Feroza vklopniki

Vse v zvezi z offroadom
jura
Prispevkov: 16
Pridružen: Po Jun 13, 2011 9:41 pm

Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a jura » Sr Okt 25, 2017 10:24 pm

Zdravo,
imam Ferozo z ročnimi vklopniki, ki so v bolj slabem stanju in jih ne gre fajn preklapljat. Zanima me, ali jih je sploh treba izklapljat? Ali lahko pustim vedno vklopljene in je pač edini problem malo večja poraba bencina?

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6234
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Okt 26, 2017 8:14 am

Lahko voziš z vklopljenimi. Obstaja veliko terencev, ki sploh nimajo vklopnikov.
Vklopnike odmontiraj, razdri, spucaj, namaži in sestavi nazaj. Spet bodo kot novi.
Če ne upaš podreti potem jih samo odmontiraj, nalij neko čistilo, pusti čez noč, spihaj, namaži z mastjo in daj nazaj. Če niso preveč rijasti bo delalo. Če ne bo, potem moraš zadreti.

jura
Prispevkov: 16
Pridružen: Po Jun 13, 2011 9:41 pm

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a jura » Če Okt 26, 2017 10:11 am

Ma ja, saj sem nekaj razdiral in pucal, pa so not stvari kar obrabljene. Pol pa sem jih dal na vklopljeno in pustil. Je pa res, da si nisem vzel nekaj ful časa za to.
Ok, super, glavno, da ne uničujem kakega diffa ali kaj podobnega...

Bađo
Prispevkov: 8
Pridružen: To Jan 09, 2018 9:51 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Bađo » Če Mar 08, 2018 4:20 pm

Zivjo,si bom malo sposodil temo ce lahko....imam ferozo 90letnik,opazil sem,da ko imam vklopljene vklopnike in v 4x4 da mi po ravnem,ko se peljem kar od enkrat avto mocno ckne ali v desno ali v levo stran,takrat ko to cukne in drzi je tudi volan zelo tezak za zavijat,mogoce kdo ve kaj bi bilo narobe?hvala

sx4
Prispevkov: 41
Pridružen: Po Feb 02, 2015 5:17 pm

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a sx4 » Če Mar 08, 2018 8:07 pm

A se to dogaja po terenu ali trdi podlagi?

Hribovc
Prispevkov: 252
Pridružen: Po Nov 30, 2015 12:46 pm

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Hribovc » Pe Mar 09, 2018 6:27 am

Sicer Feroze ne poznam, zato bi prej nekaj vprašal: Ali Feroza ima sredinski diferencial?

Vozila, ki imajo priklopljiv štirikolesni pogon, ponavadi nimajo sredinskega diferenciala. In zato naj bi se na trdih podlagah priklopljiv pogon izklopil in naj bi se vozilo samo s stalnim pogonom - na kateri koli osovini pač je. In če nima sredinskega diferenciala, potem se na trdi podlagi dogaja nekaj takega, kot opisuješ: v ovinkih kar "poskakije", volan je težji za obračat, v podvozju se vse nekaj "napenja",... Enako je tudi pri tistih, ki imajo sredinski diferencial, pa se pozabi odklopit blokado diferenciala, ko se pride na trdo podlago.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Mar 09, 2018 7:40 am

Feroza obstaja v dveh tipih. Ena je s sredinskim diferencialom in elektronsko zaporo sredinskega diferenciala. Je pa brez reduktorja. Druga je pa s priklopljivim pogonom, ta pa nima sredinskega diferenciala. In tako ima verjetno OP.
Pred EUR sem bil SIT!

Bađo
Prispevkov: 8
Pridružen: To Jan 09, 2018 9:51 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Bađo » Pe Mar 09, 2018 2:22 pm

Js mam 90letnik z reduktorjam in rocnimi vklopniki,to kar sem opisal se dogaja neglede na podlago,najbol se opazi po asvaltu in makedamu,avto nima servota in je to se tok bol zakompliciran,ampak to k cukne v eno stran,cukne konkretno,nic ni slisat da bi kj ružlo al pa pokal.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Mar 09, 2018 2:36 pm

Potem pa lahko da ni odvisno od pogona, ampak je kaj narobe s polžem od volana. Polž je zraven hladilnika.
Slika
Pred EUR sem bil SIT!

Bađo
Prispevkov: 8
Pridružen: To Jan 09, 2018 9:51 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Bađo » Pe Mar 09, 2018 4:28 pm

Nevem ce je z polzam kj narobe,zto k ce izklopm 4x4 ni tega cukanja

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Mar 09, 2018 4:38 pm

Pol pa bo nekaj na pogonu. kaj bo pa moral kdo drug točno povedat.

Lahko da nimaš enako velikih gum (prednje bolj obnucane kot zadnje ali obratno) pa ker se bi morala prednja in zadnja os vrteti enako hitro, ker je pogon togo sklenjen, pride do tega zaradi razlike v obsegu gum.
Pred EUR sem bil SIT!

sx4
Prispevkov: 41
Pridružen: Po Feb 02, 2015 5:17 pm

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a sx4 » So Mar 10, 2018 9:17 pm

Nebivedu napisal/-a:Feroza obstaja v dveh tipih. Ena je s sredinskim diferencialom in elektronsko zaporo sredinskega diferenciala. Je pa brez reduktorja.

Kako pa vklapljaš to zaporo s stikalom, ali ročico?

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Ne Mar 18, 2018 11:13 pm

S stikalom.
Pred EUR sem bil SIT!

sx4
Prispevkov: 41
Pridružen: Po Feb 02, 2015 5:17 pm

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a sx4 » Pe Mar 23, 2018 10:51 pm

Nebivedu napisal/-a:S stikalom.


Hvala za odgovor.

Me pa nekaj zanima a Full time verzija sploh nima ročice zraven menjalnika kot jo ima part time verzija?
Včasih vidim v oglasih da se prodaja kot full time, vendar ima ročico zraven menjalnika.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » So Mar 24, 2018 7:28 am

Če se prodaja kot fulltime in ima ročico, je nekdo zamenjal menjalnik in ni več fulltime. Fulltime nima reduktorja in ima stalni štirikolesni pogon s tremi odprtimi diferenciali in z zaporo v sredinskem difu. Če je malo boljša izvedba ima pa še v zadnjem difu LSD zaporo.

Navadna feroza ima pa pogon priklopljiv in ima reduktor, pa nima sredinskega diferenciala, ampak vklop togo sklene pogone.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Benfl
Prispevkov: 163
Pridružen: Ne Feb 28, 2010 12:30 pm
Kraj: Goriška

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Benfl » Ne Mar 25, 2018 9:13 pm

O, tudi Fulltime ima ročico ob menjalniku in ta je namenjena samo zapori sredinskega difa.

Slika

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4086
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Feroza vklopniki

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Ne Mar 25, 2018 10:00 pm

Ja res je. Pozabljam mal ,ker že kar nekaj let nimam več feroze.
Pred EUR sem bil SIT!


Vrni se na “Offroad - splošno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta