem pri takšni vezavi kot jo omenjate zgoraj (torej direkt iz akuja) je v tem, da napetost in tok dosti nihata(predvsem tok). Recimo pri vžigu avta bo recimo največ toka 'vzel' ajnlaser in zato ti bo vse druga crknilo. Saj veste kako je recimo pri osebnih avtomobilih če imaš prižgane žaromete in zalaufaš avto, bodo luči požmrknile. No tudi v tem primeru je tako in ne samo pri vžiganju avtomobila. Predvidevam, da želiš na 12V priklopit tudi nekaj elektronike (mogoče napajanje za navigacijo, CB postajo, radio...) in za vse te naprave so ti sunki, pojemki (nihanja) toka lahko 'smrtno'
nevarni. Poleg tega je tudi za akumulator bolj zdravo da je vmes takšen pretvornik, ki za 12V naprave zagotavlja konstantno napetost in tok brez nihanja. Saj vem, da ne odkrivam vode (ali pač
), mogoče pa je poleg Dimna še koga zanimalo.
Kot sem dejal, več o tem ko bom končal svoj pretvornik in ko ga stestiram da dela tako kot treba.
Tedaj ga naredim tudi za morebitne interesente.
Lep pozdrav vsem
Trenutno izdelujem pretvornik iz 24V na 12V do mislim da 16A toka, ker ga tudi sam potrebujem.
Namreč problem pri takšni vezavi kot jo omenjate zgoraj (torej direkt iz akuja) je v tem, da napetost in tok dosti nihata(predvsem tok). Recimo pri vžigu avta bo recimo največ toka 'vzel' ajnlaser in zato ti bo vse druga crknilo. Saj veste kako je recimo pri osebnih avtomobilih če imaš prižgane žaromete in zalaufaš avto, bodo luči požmrknile. No tudi v tem primeru je tako in ne samo pri vžiganju avtomobila. Predvidevam, da želiš na 12V priklopit tudi nekaj elektronike (mogoče napajanje za navigacijo, CB postajo, radio...) in za vse te naprave so ti sunki, pojemki (nihanja) toka lahko 'smrtno'
Kot sem dejal, več o tem ko bom končal svoj pretvornik in ko ga stestiram da dela tako kot treba.
Tedaj ga naredim tudi za morebitne interesente.
Lep pozdrav vsem
Luči pri avtu ne žmrknejo pri vžigu zato ker jim zmanjka toka, ampak ker je ključavnica tako zvezana da prekine vse razen el. motorja in štarter.
Vsi večji in dobri forumi, pod katere spada po moje tudi naš, imajo rubriko za novince, kjer se predstavijo prvo in vprašajo ponavadi tisto prvo vprašanje, ki je ponavadi butasto, to pa zato, ker je pri forumih, ki imajo kakih 100000 postov že sigurno bilo kje zastavljeno.
Sam sem prijavljen na veliko forumih in spoštujem njihov kodeks, katerega bi lahko po moje uvedli tudi pri nas.
Vsi večji in dobri forumi, pod katere spada po moje tudi naš, imajo rubriko za novince, kjer se predstavijo prvo in vprašajo ponavadi tisto prvo vprašanje, ki je ponavadi butasto, to pa zato, ker je pri forumih, ki imajo kakih 100000 postov že sigurno bilo kje zastavljeno.
Sam sem prijavljen na veliko forumih in spoštujem njihov kodeks, katerega bi lahko po moje uvedli tudi pri nas.
Filko, predlagam da vsi uporabniki vseh forumow objavijo vse osebne podatke ter davcno stevilko !!! Da bomo vedeli kdo je kdo,
Kar se pa tice iskanja bi bilo dosti lazje ce ne bi marsikdo pisal v narecju(nic zato tisti ki tko pise-te/mo)in potem pridejo se šumniki in kaj ti potem preostane drugega razen branja kupa nesmiselnih postow kakersen je ta (katerega ravnokar pisem)preden prides do pravega rezultata pa brez zamere.
LP easy!!!
Kar se pa tice iskanja bi bilo dosti lazje ce ne bi marsikdo pisal v narecju(nic zato tisti ki tko pise-te/mo)in potem pridejo se šumniki in kaj ti potem preostane drugega razen branja kupa nesmiselnih postow kakersen je ta (katerega ravnokar pisem)preden prides do pravega rezultata pa brez zamere.
LP easy!!!
Lahko ti dam še bančni račun, če boš kej nakazal, ni panike. Drugače pa mene drugi tako poznajo, se ne skrivam za nickom, če pa tebe zanima kdo sem ti pa lahko pošljem podatke, ni problema.
Pozabite da sem sploh kaj omenil to, bomo pac vsakdan vedno znova in znova pisali iste stvari novim clanom, oziroma jim dajali linke do teh postov, ker itak nimamo drugega dela. Saj se ni treba razburjat, je bil samo predlog, ki ga ne bom vec omenjal.
Pozabite da sem sploh kaj omenil to, bomo pac vsakdan vedno znova in znova pisali iste stvari novim clanom, oziroma jim dajali linke do teh postov, ker itak nimamo drugega dela. Saj se ni treba razburjat, je bil samo predlog, ki ga ne bom vec omenjal.
- marolt 4x4
- Kontakt:
miran napisal/-a:Filko napisal/-a:.........ampak ker je ključavnica tako zvezana da prekine vse razen el. motorja in štarter........
Pri LCjki in Lancii že ni tako.
Miran
pri cherokeeju in audiju tud ne.
Stari mehaniki so prižgali luži in zaverglali avto, pa če so luči zelo žmrknile so ugotovili da je slab akumulator.
Ampak tega ne zveš na ameriških forumeh.

easy napisal/-a:Imam pa idejokako bi se dalo izvest zadevo z 4 akumulatorji,ce gre za kamion.S tem da bi imel na razpolago polno moc obeh na 12V(kolikor je en mocan x 2) druga dva bi se pa polnila tacas vbistvu eden 24V.Bi pa moral se pr kakmu stromarju vprasat !!!
LP easy
v katerem jeziku je pa tole napisano????
RAFTER!!!!!!!!

easy napisal/-a:Imam pa idejokako bi se dalo izvest zadevo z 4 akumulatorji,ce gre za kamion.S tem da bi imel na razpolago polno moc obeh na 12V(kolikor je en mocan x 2) druga dva bi se pa polnila tacas vbistvu eden 24V.Bi pa moral se pr kakmu stromarju vprasat !!!
LP easy
Mam idejo...če nimaš pojma bodi modro tiho...
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov
Pri LCjki in Lancii že ni tako.