OdgovorNapisal/-a dzorko » Ne Okt 28, 2007 9:59 pm
Pinzy, glede avta je takole. Glede na to, da je do Ksar Ghilana (žal) že narejena asfaltirana cesta, lahko prideš v puščavo že s serijskim avtomobilom. Seveda to še ni doživetje puščave, saj je prava puščava neskončno prostranstvo peska in kamenja, kjer napake niso dovoljene in si odvisen le od sebe in ekipe. Vendar se mi tokrat ne gremo tega, saj bo z nami eno 10 mesečno bitje, s katerim bomo bolj uživali v oazi, se namakali v topli vodi kot pa nabirali kilometre po sipinah. Puščavo bomo tokrat vzeli bolj na "izi", po italijansko, bolj lai manj v bližini Ksara. Tako da je že serijsko opremljeno terensko vozilo ok, le kakšen filter ali snorkel zagotovo ne bo škodil. Kar je več (dvignjen, opremljen z vitlo, dodatno zaščitena elektrika, itd, je seveda še toliko bolje (in z manj potencialnimi problemi...) tudi čisto navadne gume so v puščavi ok (pustimo stotine kilometrov po kamniti podlagi...)
Podnice so skoraj obvezne tudi za tako obliko "igranja",saj prišparajo mnogo kopanja, prav tako brez navigacije se v puščavo (saj jaz ) ne gre. In pa vlečna gurtna (dovolj močna za terenca), rezervni kanister za nafto, ...
V puščavo pa hodimo Slovenci z vsem živim. 10 let starimi (serijskimi)nivami, Rav 4 (ki je presenetil!), zjahanimi patroli, do grand cherokeejev (ki izgubljajo plastiko na sipinah), teranotov (prav tako...).
Če zaključim, odvisno kakšnega jeepa imaš in koliko si želiž z njim privoščiti.
Glede voznika je dovolj, da imaš vozniški izpit in nekaj volje, da ne obupaš hitro, tudi ko se v mehkem pesku na razdalji 10m 5krat zakoplješ in trikrat nasedeš...
drugače je pa o pripravi vozila in sami puščavi že ogromno napisanega na forumu, mi bomo pač za spremembo šli bolj tako, turistično.